3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Babka ziemniaczana


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

Babak ziemniaczana

  • 1500-2000 gramów ziemniaków, mączystych
  • 250 gramów cebuli, pokrojonej na 4 cześci
  • 200 gramów boczku wędzonego, bez skóry i kości, pokrojonego w kostkę
  • 200 gramów kiełbasy dobrej jakości, pokrojej w kostkę
  • 3 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 czubate łyżki majeranku, suszonego
  • 2 łyżeczki przypawy do dań z ziemniaków/frytek
  • 1.5 łyżeczki pieprz, mielony
  • 2 łyżeczki sól
  • 200 gramów śmietany, 18% tłuszczu
  • 2 łyżeczki papryki, mielonej
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
  • 60 gramów olej rzepakowy
  • 6
    2h 30min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
    • Appliance TM 21 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 21
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy aż się zarumieni. Przekladamy do miseczki

    Cebule kroimy w kostce lub rozdrabniamy w TM 4s/obr.5 , podsmażamy aż się zarumieni, dodajemy rozdrobniony czosnek, podsmażamy jeszcze chwilkę, dodajemy mnieloną czerwoną paprykę, podsmażamy aż się skarmelizuje.
    Przekladamy do miseczki z podsmażoną kiełbasą i boczkiem.

    Odsączamy i przekładamy wszystko do naczynia miksującego TM, rozdrabniamy 5s/obr.5 Przekładamy spowrotem do miseczki.

    Nie musimy myć naczynia miksującego TM

    Do naczynia miksującego włożyć 1kg ziemniaków, rozdrobnić 20 s/obr.5. Przełożyć do dolnej części przystawki Varoma lub drobnego sitka, dokładnie odsączyć nad miską, odstawić. Po 2-3min przelozyc do większej miski. To samo robimy z resztą ziemnaiaków.

    Wylewamy odsączoną wodę ale zostawiamy skrobię z dna miski i przekładamy do ziemniaków

    Do miski z rozdrobnionymi i odsączonymi ziemniakami zodajemy rozdrobniony boczek z kiełbasą i cebulką.
    Dodajemy również majeranek, sól, jajka, przyprawe do ziemniaków, paprykę wędzoną (mieloną), śmietanę i jajka (oczywiście bez skorupek) i mąkę .Wszystko mieszamy.

    Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C.
    Formę do pieczenia wyłożyć papierem i natłuścić olejem można jeszcze oprószyć bułką tartą, odstawić.
    Przelać całą masę z miski do formy/blaszki i włożyć do rozgrzanego piekarnika
    Nie przesadź z grubością babki. Najsmaczniejsza jest babka o grubości 5–6 cm.
    Pieczemy bez termoobiegu na dolnej półce aż się zarumieni i zmniejszamy temp do 180 stopni i pieczwmy przez kolejne około 60min.
    Jak uzyska pożądany kolor wyjmujemy z piekarnika.

    Jest przepyszna chwilę po upieczeniu, ale i chyba jeszcze lepiej smakuje następnego dnia - odsmażana na patelni.
    Mozna podawać ze śmietaną, z sosem ze skwarek wymieszanych ze śmietaną lub jak ktoś lubi delikatnym sosem
    czosnkowym zrobionym na jogurcie Greckim lub gęstym naturalnym.
    (400g jogurtu, przecisniety 1 więszy ząbek lub 2 małe czosnku , koperek swieży lub mrożony około 1 łyżki, sól i pieprz do smaku)

    Smacznego
10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy