3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Baleron z karkówki


Wydrukuj:
4

Składniki

25 porcja/porcje/porcji

Baleron z karkówki

  • 1000 gramów karkówka bez kości, w jednym kawałku

Solanka

  • 1,5 litra wody, przegotowanj zimnej
  • 180 gramów soli, drobnej
  • 1 łyżek soli peklowej

Marnata

  • 1/2 łyżeczki białej gorczycy
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki, ostrej mielonej
  • 1 łyżeczki majeranek, suszony
  • 10 kulek owoce jałowca, suszone
  • 1 łyżeczki pieprz czarny, mielony
  • 1 łyżeczki cukru
  • 10 kulek ziarno ziela angielskiego
  • 1 łyżeczki bazylii, suszonej
  • 1 łyżeczki cząbru, suszonego
  • 1 łyżeczki tymianku, suszonego
  • 5 liście liści laurowych, suszonych
  • 0,500 litra oleju rzepakowego
  • 10 liście liści mięty, świeżych, moze być suszona 1łyżka
  • 2 kawałki rozmaryn, świeży, gałązki lub suszony 1yżka
  • 1,500 litra woda, przegotowana
  • 6
    50h 30min
    Czas całkowity 50h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Przygotowanie
  1. 1.Karkówkę włożyć do kamionkowego lub emaliowanego dużego naczynia, może byc rzaroodporne .

    Solanka
    Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól i sól peklową, wymieszać

    30 s/obr. 6. Otrzymaną solanką zalać mięso i uzupełnić wodą tak, aby mięso było całkowicie przykryte. Mięso pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godz.

    Marynata

    Do naczynia miksującego wsypać gorczycę, paprykę, majeranek, jałowiec, pieprz, cukier, ziele angielskie, bazylię, cząber, tymianek i liście laurowe, wymieszać 10 s/obr. 6.
    Dodać olej, miętę i rozmaryn, wymieszać 10 s/obr. 4.
    Z naczynia z mięsem odlać solankę, mięso opłukać pod bieżącą wodą i zalać powstałą marynatą. Pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godz., co godzinę należy karkówkę obracać i ugniatać.
    Mięso wyjąć z marynaty i dokładnie zawinąć w folię spożywczą, następnie zawiązać nicią. Włożyć do dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
    Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 60 min/Varoma/obr. 1. Gotować na parze ponownie 60 min/Varoma/obr. 1.
    Baleron kroić w 5 mm plastry...po wystygnięciu , podawać na zimno jako dodatek do chleba.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Przybory kuchenne
folia spożywcza, wykałaczki i/lub nić wędliniarska



Wskazówki

Jeżeli wolimy bardziej kruche mięso karkówkę można pozostawić w solance na 48 godz.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy