Przejdź do treści

Forum tm i rozszerzanie diety dla małego atopowca...

Rozszerz wyszukiwanie
Filtry

• Aktywność
  • Data

Anuluj
Wyników na stronę:

Witam sie..i nadszedł ten czas..córka konczy 5 miesiecy i czas rozszerzac diete..pani dr zaleciła zaczac od ziemniaka , dyni lub marchewki..Kupiłam wiec wyzej wymienione i w tm gotowałam i zmielilałam na prawie gładką mase.,nie wiem czemu nie wychodzi na idealnie kremowe..za mało wody ? za mało produktu w misie? sama nie wiem o co chodzi ..w kazdym razie córka ma odruch wymiotny..o! błagam o rady...

To normalne. Dziecko trzeba przyzwyczajać stopniowo, dając po łyżeczce do posmakowania. Co do wykonania gładkich kremów- zupek,, to spróbuj  po zmiksowaniu założyć jeszcze motylek i jeszcze kilka  sekund  na obrotach 4 pomiksować. Jak długo miksujesz , na jakich obrotach?

tmrc_emoticons.love Witaj Paulino tmrc_emoticons.love Ugotowane warzywa miksuje na obrotach 10 lub turbo, a potem  przy pomocy motylka na obrotach 4 i zupka jest kremowa tmrc_emoticons.love Pozdrawiam tmrc_emoticons.love

Witaj argissa,

polecamy wypróbowanie gotowych przepisów dedykowanych maluchom już od pierwszych dni rozszerzania diety. W naszej książce "Thermomix dla najmłodszych" znajdziesz wiele soków, musów i delikatnych papek w sam raz dla małego brzuszka. Podczas przygotowywania potraw dodajemy odpowiednią ilość wody i / lub masła, które są dostosowane do rodzaju owocu / warzywa. Czasami delikatnie przyprawiamy (zbawienny kminek) lub po prostu dodatkowo przecieramy danie przez sito.

Napisz gdybyś potrzebowała dalszej pomocy i podziel się z nami kulinarnymi rezultatami przygotowywania dań w Thermomixie dla Twojej córeczki.

Pozdrawiamy,

Witaj

A ja chciałam Ci polecić książkę, która dużo mi pomogła, jeżeli chodzi o rozszeżanie diety dziecka. Nie wim czy mam szczęście czy dzięki tej ksiażce moje dziecko jako jedyne nie jest niejadkiem w rodzinie i generalnie nie miałam i nie mam z nią problemów z jedzeniem a ma juz 4,5 roku. Ksiażka " Bobas lubi wybór" autor Gill Rapley, Tracey Murkett. Są w niej również propzycje dań. Uważam, że warto. Włąśnie tam dowiedziałam sie, ze dzieci tak naprawdę nie jedzą pierwszych posilków tylko smakuja dopiero potem jak zapoznają się z jedzeniem zaczynają powoli jeść. Dużo tu pomagaja wspólne posiłki bo dziecko naśladuje dorosłych.

Daj znać co dalej słychać z dietą.

Pozdrawiam

Witam..no i córka ma 6 miesiecy a my nadal stoimi z dietą..mamy tak silny rzut AZS ze diete mam rozszerzac po 9 miesiącu...

Ojej, nie wiem co powiedzieć. Życzę powodzenia.

Argissa, idzie lato. Słońce jest zbawienne na tego typu schorzenia. Dzieciom moich sąsiadów właśnie słońce świetnie działało na AZS.  tmrc_emoticons.bigsmile

No coś po słonecznych dniach nie widze poprawy...wrecz pogorszenie na cieple..