Przejdź do treści

Forum Stara- nowa użytkowniczka Thermomixu...

Rozszerz wyszukiwanie
Filtry

• Aktywność
  • Data

Anuluj
Wyników na stronę:

Witam, jestem Kaśka, posiadam Thermomix od hmm chyba 6 lat.Stanowi wystrój mojej kuchni, regularnie wycieram go z kurzu i bardzo mało używam.

"Każdy ma jakiegoś bzika, każdy jakieś hobby ma, a ja w domu mam Thermomix, męża, syna oraz ..." no i dlatego tu jestem. Mam nadzieję że spotkam na swojej drodze osoby, które zbzikowały na punkcie tego urządzenia, nie wyobrażają sobie dnia bez niego i są w stanie mnie w to wciągnąć, bo nie ukrywam że bardzo bym chciała.

Oddaje się w Wasze ręce tmrc_emoticons.smile

Witaj Kasiu ! Dobrze trafiłaś tu znajdziesz wiele Thermomaniaków a wśród nich wielu ekspertów w różnych dziedzinach kuchni i nie tylko

Tak więc pytaj a napewno szybko uzyskasz odpowiedzi .

Pozdrawiam Monika z Sosnowca

No Kasieńko tmrc_emoticons.lol to dobrze trafiłaś tmrc_emoticons.lol kochana bierz się za gotowanie i pieczenie i to od zaraz tmrc_emoticons.smile zalet TM można by wyliczać bez liku - szybkość przygotowywania potraw, wyreczanie w trudnych pracach ręcznych np wyrabianie drożdżowego ciasta, termomisiu gotuje, miksuję, sieka, z jego pomocą przygotujesz szybko obiadki, desery ba nawet przetwory na zimę, oszczędzisz czas i pieniążki i wszystko co zrobisz bedzie meeega pyszne tmrc_emoticons.smile a z nami jak zostaniesz to nie bedziesz się nudzić - my jesteśmy absolutnie zwariowane i zakręcone tmrc_emoticons.smile tmrc_emoticons.smile tmrc_emoticons.smile tmrc_emoticons.smile tmrc_emoticons.smile tmrc_emoticons.smile tak więc zachęcam kochana i czekam na info co przygotujesz jutro tmrc_emoticons.lol tmrc_emoticons.party tmrc_emoticons.party tmrc_emoticons.party tmrc_emoticons.party tmrc_emoticons.party pozdrawiam Marzena z Bydgoszczy tmrc_emoticons.party

Witaj Kasiu  tmrc_emoticons.smile  Ja mam swojego Termosia od 4 lat z kawałkiem i mój nie miał chyba ani jednego dnia wolnego  tmrc_emoticons.bigsmile  Ale jemu to zupełnie nie przeszkadza, on to lubi; jak wyrabia ciasto, to aż mruczy z radości, że może być przydatny  tmrc_emoticons.wink  

Myślę, że bardzo dobrze zrobiłaś, że do nas trafiłaś  tmrc_emoticons.smile  A skąd dowiedziałaś się o Przepisowni?  tmrc_emoticons.smile  Cieszę się bardzo, że tu jesteś, bo to fajne miejsce, gdzie można znaleźć ciekawe przepisy (po kategoriach, lub po składnikach...), ale można też z nami po prostu być i dzielić się wszystkim: swoimi pasjami, pomysłami, wątpliwościami... tak poprostu z nami pogadać  tmrc_emoticons.smile  Jak masz jakieś pytania, to śmiało je zadawaj a my w miarę możliwości będziemy pomagać  tmrc_emoticons.smile  

Napisz co lubicie jeść, czego dawno nie robiłaś a chętnie byście zjedli? Zaskocz swoich bliskich a zobaczysz jak będą Ci wdzięczni  tmrc_emoticons.love  Pozdrawiam serdecznie  tmrc_emoticons.smile Ela z Mazowsza  tmrc_emoticons.smile  

tmrc_emoticons.cooking_1 Witaj Kasiu tmrc_emoticons.smile Na początek daj nam znać, co Ciebie interesuję i jakie masz oczekiwania tmrc_emoticons.smile Odwagi tmrc_emoticons.love

Pozdrawiam serdecznie Grażyna ze Szczecina tmrc_emoticons.cooking_10

Witaj Kasiu tmrc_emoticons.party tmrc_emoticons.party tmrc_emoticons.party   Czas najwyzszy tmrc_emoticons.lol tmrc_emoticons.lol tmrc_emoticons.wink tmrc_emoticons.wink tmrc_emoticons.wink  Zgadzam sie z dziewczynami.... miejsce idealne, przepisòw moc, tylko wybierac, jest nawet miejsce na "ploteczki", jesli masz ochote tmrc_emoticons.wink tmrc_emoticons.wink tmrc_emoticons.wink  Napisz, co lubicie, czego dawno nie gotowalas, owszem.... a jak pogrzebiesz w przepisach, albo "rzucisz" haslo o pomoc, np. na jakas okazje, to pewnie i ugotujesz rzeczy, ktòrych nigdy jeszcze nie gotowalas tmrc_emoticons.lol tmrc_emoticons.lol tmrc_emoticons.wink tmrc_emoticons.wink tmrc_emoticons.wink  Jest z czego wybierac tmrc_emoticons.bigsmile tmrc_emoticons.bigsmile tmrc_emoticons.bigsmile   Pozdrawiam serdecznie i zycze milego dnia tmrc_emoticons.bigsmile tmrc_emoticons.bigsmile tmrc_emoticons.bigsmile

Dziękuję za miłe przywitanie tmrc_emoticons.smile

Z Thermomixu kilkanaście razy robiłam tylko:

- zupę pieczarkową krem,

- placki ziemniaczane,

- ciasto na pierogi,

- kluski drożdżowe na parze,

- soczek Kubusia,

i to by było na tyle, przez 6 lat...

Na wyposażeniu posiadam książki:

- "Dobre gotowanie- Thermomix na każdy dzień"

- "Thermomix na Bankiecie"

- "Miodowy tydzień z Thermomixem"

- "Napoje z Thermomixem"

- "Boże Narodzenie z Thermomixem"

a jakie są jeszcze dostępne? może ja mam po prostu książki, których przepisy używamy żadko i dlatego nie znalazłam nic dla siebie

Czy jest gdzieś miejsce gdzie doradzacie, co jest super i koniecznie należy wypróbować z Thermomixa? bo ja na przykłads zupę pieczarkową krem polecam każdemutmrc_emoticons.smile ale to chyba troche mało odkryłam przez tyle lat...

Kasiu na przepisowni jest bardzo duzo przepisow i sa one probowane i oceniane poprzez serduszka i sa zamieszczane pod przepisem komentarze. Jak wroce do domku to podam Ci kilka sprawdzonych przeze mnie i pysznych tak na poczatek tmrc_emoticons.lol pozdrawiam i zachecham do kucharzenia z TM.  tmrc_emoticons.lol

Dziękuje, własnie o takie z polecenia mi chodzi, żeby mnie ktoś pchnął do korzystania z niego, to potem się sama przekonam tmrc_emoticons.smile

Jeszcze kolejna maniaczka wita Cię serdecznie Kasiu. tmrc_emoticons.bigsmile

Całe szczęście, że trafiłaś na przepisownię, tutaj znajdziesz mnóstwo inspiracji. Jeden warunek:  MUSISZ tutaj zaglądać, przynajmniej co drugi dzień, żeby nie stracić kontaktów i wątków na Twoje zapytania i wątpliwości.

