 
                                            
                                    Czas przygotowania
                                50h 30min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                50h 30min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     25 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Średni
                            Składniki
Baleron z karkówki
- 1000 gramów karkówka bez kości, w jednym kawałku
Solanka
- 1,5 litra wody, przegotowanj zimnej
- 180 gramów soli, drobnej
- 1 łyżek soli peklowej
Marnata
- 1/2 łyżeczki białej gorczycy
- 1/2 łyżeczki czerwonej papryki, ostrej mielonej
- 1 łyżeczki majeranek, suszony
- 10 kulek owoce jałowca, suszone
- 1 łyżeczki pieprz czarny, mielony
- 1 łyżeczki cukru
- 10 kulek ziarno ziela angielskiego
- 1 łyżeczki bazylii, suszonej
- 1 łyżeczki cząbru, suszonego
- 1 łyżeczki tymianku, suszonego
- 5 liście liści laurowych, suszonych
- 0,500 litra oleju rzepakowego
- 10 liście liści mięty, świeżych, moze być suszona 1łyżka
- 2 kawałki rozmaryn, świeży, gałązki lub suszony 1yżka
- 1,500 litra woda, przegotowana
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Varoma Varoma
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1.Karkówkę włożyć do kamionkowego lub emaliowanego dużego naczynia, może byc rzaroodporne .
 Solanka
 Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól i sól peklową, wymieszać
 30 s/obr. 6. Otrzymaną solanką zalać mięso i uzupełnić wodą tak, aby mięso było całkowicie przykryte. Mięso pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godz.
 Marynata
 Do naczynia miksującego wsypać gorczycę, paprykę, majeranek, jałowiec, pieprz, cukier, ziele angielskie, bazylię, cząber, tymianek i liście laurowe, wymieszać 10 s/obr. 6.
 Dodać olej, miętę i rozmaryn, wymieszać 10 s/obr. 4.
 Z naczynia z mięsem odlać solankę, mięso opłukać pod bieżącą wodą i zalać powstałą marynatą. Pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godz., co godzinę należy karkówkę obracać i ugniatać.
 Mięso wyjąć z marynaty i dokładnie zawinąć w folię spożywczą, następnie zawiązać nicią. Włożyć do dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
 Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 60 min/Varoma/obr. 1. Gotować na parze ponownie 60 min/Varoma/obr. 1.
 Baleron kroić w 5 mm plastry...po wystygnięciu , podawać na zimno jako dodatek do chleba.
Przygotowanie
Porady
Przybory kuchenne
folia spożywcza, wykałaczki i/lub nić wędliniarska
Wskazówki
Jeżeli wolimy bardziej kruche mięso karkówkę można pozostawić w solance na 48 godz.
                        folia spożywcza, wykałaczki i/lub nić wędliniarska
Wskazówki
Jeżeli wolimy bardziej kruche mięso karkówkę można pozostawić w solance na 48 godz.
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
               Kategorie przepisów: 
                                      
                
              
          
      INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                         
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Ja dopiero ucze się tego urządzenia..mam 9d wczoraj 
            
Bardzo fajny przepis, WĘDLINKA BARDZO DOBRA, ja w solance trzymałam 4 dni, następnym razem potrzymam 5 dni, ale miałam większy kawałek karkówki, bo 1,6 kg.Na końcu upiekłam w PIEKARNIKU W RĘKAWIE DO PIECZENIA
czy do marynaty dajemy 1/2 litra oleju ??
Fajny przepis, polecam. Przepis polecam, daję pięć gwiazdek.
 Przepis polecam, daję pięć gwiazdek.
            
Dzisiaj robię po raz drugi wg tego przepisu, ale szynkę wieprzową ( nie "myszkę"). Pierwszy raz gotowałam na varomie w samej siatce do szynki, dzisiaj zawinęłam ciasno mieso w rękaw do pieczenia i wsadziłam w siatkę. Poprzednia bardzo wszystkim smakowała, zobaczymy jaki smak będzie miała ta zawinieta w rękaw