Tu jesteś:
4
Składniki
25 porcja/porcje/porcji
Baleron z karkówki
- 1000 gramów karkówka bez kości, w jednym kawałku
Solanka
- 1,5 litra wody, przegotowanj zimnej
- 180 gramów soli, drobnej
- 1 łyżek soli peklowej
Marnata
- 1/2 łyżeczki białej gorczycy
- 1/2 łyżeczki czerwonej papryki, ostrej mielonej
- 1 łyżeczki majeranek, suszony
- 10 kulek owoce jałowca, suszone
- 1 łyżeczki pieprz czarny, mielony
- 1 łyżeczki cukru
- 10 kulek ziarno ziela angielskiego
- 1 łyżeczki bazylii, suszonej
- 1 łyżeczki cząbru, suszonego
- 1 łyżeczki tymianku, suszonego
- 5 liście liści laurowych, suszonych
- 0,500 litra oleju rzepakowego
- 10 liście liści mięty, świeżych, moze być suszona 1łyżka
- 2 kawałki rozmaryn, świeży, gałązki lub suszony 1yżka
- 1,500 litra woda, przegotowana
-
6
50h 30min
Czas całkowity 50h 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- 1.Karkówkę włożyć do kamionkowego lub emaliowanego dużego naczynia, może byc rzaroodporne .
Solanka
Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól i sól peklową, wymieszać
30 s/obr. 6. Otrzymaną solanką zalać mięso i uzupełnić wodą tak, aby mięso było całkowicie przykryte. Mięso pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godz.
Marynata
Do naczynia miksującego wsypać gorczycę, paprykę, majeranek, jałowiec, pieprz, cukier, ziele angielskie, bazylię, cząber, tymianek i liście laurowe, wymieszać 10 s/obr. 6.
Dodać olej, miętę i rozmaryn, wymieszać 10 s/obr. 4.
Z naczynia z mięsem odlać solankę, mięso opłukać pod bieżącą wodą i zalać powstałą marynatą. Pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godz., co godzinę należy karkówkę obracać i ugniatać.
Mięso wyjąć z marynaty i dokładnie zawinąć w folię spożywczą, następnie zawiązać nicią. Włożyć do dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 60 min/Varoma/obr. 1. Gotować na parze ponownie 60 min/Varoma/obr. 1.
Baleron kroić w 5 mm plastry...po wystygnięciu , podawać na zimno jako dodatek do chleba.
Przygotowanie
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Przybory kuchenne
folia spożywcza, wykałaczki i/lub nić wędliniarska
Wskazówki
Jeżeli wolimy bardziej kruche mięso karkówkę można pozostawić w solance na 48 godz.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzJa dopiero ucze się tego urządzenia..mam 9d...
Ja dopiero ucze się tego urządzenia..mam 9d wczoraj
Bardzo fajny przepis, WĘDLINKA BARDZO DOBRA, ja w...
Bardzo fajny przepis, WĘDLINKA BARDZO DOBRA, ja w solance trzymałam 4 dni, następnym razem potrzymam 5 dni, ale miałam większy kawałek karkówki, bo 1,6 kg.Na końcu upiekłam w PIEKARNIKU W RĘKAWIE DO PIECZENIA
czy do marynaty dajemy 1/2 litra oleju ??
czy do marynaty dajemy 1/2 litra oleju ??
Fajny przepis, polecam....
Fajny przepis, polecam.
Przepis polecam, daję pięć gwiazdek.
Dzisiaj robię po raz drugi wg tego przepisu, ale szynkę wieprzową ( nie "myszkę"). Pierwszy raz gotowałam na varomie w samej siatce do szynki, dzisiaj zawinęłam ciasno mieso w rękaw do pieczenia i wsadziłam w siatkę. Poprzednia bardzo wszystkim smakowała, zobaczymy jaki smak będzie miała ta zawinieta w rękaw