thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 01/05/11
zmieniono dnia: 26/09/16

Składniki

  • 1 łyżeczka soli
  • 60 ml ciepłej wody
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki oleju
  • Kilka łyżekmleka (do posmarowania bułek)
  • Sezam (do posypania)
  • Hamburgery tex-mex
  • 0,5 - 0,7 kg mielonego mięsa wołowego
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka przyprawy chilli con carne
  • 1 łyżeczka kuminu
  • garść kolendry
  • 2 łyżeczki musztrady dijon
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczkisuszonych drożdży
  • 450 g mąki pszennej
  • Bułki (6-8 sztuk)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki ciasta włozyc do naczynia miksującego i wyrabiać: czas 3 min./Ciasto"Ciasto"

    Dobrze wyrobione ciasto włożyć do miski wcześniej posmarowanej olejem, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto pozbaw gazów rozpłaszczając je na blacie i podziel na części, z których uformujesz bułeczki. 

    Uformowane bułki trzeba koniecznie mocno spłaszczyć całą powierzchnią dłoni, gdyż jeśli za bardzo wyrosną, będzie trudno jeść kanapki. U mnie spłaszczone miały ok. 2cm wysokości. Uformowane bułki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić przykryte w ciepłe miejsce na ok. 40 minut do napuszenia. Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać sezamem. Zamiast mleka można użyć jajka, jednak bułki będą się wtedy błyszczały – ja nie chciałam takiego efektu. Aby ziarna sezamu nie odpadały od upieczonych bułek, należy posypać ja na posmarowane mlekiem (jajkiem) bułki i jeszcze raz posmarować mlekiem (jajkiem). Piec 20 minut w 200st. Studzić na kratce.

     

     

    Cebulkę, kumin, kolendrę i czosnek rozdrobnić - czas 10sek./obr.7-8.  Dodac  mieso i resztę składników wyrobić - czas 1min./ obr. 4. Uformowac kotlety i smazyc na patelni grillowej lub na grillu.W roli dodatków wystąpiły pomidory, ser (można go położyć na kotlety na grillu, żeby się rozpuścił), sałata lodowa, cebula czerwona i biała, ogórki konserwowe i różne sosy (ketchup, salsa ranchera, niektórzy domagali się majonezu...). 

     

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Domowe hamburgery

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?