Przejdź do treści

Forum Karkówka po karkonosku

Rozszerz wyszukiwanie
Filtry

  • Aktywność
  • Data

Anuluj
Wyników na stronę:

Kolezanka tak narobiła mi smaka na to danie, że właśnie zrobiłam marynatę i jutro na obiad będzie właśnie karkówka. 

Zastanawiam się czy koniecznie musze dodawać te śliwki bo nieprzepadam za śliwkami;/

Jutro wieczór napisze czy domownikom smakowało-mi mięso już w marynacie ładnie wygladało i robiło smaka... mniam 


Ślwiki dodają aromatu i po zmiksowaniu są częścią sosu, oczywiście do Ciebie należy decyzja o ich dodaniu tmrc_emoticons.smile


Zrobiłam - pyszna! cały dom się zachwycał. Niedodałam śliwek i zmniejszyłam tez ilość cebuli (koleżanka uczulała mnie, że w przepisach jest jej za dużo). Wyszła super.Zostało mi jeszcze trochę sosu i tak się zastanawiam w jaki sposób go wykorzystać. Szkoda mi wylewać.

Wksiążce jest podane, że to 6 porcji- ja gotując ziemniaki w koszyczku a mięso w Varomie miałam dopiero 3-4 porcje. Chyba, że można ziemniaki układać obok mięsa to wtedy może nakarmiłabym 6 osóbtmrc_emoticons.smile

Karkówka jest faktycznie rewelacyjna i moge polecic każdemutmrc_emoticons.smile 


winignam wrote:

Wksiążce jest podane, że to 6 porcji- ja gotując ziemniaki w koszyczku a mięso w Varomie miałam dopiero 3-4 porcje. Chyba, że można ziemniaki układać obok mięsa to wtedy może nakarmiłabym 6 osóbtmrc_emoticons.smile

Karkówka jest faktycznie rewelacyjna i moge polecic każdemutmrc_emoticons.smile 

Co do tej ilości porcji - ja zawsze mocno przymrużam na nie oko. Albo my tak dużo jemy, albo te porcje są mocno zaniżone. Zazwyczaj jak jest dla 4 osób, to naszej dwójce akurat wystarcza, albo ewentualnie jest na dokładkę dla jednej osoby tmrc_emoticons.wink.


Nam w zupelności wystarczaja te porcje dla 4 osób. Jak lubicie więcej ziemniaczków, to rzeczywiście można też rozlożyć je obok mięsa, albo pokroić na mniejsze kawałki to więcej ich wejdzie do koszyczka. Potem na talerzu  też przeież się je rozdrabnia. Co do sosu to szkoda , że nie dodałaś śliwek, one nadają piękny kolor i smak. Ogólnie te przepisy w książce są fantastycznie skomponowane. czasami osobista "twórczość" może je tylko pogorszyć. Więc ja najpierw robię trzymając się ściśle przepisu, a dopiero po wypróbowaniu wnoszę swoje udoskonalenia i zapisuję przy  danym przepisie , żeby wiedziec na przyszłość. Wiadomo, że różni ludzie mają różne upodobania i smaki kulinarne. tmrc_emoticons.cooking_9


Muszę w końcu spróbować zrobić tą słynną karkóweczkę tmrc_emoticons.lol  wszędzie jest zachwalana to i może nam posmakuje  tmrc_emoticons.wink   tmrc_emoticons.cooking_9



Ta karkówka jest rewelacyjna - polecam!


ja zrobiłam ją dziś na obiad. Jest pycha...  tmrc_emoticons.love   tmrc_emoticons.love   tmrc_emoticons.love


Dla odmiany polecam mięso z szynki zamiast karkówki. Też dobre, a dla moich dzieci lepsze, bo nie ma tłustych kawałków. Sos jest pyszny, ale ze względu na dzieci nie dodaję grzybów, za to śliwki niezbędne.  Smacznego!!!


Polecam, obiadzik był wyśmienity, wszyscy się zajadali - mniam tmrc_emoticons.smile


Pyszny obiabek .P tmrc_emoticons.cooking_9 olecam


Rewelacja ta karkówka!!! Kto nie robił, niech szybko sprobuje


tmrc_emoticons.love Potwierdzam tmrc_emoticons.cooking_1