Książi, które posiadasz  dają też wiele możliwości. Myślę, że  się nie zdołałaś się w nie wczytać. Świetne są "NAPOJE" - zdrowotne soczki (opisane na jakie niedomagania ), można wykorzystać wszystkie owoce "zalegające" w domu, drinki i nalewki na uroczyste okazje.  Bardzo fajna jest też książka "Miodowy tydzień"  Wcale nie musisz wykonywać ułożonych dań na każdy dzień. Wybrać można wiele ciekawych , jednostkowych. Ja np. bardzo lubię roladki z boczku na varomie i często je robię bo są świetne. Teraz jestem w pracy i nie pamiętam innych. Świetna i bardzo pomocna jest książka "Boże Narodzenie". Radzę, w wolnej chwili weź je do ręki i poczytaj. Ty masz TM już 6 lat i wtedy nie było jeszcze tak świetnych książek jak "Radość gotowania",  "Nasi przedstawiciele polecają" , czy "Pełną parą" i inne. Wejdź na stronę  www.vorwerk.pl i z niej do sklepu firmowego. Tam  możesz zobaczyć całą (prawie) ofertę książkową. Każdą z tych książek możesz kupić płącąc za nią przy odbiorze. Poza tym każda książa jest krótko streszczona, co zawiera.Książki też można dostać w prezencie  organizując u siebie prezentację. W każdym miesiącu coś innego. W maju  są dwie możliwości. Jedna, za zorganizowanie prezentacji z udziałem 3 par - w prezencie do wyboru 3 książki, nawet jak nikt z obecnych nie zdecyduje się na zakup TM.  Druga możliwość to dla gospodarzy prezentacji zakończonej spredażą- najnowsza książka " Najlepsze przepisy użytkowników przepisowni", książka, której nie ma w sklepie firmowym.  Pomyśl nad takimi formami.tmrc_emoticons.wink   Wreszcie najwięcej inspiracji znajdziesz tu, na przepisowni, nie kupując książek.  Jak to działa, opisały już moje poprzedniczki. Pozostaje Ci tylko działać. Szkoda, żeby taki sprzęt stanowił tylko ozdobę kuchni! :O: love:

Ja również witam i pozdrawiam tmrc_emoticons.smile

Dziękuje za pomysły, nie zdążyłam jeszcze przejrzeć ale póki co mam pytanie.

Książka "Dobre gotowanie" str. 106- Ciasto ucierane z owocami- jest tam napisane: ułożyć śliwki na cieście (pytanie czy mogą to być rozmrożone owoce???) i piec ok. 10min, temp 150C i ok. 50min temp 175-180C- to ile w końcu piec? dlaczego najpierw piec 10min a potem 50min? i czy z tego ciasta co zrobimy dajemy najpierw  na dno formy, potem śliwki i treoche tego ciastna na góre na śliwki?

potrzebuje jakis szybki, niedrogi, smaczny przepis na jutro- robic to czy ktoś ma coś sprawdzonego?

Nie mam tej książki, ale sądzę, że z uagi na owoce, które puszczają sok, piecze się go w dwóch etapach: najpierw podpieka spód i stąd te 10 minut temp. 150C, potem wyłożyć na podpieczony spó owoce i piec dalej około 50minut temp. 180C.  Moja rada to podpieczone ciasto posmarować ubitym białkiem i lekko oprószyc mąką, a potem ułożyć owoce. Tę rade to chyba ktoś dawał tu na przepisowni. Bałabym się ryzykować z zamrożonymi owocami bo puszczą duzo soku. Lepiej spróbuj z jabłkami świeżymi.  tmrc_emoticons.wink może ktos  z większym doświadczeniem Ci podpowie.  tmrc_emoticons.bigsmile Wydaje mi się, że ElaK? 

Kasiu, tego typu pytania najlepiej zadawać na innym wątku Forum, ten temat jest właściwie na powitanie. Ktoś może nie zauważyć Twojego pytania. tmrc_emoticons.love Proponuję temat Forum  "NIEMOŻLIWE-MOŻLIWE?" tmrc_emoticons.wink

Kasiu, nie polecam śliwek mrożonych  tmrc_emoticons.puzzled  Tak, jak pisała Gabrysia, mogą rozmiękczyć ciasto za bardzo i nie wyjdzie takie jak powinno. Jeżeli chcesz sprawdzony przepis na ciasto z owocami to polecam przepis Veroniki: 

http://www.przepisownia.pl/przepisy/szybkie-ciasto-z-czeresniami-na-ostatnia-chwile/443350

Ono zawsze się udaje i najlepsze jest jeszcze ciepłe. Gdy podasz je z gałką lodów waniliowych, to już będzie poezja smaku  tmrc_emoticons.lol  Pozdrawiam serdecznie i radzę Ci, żebyś swoje zapytania dotyczące przepisów wpisywała w Możliwe-niemożliwe tmrc_emoticons.smile