Przejdź do treści

Forum Miejsca warte zobaczenia :)

Rozszerz wyszukiwanie
Filtry

• Aktywność
  • Data

Anuluj
Wyników na stronę:

Kochanitmrc_emoticons.smile chce stworzyć dla siebie główieni, ale wierze, że inni też skorzystajatmrc_emoticons.smile liste miejs w Polsce wartych zobaczenia. Stworzyłam liste Dolnego Śląska, bo tu mieszkam i znam dobrze, ale z innymi województwami jest mi bardzo ciężko tmrc_emoticons.aw czy mogłabym Was prosić o pomoc w tej dziedzinietmrc_emoticons.smile??

jesli ktoś gdzieś był, zwiedził cos godnego uwago to prosze wpisujcie tutajtmrc_emoticons.smile

wiem, że wątek mało kulinarny, ale ostatnio na pogaduszkach był poruszony, a nie chce zaśmiecać pogaduszek tmrc_emoticons.smile za chwile wsatwie Dolny Śląsk dla Was tmrc_emoticons.smile

Dolny Śląsk

Kamieniec ząbkowicki

Jelenia góra

Książ

Karkonoski Park Narodowy

Wrocław

Walim – osówka, Góry sowie

Dolina Pałaców i Ogrodów Kotliny Jeleniogórskiej

Karpacz - wang

Park Narodowy Gór Stołowych (Strzeliniec wielki)

Bystrzyca Kłodzka

Twierdza srebrna góra

Świdnica kościół pokoju

Kolorowe jeziorka – rudawy janowickie

Międzygórze oraz masyw Śnieżnika

Zamek Grodziec i Góry Kaczawskie

Szklarska poręba – muzeum mineralogiczne

Jaskinia niedźwiedzia

Ząbkowice śląskie

Złoty stok

Uzdrowiska - Duszniki, Lądek, Polanica, Kudowa, Długopole, szczawno, połczyn

Kaplicy Czaszek w Czermnej.

Zamek czocha

Ślęża

Bardo

Stawy milickie, milicz

Henryków

Zamek kliczków

Kłodzko

Zamek chojnik

Lwówek śląski

Zamek bolków

Złotoryja

Chełmsko śląskie

Kowary (miniatury, western city, sztolnie)

Zgorzelec

Lubiąż

Pałac w Krobielowicach

Pałac w Wojanowicach

Pałac w Kraskowie

Zamek w Sobótce Górce

Kościółek w Małujowicach

Oleśnica

Muzeum papieru w Dusznikach

Krzeszów

Kudowa zdroj

Zamek grodno zagórze śląskie

Wodospad Szklarka i Kamieńczyk

Śnieżka

Park Cieplice zdrój

Zamek świny

Ruiny zamku lipa

Czartowska Skała - wygasły wulkan na Pogórzu Kaczawskim

Ostrzyca Proboszczowicka czyli Śląska Fudżijama - stożek wygasłego wulkanu

Jawor kościół pokoju

Trzy wąwozy: wąwóz Lipy, Siedmica oraz wąwóz Myśliborski

Pałac w Bożkowie

Pałac w Radomierzycach

Pałac w Bagnie

Pałac w jedlinie zdrój

Wielka sowa

Żmigród

Pałac łomnica – jelenia góra

Warmątowice sienkiewiczowskie pałąc

Zamek grodno

Zamek cisy

Zamek stary książ

Świeradow zdrój

Góra Okole

Pałac w krzyżowej

Elu ale numer. Tak sobie siedzac w pracy pomyslalam ze stworze watek o ciekawych miejscach gdzie warto pojechac. Bo na pogaduszkach nasze wiadomosci zagina w gaszczu, bo jestesmy tam bardzo aktywne. I tak jak ktos by gdzies byl to moglby opisac to miejsce i wstawic jakies zdjecia zeby inne osoby zobaczyly co to jest i czy warto tam pojechac. Wyprzedzilas mnie kochana. Tak wiec dziewczyny trzeba powielic nasze wiadomosci to tego watku wtedy latwo bedzie je znalesc. Buziaki tmrc_emoticons.love

Cieszę sie Marzenko, ze tez o tym pomyslalaś tmrc_emoticons.smile jestem w trakcie tworzenia kilku list, lece województwami, ale tak ciężko coś odkopać na necie,  czasem piszą, że to trzeba zobaczyć, a jak wejde w zdjecia to sie okazuje, ze jakaś ruina wieży bez okien i w chwastach, bez sens jechac w takie miejsce ...

Znalazłm tez na necie takie listy:

Top 10 Miasteczek :

Chełmno

Reszel

Kamień Pomorski

Bardo

Złotoryja

Krynica zdrój

Kazimierz Dolny

Stary Sącz

Wolin

Tykocin

50 miejsc które trzeba zobaczyć:

Kanał Elbląski

Park Krajobrazowy Orlich Gniazd

Krutynia

Słowiński Park Narodowy – Wydmy Łeba

Malbork

Morskie Oko

Zamość

Drewniane koscioły Południowej Małopolski

Biebrzański Park Narodowy

Toruń

Dolina Narwi – Narwiański Park Narodowy

Puszcza Białowieska

Kraków

Błedne skałki

Wrocław

Jaskinia Raj w górach świętokrzyskich

Roztocze i Szumy Roztoczańskie

Stare miasto w Wraszwie

Krzyżtopór pałac

Hel

zamek w Mosznej

śniezne kotły

Sandomierz

Gdańsk

Zamek Książ

Lublin

Kopalnia soli w Wieliczne

Tykocin

kaszubski park etnograficzny – szwajcaria Kaszubska

Łódź

Jezioro Hańcza – Suwalski Park Krajobrazowy

Park Mużakowski

Klify na wyspie Wolin

Jezioro Solińskie

Hala stulecia Wrocław

Kalwaria zwbrzydowska

dolina 5 stawów

Przemyśl

Łagów

Łowicz

Bielsko – Biała

Dolina Prądnika

Stary sacz

Mały staw Karkonosze

Wigierski Park Narodowy

Połonina Caryńska i Wetlińska

Kościoł pokoju Jawor i Świdnica

Kazimierz dolny

przełom dunajca

kolorowe jeziorka

Bydgoscz (sama dopisałam)

w wielu miejscach juz byłam, ale mamy z Bartkiem zasade, ze gdzie ja nie byłam a on był, lub na odwrót to jedziemy znowu razem tmrc_emoticons.lol

WOJ. MAZOWIECKIE, tyle mi sie udało znalesc, jesli coś macie wiecej dopiszcie, a jeśli gdzieś byłyscie to napiszcie , że nie warto marnowac czasu tmrc_emoticons.wink

województwo mazowieckieModlin - najwieksza twierdzaSzydłowiecPuszcza KampinowskaPułtusk - z kajaka, roweru wodnegoPłockPuszcza Kozienicka – KozieniceCiechanówZalew ZegrzyńskiŻelazowa WolaBrochów – kościółOpinogóraGostynin - mazowieckie mazuryKonstancin – JeziornaOtwockSiedlceNadbużański Park krajobrazowySierpcMławaWyszogród i Czerwińsk nad WisłąLiw i WęgrówPuszcza BolimowskaRadziejowiceŻyrardówCzerskKurpie i Puszcza Kurpiowska: Kadzidło, Myszyniec, Łyse, OstrołękaRadomSannikiChlewiskaMuzeum Techniki i Motoryzacji w OtrębusachIłżaCzarnolasTreblinka - Muzeum Walki i MęczeństwaGóra KalwariaSochaczew

Woj. Opolskie:Góra św. AnnyStobrawski Park KrajobrazowyDolina Małej PanwiNysaŚredniowieczny Gród pod ByczynąPark w Szymiszowie - DinozauryWieże BramnePaczkówZamek w MosznejZamek w BrzeguZamek w Kamieniu ŚląskimKatedra w NysieKatedra w OpoluOpolska WenecjaKopa Biskubia JarnołtówekOpole wieża pisatowskaPałac KopiceOtmuchów zamekKrasiejów, wykopaliska paleontologicznOzimek, żeliwny most wiszącyOpole, opolski AkropolGłuchołazy, Szlak Złotych GórnikówJemielnica, zespół pocysterskNiemodlin zamekPokój, założenie parkowo-pałacoweGóry opawskiBiestrzykowice – 4 pory rokuZamek Głogówek

Woj. LubuskieIłowa – mostek miłości i pałac, park zabytkowyWieża w WitkowiePałac w JędrzychowicachDankówRezerwat Santockie ZakolePałac w BrodachMiędzyrzecki rejon umocnieńZamek w MiędzyrzeczuŁagówZamek janitów w ŁagowieŚwierkocin – zoo safari Żagań Pałac Lobkowitzówjeziora Sławskiego oraz w Niesulicach nad Jeziorem NiesłyszJeziora Głęboke oraz Lubiąż i KrajnikDrawieński Park NarodowyPark narodowy ujścia wartGorzów wlkpZielona góra – pomarańczarnia, starówka, plamiarniaNIESULICE pałac i park w Przełazach, obiekty Ufortyfikowanego Frontu Łuku Odry i Warty (południowy odcinek Międzyrzeckiego Rejonu Umocnionego)GRYŻYNA Gryżyński Park Krajobrazowy z urozmaiconą rzeźbą terenu, Grabin z zabytkowym kościołem i XVIII-wiecznym pałacemLUBRZA szlak kajakowy, szlak fortyfikacji, pieszo-rowerowy szlak nenufarów, bramy marchijska i polska, kościół parafialny, zabytkowy wiadukt kolejowyMuzeum Etnograficzne w OchliKostrzyn nad Odra – twierdzaKożuchów mury obronneSulechów zamekŻaryŚwidnicaŁęknica – park (Polecam, byłam i jest cudowny tmrc_emoticons.smile)

Woj. ZachodniopomorskieWyspa wolinWoliński Park NarodowyPojezierze DrawskiePojezierze IńskieKrzywy las koło GryfinaIwięcino - wioska końca świataRezerwat Archeologiczny "Kamienne Kręgi"Ruiny kościoła w TrzęsaczuSzczecinŚwinoujścieGryficeKołobrzegKoszalin

i na tym bym skończyła, bo wiecej nie miałam czasu szukać, ale wieczorem siąde i wynajde jakies fajne miejsca jeszcze i czekam na wasze propozycjetmrc_emoticons.smile musze kompletować liste tmrc_emoticons.lol

niektóre miejsca powtarzaja sie z tymi - 50 miejsc króre musisz zobaczyc, a to dlatego, że tamta liste sciagnełam gotową z neta, a pozstałe tworzyłam sama tmrc_emoticons.smile

tmrc_emoticons.smileElu fajny pomysł z tym wątkiem i ja chętnie dorzucę garść wiadomości o miejscach wartych zobaczenia w okolicach Łodzi:

Łęczyca -ruiny zamku ,stary rynek ,góra św.Małgorzaty z kolegiatą,

Inowłódz nad Pilicą

Tomaszów Mazowiecki -niebieskie źródła  i skansen rzeki Pilicy,

Hubalówka - miejsce zgonu majora Hubala

Sulejów - podklasztorze

Konewka -schrony kolejowe

Ujazd -ruiny zamku.

Safari-zoo w Borysewie  (po drodze do Uniejowa)

W samej Łodzi palmiarnia,ogród botaniczny,zoo mamy  mnóstwo cmentarzy starych z wartymi zobaczenia nagrobkami słynna Manufaktura ,Księży Młyn, pałac Poznańskiego i wiele innych .A jak się ktoś wypuści w stronę Kalisza to zachęcam do zobaczenia w Gołuchowie pałacu Czartoryskich,a w  woj,świętokrzyskim polecam Kurozwęki tam do zobaczenia tmrc_emoticons.tongueałac (który nigdy nie był sprzedany obcym)słynny labirynt w kukurydzy i stado bizonów.W tamtejszej kuchni można też spróbować  stek z bizona.We wszystkich miejscach byłam i z czystym sumieniem polecam.

Na razie tyle Muszę jeszcze pomyśleć ,a mam pakowanie przed wyjazdem. Buziaki tmrc_emoticons.bigsmile

Haniu supertmrc_emoticons.smile i to mi właśnie chodziłotmrc_emoticons.smile  

Dziewczyny dla osób sprawnych i lubiących kontakt ze zwięrzętami polecam : PARK DZIKICH ZWIERZĄT W KADZIDŁOWIE NA MAZURACH

CD. KADZIDŁOWO

wow supertmrc_emoticons.smile to teraz ja na zachęte tmrc_emoticons.smile pare zdjęćtmrc_emoticons.smile

na pierwszy rzut idzie 3 tygodniowy spływ kajakowy  - Mazury 2007 tmrc_emoticons.smile i rzeka Krutynia, która jest na liścietmrc_emoticons.smile tam zaczynalismy spływ ok 400 km wodą zrobilismy super sprawa tmrc_emoticons.smile

czasem nie było kanałów lub rzek łączących jeziora, wiec kajaki jechały na wózku tmrc_emoticons.smile

śniardwy tmrc_emoticons.smile prawie jak morzetmrc_emoticons.smile

biwak tmrc_emoticons.smile

biwakowe naleśniki

co wieczór piekne zachody słońca

a ostatniego dnia przyszły do nas dzikie konie tmrc_emoticons.smile

Lubiąż - klasztor cystersów

Od 1 kwietnia do 30 września w godzinach: 9:00-18:00 Od 1 października do 31 marca w godzinach: 10:00-15 :00Bilety: - normalne 10,00zł - ulgowe 6,00zł

noclegu nie polece, bo mam blisko i wyskoczylismy w niedziele po obiedzietmrc_emoticons.aw, ale wiem ze jest jakas agroturystykatmrc_emoticons.smile

samego Lubiąża nie opłaca sie wiedzać, lepiej zaplanować sobie wypad do Wrocławia i przy okzaji Lubiążtmrc_emoticons.smile

Wrocław:

most zakochanych tmrc_emoticons.smile każda para wiesza swoją kłódke tmrc_emoticons.smile jest ich bardzo dużo, miasto musiało ściągnąc już te największe i najtarsze, bo były groźne tmrc_emoticons.wink

ogrod Japoński

pergola, okolice Hali stulecia

pokaz tańczącej fontanny tmrc_emoticons.lol

Łęknica oraz Park Mużakowski wpisany na liste UNESCO:

po Polskiej stronie bardziej zalesiony, ale wystarczy przejsc przez mostek na strone Niemiecka i tam mamy piekny par i cudny pałactmrc_emoticons.smile

my nocowaliśmy w Hotelu Europa, 110 zł pokój/doba - ale pokój był okropny :/

Polecam pensjonat QuEEN http://www.qcafe.pl/  - cena chyba ta sama, a standard o niebo lepszy i bliżej tego parku, na pierwszy rzut oka wygląda troche jak dom publiczny, bo niestety Łęknica z racji granicy z Niemcami była kiedys miastem domów publicznychtmrc_emoticons.aw ale pensjonat naprawde fajny, właściciel bardzo miły tmrc_emoticons.smile polecam tmrc_emoticons.smile wejscie do parku za darmo tmrc_emoticons.smile

No i oczywiście Tatry tmrc_emoticons.smile my spaliśmy w Bukowinie Tatrzańskiej, w tatry wybraliśmy sie pociągiem, okropna męczarniatmrc_emoticons.aw to była nasza podróż przedślubna i byliśmy spłukani tmrc_emoticons.aw nie pamietam namiarów niestety ale płaciliśmy strasznie mało 15 zł za dobe od osoby tmrc_emoticons.smile pokój co prawda bez łazienki, ale na wprost naszych drzwi na korytarzu były dwie łazienki, a na piętrze 3 pokoje tmrc_emoticons.smile wiec extratmrc_emoticons.smile  

haha mój mąż miał wizytówke naszego noclegutmrc_emoticons.smile kochanytmrc_emoticons.smile wiec namiary:

"Beata" - Beata Budrzeńska, tel (1tmrc_emoticons.steve 20 780 01, kom. 603-802-561,  ul. Wierch Głodowski 93a, www.beata93a.prv.pl

widok z Rys/Rysów (nie wiem jak to sie odmieniatmrc_emoticons.aw )

Rysy tmrc_emoticons.smile

Dolina Białego

Sarnia góra i widok

Wodospad Siklawa - największy wodospad w Polsce, a nad nim dolina 5 stawow - widok jak w raju tmrc_emoticons.smile zdjęcie tego nie oddatmrc_emoticons.smile ale dla ułatwienia wyobrażenia wielkości wodospadu na zdjęciu jest też mój mążtmrc_emoticons.smile 

Elu, dzięki za stworzenie tego wątku  tmrc_emoticons.love  Super sprawa  tmrc_emoticons.love  Mam nadzieję, że ja też skorzystam  tmrc_emoticons.smile  Liczę na to, że pojawią się konkretne miejsca, które ktoś zwiedził i poleca... W necie można znaleźć wszystko ale niektóre informację są wyolbrzymione i przekolorowane... A tu mamy szansę stworzyć listę miejsc sprawdzonych  tmrc_emoticons.smile  Gdybyśmy jeszcze do polecenia miejsca dodały parę informacji typu ceny biletów wstępu, czy noclegu... byłoby jeszcze lepiej  tmrc_emoticons.smile   tmrc_emoticons.smile  

Hannna wrote:

miejsca wartye zobaczenia w okolicach Łodzi:

Inowłódz nad Pilicą

Tomaszów Mazowiecki -niebieskie źródła  i skansen rzeki Pilicy,

Hubalówka - miejsce zgonu majora Hubala

Sulejów - podklasztorze

Konewka -schrony kolejowe

Ujazd -ruiny zamku.

Haniu, wymieniłaś miejsca moich rodzinnych stron  tmrc_emoticons.love   Ale się cieszę  tmrc_emoticons.love   Ja pochodzę z Tomaszowa i wszędzie dookoła mam rodzinkę lub znajomych  tmrc_emoticons.smile   

super pomysł Elu, trzeba bedzie trozke nad tym posiedziec ale wszystko jest do zrobieniatmrc_emoticons.smile

postaram sie sumiennie co dziń wstawiac pare zdjec ze sprawdzonych miejsc, łącznie z informacją o noclegu, jeśli znajde te namiary, bo niektóre wyjazdy były dawno tmrc_emoticons.aw i cenami tmrc_emoticons.smile za chwilke uzupełnie powyższe linki tmrc_emoticons.smile

tmrc_emoticons.lolNo to możesz Elu  potwierdzić ,że  to miejsca warte zobaczenia tmrc_emoticons.wink

Dziewczyny najpierw wstawie liste a później będe systematycznie opisywać miejsca w których byłam i polecam (oczywiście narazie z tego rejonu)

MAZURY 

CIEKAWE MIEJSCA

GIERŁOŻ - Wolfschanze - Kwatera HitleraGIERŁOŻ - Park Miniatur Warmii i MazurGIŻYCKO - Koncerty OrganoweGIŻYCKO - Most obrotowyGIŻYCKO - Twierdza BoyenGOŁDAP - Piękna GóraGRĄDY KRUKLANECKIE - Ruiny mostuGRUNWALD - Pole bitwyKANAŁ MAZURSKI - Mamry - BałtykKIEPOJCIE - Zabytkowe mostyMAMERKI - Kwatera OKHMAMRY PÓŁNOCNE  - Wrak ArabellaMARTIANY - Bunkier typu BMIKOŁAJKI - Wioska żeglarskaMRĄGOWO - Wyciąg narciarskiOWCZARNIA - Muzeum Ziemi MazurskiejPOZEZDRZE - Kwatera HimmleraPRANIE - LeśniczówkaRADZIEJE - Kwatera H. LammersaRAPA - PiramidaSROKOWO - Diabla GóraSTAŃCZYKI - Zabytkowe mostySTARE JUCHY - Zabytkowy parowózŚWIĘTA LIPKA - SanktuariumWIATRAKI na MazurachWIERZBA - Prom na linieWIGRY - Klasztor KamedułówWOJNOWO - Klasztor StarowiercówWOJNOWO - Cerkiew Prawosławna

ŚLUZY

GUZIANKAKARWIKPRZERWANKI

WYSPY - Ciekawe i tajemnicze

WYSPA GILMA - jez. DobskieWYSPA KORMORANÓW - jez. DobskieWYSPA PIRAMIDOWA - jez. MamryWYSPA UPAŁTY - jez. Mamry

PRZYRODA

FULEDZKI RÓG - GłazowiskoKADZIDŁOWO - Park Dzikich ZwierzątMAZURSKI PARK KRAJOBRAZOWYWIGIERSKI PARK NARODOWYPUSZCZA BORECKAPUSZCZA PISKA

ZAMKI NA MAZURACH (i okolicach)

BARCIANYGIŻYCKOKĘTRZYNRESZELRYNWĘGORZEWORUINY ZAMKÓW NA MAZURACH

PAŁACE I DWORKI

SZTYNORTSORKWITYBRZEŹNICA gm. SrokowoKAŁKI gm SrokowoNAKOMIADYKALISZKI

Udało mi się tak wstawić , że powinnyście móc po naciśnięciu na ineresujące Was miejsce trafić bezpośrednio na jego opis

Dajcie znać czy się Wam otwiera

Nie wszystkie z tych miejsc zwiedziłam,ale to co widziałam postaram się opisać

Moniko Ty to jesteś fachowiectmrc_emoticons.smile super to zrobiłaśtmrc_emoticons.smile musisz dać nam instrukcje tmrc_emoticons.wink

musze zobaczyć dokładnie co tam dałaś, bo troche na tych Mazurach nyła, ale bardzieł z perspektywy kajaka, niż zwiedzaniatmrc_emoticons.aw ale wróce tam na banktmrc_emoticons.smile jak życia starczy tmrc_emoticons.smile

tmrc_emoticons.love  Moniko,  powinnam się przyzwyczaić, że Twoje wspaniałe wpisy mogą spowodować wypad szczęki na klawiaturę   :O   :O  Tym razem jest podobnie  tmrc_emoticons.bigsmile  Kobieto, jak Ty się za coś bierzesz, to robisz to perfekcyjnie  tmrc_emoticons.love  A kilka dni temu na pogaduszkach pisałaś, że brak Ci talentu  tmrc_emoticons.smile  Ja się z Twoim stwierdzeniem nie zgadzam i proszę, żebyś to odwołała  tmrc_emoticons.love   tmrc_emoticons.wink   tmrc_emoticons.love  SUPER!!! Można piać  tmrc_emoticons.smile  Szkoda, że mnie nie słychać przez to chore gardło  tmrc_emoticons.puzzled  

Elu a udało Ci się wejść w opis miejsca ?

Jedno miejsce z listy już pokazałam na zdjęciach ( Park Dzikich Zwierząt w Kadzidłowie, ale w wielu z tych miejsc byłam ,bo bardzo lubie Mazury ).                        Nie z każdego mam zdjęcia ,bo wcześniej miałam aparat na klisze i nie wszystko mam jeszcze "przetransportowane" z klisz na komputer.

Moniko, bez problemu wchodzę w strony z opisami  tmrc_emoticons.lol  Dzięki  tmrc_emoticons.love  

To fajnie , ciesze się ! Buziaczki

tmrc_emoticons.smileMoniczko dobra robota. tmrc_emoticons.lol

ElaK wrote:

tmrc_emoticons.love  Moniko,  powinnam się przyzwyczaić, że Twoje wspaniałe wpisy mogą spowodować wypad szczęki na klawiaturę   :O   :O  Tym razem jest podobnie  tmrc_emoticons.bigsmile  Kobieto, jak Ty się za coś bierzesz, to robisz to perfekcyjnie  tmrc_emoticons.love  A kilka dni temu na pogaduszkach pisałaś, że brak Ci talentu  tmrc_emoticons.smile  Ja się z Twoim stwierdzeniem nie zgadzam i proszę, żebyś to odwołała  tmrc_emoticons.love   tmrc_emoticons.wink   tmrc_emoticons.love  SUPER!!! Można piać  tmrc_emoticons.smile  Szkoda, że mnie nie słychać przez to chore gardło  tmrc_emoticons.puzzled  

Elu , dziękuje Kochana za uznanie. Nie wiem jak to u mnie jest , ale mam taki głupi charakter - albo coś robie i ma to być na "5" ,albo nie robie wcale. Mój mąż i dzieci się ze mnie śmieją jak układam np. talerze po umyciu w szafkach,bo muszą być idealnie ułożone co do milimetra - kiedyś mąż mi powiedział ,że przywiezie mi z budowy waserwage...jak prasuje to w szafie koszule muszą na wieszakach " stać na baczność" . Szkoda tylko,że to taki głupi charakter a nie talent - czasami to przeszkadza.

Elu, watek jest wspanialy tmrc_emoticons.bigsmile tmrc_emoticons.love tmrc_emoticons.love   Dziewczyny, wyrazy uznania za prace tmrc_emoticons.love tmrc_emoticons.love  Niewiele Wam pomoge tym razem tmrc_emoticons.aw tmrc_emoticons.aw  Duzo z podanych miejsc zwiedzilam, ale kupe lat temu.... Zdjec nie mam prawie wcale, bo to dawno bylo, wiec nawet aparatu wtedy jeszcze nie mialam. No i jestem tutaj, wiec jakie doswiadczenia dorzuce ??? tmrc_emoticons.sad tmrc_emoticons.sad tmrc_emoticons.sad tmrc_emoticons.sad  Bede czytac, ogladac zdjecia, sledzic i ewentualnie potwierdzac miejsca, ktòre kiedys zwiedzilam, jako warte uwagi... tmrc_emoticons.smile

Haniu, potwierdzam, że okolice Tomaszowa Mazowieckiego są warte zobaczenia:

NIEBIESKIE ŹRÓDŁA -rezerwat przyrody, miejsce na odpoczynek w ciszy  tmrc_emoticons.smile  

Więcej na temat Niebieskich Źródeł można przeczytać tu:

http://www.skansenpilicy.pl/index.php?id=zrodla/1&licz=0&mr=0&ml=zrodla

Tuż obok Rezerwatu jest Skansen Rzeki Pilicy. Można o nim przeczytać tu:

http://www.skansenpilicy.pl/

Gdy nasze dzieci były małe, to odwiedzaliśmy to miejsce co roku i mieliśmy okazję obserwować jak się rozrasta i rozwija  tmrc_emoticons.smile  

Moniczko ale kawał dobrej pracy wykonałaś tmrc_emoticons.lol jestem naprawde pod duzym wrażeniem tmrc_emoticons.lol  no to teraz ja jak mam chwilkę to biore się za pracę tmrc_emoticons.wink

Szukając w internecie informacji o Skansenie i Rezerwacie znalazłam też informację o Grotach Nagórzyckich  tmrc_emoticons.smile  Pamiętam czasy, gdy zakładałam się z kolegami, że przejdę trasę z latarką i gdy byłam w srodku latarka się popsuła  tmrc_emoticons.crazy  Strachu się najadłam ale chciałam pokazać klasę i nie piszczalam, nie płakałam tylko po omacku doszłam do wyjścia i zakład wygrałam  tmrc_emoticons.bigsmile  O jeju, to były czasy  tmrc_emoticons.love  Długie korytarze (niektóre tak niskie, że trzeba było iść w kucki), wnęki, sale... i ściany pełne wyrytych serc przez zakochane pary  tmrc_emoticons.love  Potem przez wiele lat Groty były zamknięte i zakratowane, żeby nikt tam nie wchodził, bo uznano to za zbyt niebezpieczne  tmrc_emoticons.puzzled  A teraz  je odremontowano i udostępniono dla zwiedzających... podobno cała trasa jest elektrycznie oświetlona... Muszę koniecznie sprawdzić jak teraz jest w środku  tmrc_emoticons.lol  

O GROTACH NAGÓRZYCKICH możecie przeczytać tu:

http://www.skansenpilicy.pl/groty/?page_id=102

Tak Groty wyglądały kiedyś... Jeszcze trzy lata temu byłam tam i widziałam, jak wszystko marnieje... 

ZAMEK KSIĄŻ

To oficjalna strona na której znajdziecie wszystkie potrzebne informację na temat zamku, zwiedzania, obiektów itd.

http://www.ksiaz.walbrzych.pl/o-nas.html

A teraz parę informacji ode mnie tmrc_emoticons.lol zamek jest położony w Wałbrzychu (70 km od Wrocławia). W poblizu zamku znajduję się Zamek Stary Książ - są to ruiny zamku, bardzo piękne; Stado Ogierów "Książ" - jak ktos kocha konie - są naprawdę śliczne; Palmiarnia w Lubiechowie przy ul. Wrocławskiej 158 w Wałbrzychu. Polecam zwiedzić zamek z przewodnikiem, który opowiada bardzo fajnie bogata historię właścicieli zamku z pokolenia na pokolenie, wiele innych ciekawych informacji, oprowadza po zamku i zaglądamy z nim w miejsca, w które sami nie wejdziemy bez przewodnika. Dookoła zamku są piękne ogrody, można coś zjeść a nawet spędzić noc w hotelu obok.

Za bilety zaplacilismy 27 zł z przewodnikiem za osobe dorosłą i 20 zł za dziecko. Gorąco polecam tmrc_emoticons.bigsmile

Kilka kilomwtrów od Tomaszowa Mazowieckiego jest

OŚRODEK HODOWLI ŻUBRÓW w Smardzewicach. Placówka działa już pod szyldem Kampinoskiego Parku Narodowego. A w zagrodzie pokazowej czekają na zwiedzających żubry dorosłe oraz te narodzone w ośrodku.

http://www.smardzewice.ovh.org/zubry/zubry.html

http://www.kampinoska.waw.pl/wycieczkinaweekend/05-smardzewiceOHZ/index.html

W Anielinie na drodze z Tomaszowa Mazowieckiego do Radomia, przed wsią Poświętne jest

SZANIEC HUBALA -czyli miejsce pochówku majora Henryka Dobrzańskiego "Hubala"

http://www.polskiekrajobrazy.pl/Galerie/97:lodzkie/21999:Anielin_miejsce_smierci_majora_Hubala.html

To szczególne miejsce dla naszej rodziny... Ojciec mojego Taty był partyzantem ps.Jastrząb w lasach spalskich. Zginął dwa lata po majorze Hubalu, podczas obławy na Franka Zubrzyckiego "Małego Franka"... Babci nie oddano zwłok i nigdy nie dowiedzieliśmy się gdzie Dziadek jest pochowany... Często jeździmy do Anielina i zapalamy lampiony na grobie Hubala...

http://www.polskaniezwykla.pl/web/place/19890,anielin-szaniec-hubala.html

SZCZAWNO-ZDRÓJ

Oficjalna strona zapraszająca do odwiedzenia tego uzdrowiskowego i malowniczego miasteczka tmrc_emoticons.lol

http://www.szczawno-zdroj.pl/

Polecam także nocleg w Szczawnie -Zdroju w pieknym i wiekowym pensjonacie FRANCISZEK. Jest to jeden z pierwszych pensjonatów w tym mieście, ma swoją historie i niepowtarzalny kilmat. Za pokój dwu-osobowy zapłaciliśmy 80 zł za dobę (40 zł od osoby), w pokoju mielismy lodówkę, telewizor, łazienkę i dostęp do wifi tmrc_emoticons.smile

Podaje numer telefonu do właścicielki - 607 501 511, jest to pensjonat na ul. Spacerowej 1, Szczawno-zdrój.

We wsi Poświętne nad Pilicą jest Bazylika oo.Filipinów z Sanktuarium Świętej Rodziny. W Poświętnym urodził się mój Dziadek. Niewiele zostało już w Polsce takich miejscowości jak Studzianna-Poświętne niedaleko Tomaszowa Mazowieckiego. Ta wieś nad Pilicą wygląda tak, jakby czas zatrzymał się tu 150 lat temu.

W bazylice studziańskiej znajduje się cudami słynący obraz Świętej Rodziny z Nazaretu. Odziani w złote koszulki Matka Boża, Święty Józef i Jezus siedzą przy stole i jedzą kolację, tak zwyczajnie, jak przeciętna rodzina. Na stole stoją kubki, leży chleb i owoce, pali się świeca. Jezus i jego matka siedzą przy stole przystrojeni w złociste korony. Święty Józef w złotej czapce na głowie stoi nad małym Jezusem i pomaga przytrzymać chleb, który dziecko podniosło ze stołu.Cała Bazylika jest cudowna... to wyjątkowe miejsce. Jest zbydowana w stylu barokowym na planie krzyża, a wystrój jest w stylu rokoko

W ostatnią sobotę września jest Uroczystość Świętych Archaniołów Michała, Rafała i Gabriela. Po głónej Mszy Św. odpustowej jest przepiękna procesja w strojach ludowych z miejscową orkiestrą tmrc_emoticons.love   Z okazji Odpustu, z okolicznych miast i wsi przybywają tego dnia piesze pielgrzymki a przed murami Bazyliki są rozstawione stragany. Takich straganów nie ma już wiele... Ludowi artyści, mnustwo wikliny, rzeźba w drewnie, hafty, papierowe kwiaty... Niewiele zmieniło się od czasu mojego dziecińdtwa  tmrc_emoticons.love   tmrc_emoticons.love  Gdy tylko mogę to jadę tam tego dnia...

WIELICZKA

A to oficjalna strona tej bardzo malowniczej kopalni, którą naprawdę warto zwiedzić tmrc_emoticons.smile

http://www.kopalnia.pl/

Kopalnia jest bardzo ciekawa i naprawdę wywarła na mnie bardzo duże wrażenie.  Bilety można sobie zarezerwować wcześniej przez internet i wydrukować, żeby uniknąć stania w długiej kolejce, jak nam powiedział przewodnik kopalnię soli odwiedza dziennie blisko 6 tysiecy osób tmrc_emoticons.smile Bilety niestety nie należą do tanich, za trzy osoby zapłaciliśmy około 140 zł plus 10 zł za mozliwość fotografowania, ale warto. Na mnie największe wrażenie zrobiła komnata św. Kingi, najbardziej zaskakujące jest to ze tam prawie wszystko jest z soli, nawet podłoga, piekne rzeźby i cudowne powietrze, jak na tężniach w Ciechocinku. Mozna oczywiście po wycieczce, która trwa około 3 godzin udać się na posiłek, jest tam restauracja, wjechać na punkt widokowy, można sobie także wykupić inną formę zwiedzania i ubrać się w mundurek górniczy, dostać kilof i iść wydobywać sól samemu. W kopalni panuje temperatura około 12 stopni warto więc miec jakieś lekkie okrycie. Blisko kopalni jest bardzo fajna i smaczna restauracja Maxim, która przezyła rewolucję kulinarną Magdy Gessler, polecam byłam, jedzenie jest rewelacyjne tmrc_emoticons.lol podaje stronę internetową http://www.gastronauci.pl/pl/5525-restauracja-maxim-wieliczka

JASKINIA DEMIANOWSKA LODOWA

Oficjalna strona  jaskini tmrc_emoticons.smile

http://www.ssj.sk/jaskyne/spristupnene/demanovska-ladova/

Polecam zwiedzić jaskinię lodową, wrażenia niezapomniane tmrc_emoticons.smile na tej oficjalnej stronie po lewej stronie są wszystkie jaskinie, które polecają do odwiedzenia, można sobie popatrzeć jakie są piękne, aż dech zapiera.

Ja zwiedziłam także DOBSZYŃSKĄ JASKINIĘ LODOWĄ 

Jest równie piekna i zachwycająca, nie jest to tania wyprawa ale naprawdę warto, jaskinie znajdują się w Słowacji tmrc_emoticons.smile Cennik jest podany na stronie, ceny są w Euro, trzeba miec również dodatkowo 5 euro na parking i fotografowanie dodatkowo 10 euro tmrc_emoticons.smile tmrc_emoticons.smile tmrc_emoticons.smile

WĄWÓZ HOMOLE

Strona opisująca wąwóz -  http://pl.wikipedia.org/wiki/W%C4%85w%C3%B3z_Homole

Polecam szczerze, miejsce bardzo piękne, zielone, pełne skałek i strumyczków tmrc_emoticons.smile bardzo malownicze miejsce gdzie odpoczywa dusza tmrc_emoticons.smile wejście jest za darmo, trzeba tylko uwzględnić opłatę za parking tmrc_emoticons.smile najlepiej się tam wybrać rano, my bylismy na miejscu około 9, pozwoliło to nam porobić sobie na spokojnie zdjęcia, bo jak wracaliśmy to weszły wycieczki i inni ludzie zwiedzający i zrobił sie tlum tmrc_emoticons.smile

Cześć dalsza potem tmrc_emoticons.lol dzisiaj już nie widze na oczki tmrc_emoticons.smile tmrc_emoticons.smile tmrc_emoticons.smile w wekend powstawiam resztę miejsc tmrc_emoticons.smile

Wklejam kilka zdjęć - dołączam do Marzenki

WIELICZKA