3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Domowe hamburgery


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

  • 1 łyżeczka soli
  • 60 ml ciepłej wody
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki oleju
  • Kilka łyżek mleka (do posmarowania bułek)
  • Sezam (do posypania)
  • Hamburgery tex-mex
  • 0,5 - 0,7 kg mielonego mięsa wołowego
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka przyprawy chilli con carne
  • 1 łyżeczka kuminu
  • garść kolendry
  • 2 łyżeczki musztrady dijon
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 450 g mąki pszennej
  • Bułki (6-8 sztuk)
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki ciasta włozyc do naczynia miksującego i wyrabiać: czas 3 min./Dough mode

    Dobrze wyrobione ciasto włożyć do miski wcześniej posmarowanej olejem, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto pozbaw gazów rozpłaszczając je na blacie i podziel na części, z których uformujesz bułeczki. 

    Uformowane bułki trzeba koniecznie mocno spłaszczyć całą powierzchnią dłoni, gdyż jeśli za bardzo wyrosną, będzie trudno jeść kanapki. U mnie spłaszczone miały ok. 2cm wysokości. Uformowane bułki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić przykryte w ciepłe miejsce na ok. 40 minut do napuszenia. Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać sezamem. Zamiast mleka można użyć jajka, jednak bułki będą się wtedy błyszczały – ja nie chciałam takiego efektu. Aby ziarna sezamu nie odpadały od upieczonych bułek, należy posypać ja na posmarowane mlekiem (jajkiem) bułki i jeszcze raz posmarować mlekiem (jajkiem). Piec 20 minut w 200st. Studzić na kratce.

     

     

    Cebulkę, kumin, kolendrę i czosnek rozdrobnić - czas 10sek./obr.7-8.  Dodac  mieso i resztę składników wyrobić - czas 1min./ obr. 4. Uformowac kotlety i smazyc na patelni grillowej lub na grillu.W roli dodatków wystąpiły pomidory, ser (można go położyć na kotlety na grillu, żeby się rozpuścił), sałata lodowa, cebula czerwona i biała, ogórki konserwowe i różne sosy (ketchup, salsa ranchera, niektórzy domagali się majonezu...). 

     

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz