Przejdź do treści

Forum chleb na zakwasie

Rozszerz wyszukiwanie
Filtry

• Aktywność
  • Data

Anuluj
Wyników na stronę:

Witam,

poszukuję przepisu na domowy zakwas.

Piekę chleb na drożdżach, a chcialabym spróbować jakiegoś przepisu z zakwasem.

Witam,

w przepisowni został zamieszczony następujący przepis:

http://www.przepisownia.pl/przepisy/13016/chleb-na-zakwasie.html

Proszę wypróbować tmrc_emoticons.bigsmile

Pozdrawiam

Dziekuję Alicjo, przepis ciekawy, ale ja poszukuję konkretnego przepisu na zakwas tmrc_emoticons.smile

Robiłam taki chlebek ale mi nie smakował. Jednak miał duże powodzenie u moich rodziców (przypominał im smak z dzieciństwatmrc_emoticons.smile) W internecie jest sporo informacji. Zresztą to bardzo proste. Mieszasz mąkę żytnią razową (najlepiej typ ok 2000) z tą samą ilością wody przegotowanej letniej. Zostawiasz na 24 godziny w temp pokojowej, potem znów dodajej po tyle samo wody i mąki i znów zostawiasz. Teoretycznie po 4 dniach zakwas jest gotowy, ale myślę że będzie miał lepszą moc po przynajmniej tygodniu.

No ale ten przepis ma drożdże, więc zakwas jest tylko dodatkiem.

A jak zrobić w thermomixie ciasto na samym zakwasie??

Na razie robię w maszynie do chleba (wyrabiam a potem piekę w piekarniku)

http://pracowniawypiekow.blogspot.com/ ja z tego bloga korzystam

pozdrawiam

Ja piekę chleb na zakwasie, ale nie w thermmiksie. Mam zakwas gotowy, który zużywam do kolejnych wypieków i wtedy odkładam nowy. Chętnie dzielę się zakwasem i przepisem (wyjątkowo dobry), ale nie mam pojęcia, jak daleko mieszkamy... tmrc_emoticons.puzzled

Od ok 2 lat piekę chleb żytni i pszenny na zakwasie i wyrabiam ciasto w TM. 

Na początku jest trochę "zabawy" ale potem mamy swój własny zakwas ( ja mam pszenny i żytni w 2 oddzielnych słoikach) i świetne pieczywo, zawsze kiedy chcemy.

Zamieszczę przepis, żeby każdy mógł z niego skorzystać   tmrc_emoticons.smile  

Ufff! "Wyrzeźbiłam" ten przepis na zakwas   tmrc_emoticons.wink  

http://www.przepisownia.pl/przepisy/zakwas-%C5%BCytni/443806

Życzę wszystkim udanych wypieków  tmrc_emoticons.smile

bardzo dziękuję Elu, na pewno skorzystam tmrc_emoticons.smile

Dziękuję Elu, jesteś nieoceniona! Ciągle Cię podziwiam! tmrc_emoticons.bigsmile

Dzięki Gabrysiu

Zamieściłam przepis na chleb, który piekę co 2-3 dni w zależności od spożycia.

http://www.przepisownia.pl/przepisy/chleb-codzienny-na-zakwasie-%C5%BCytnim/443823

mam nadzieję, że kilka osób z niego skorzysta.

Chleb na zakwasie nie robi się 3 minuty jak na drożdżach, wyrasta dłużej i wogóle więcej z nim pracy. Ale jego smak, zapach... wynagradza trudy  tmrc_emoticons.smile

Chleby na zakwasie są dłużej świeże i miękkie mogą przetrwać nawet tydzień ( ale u mnie zjadane są dużo szybciej )   tmrc_emoticons.love  

Elu jesteś super. Napewno wykorzystam twój przepis tmrc_emoticons.lol chleb na zakwasie smakuję o 1000% bardziej niż na drożdżach, tmrc_emoticons.lol dzięki tmrc_emoticons.lol

Proszę bardzo!

Cieszę się, że mogę Wam pomóc    tmrc_emoticons.smile

I ja mam spore doświadczenie w pieczeniu chleba na zakwasie. Różnorodne czysto żytnie, mieszane, pszenne itd.  Uwielbiam jego smak, zapach pieczenia. O zdrowotnych walorach nie wspomnę - są zrozumiałe.

Od jakiegoś czasu mam przerwę i odkąd mam TM zastanawiałam się czy można go w nim przygotować. Mnie ciut hamuje ilość. W piekarniku dotąd piekłam 3 foremki, z podanego przepisu wychodzi jedna. Trochę mało i aż żal, że piekarnik niewykorzystany.

Niemniej bardzo się cieszę EluK ze podałaś ten przepis, może się skuszę.  tmrc_emoticons.smile

Ja zwykle piekę 2 foremki: 1 to chleb na żytnim zakwasie a 2 to chleb pszenny na pszennym zakwasie. Po upieczeniu każdy bochenek ma ok. 1kg. Jak dla naszej rodziny wystarczy na 2-3 dni. Prawie codziennie dzieci pieką jeszcze bułki  tmrc_emoticons.smile 

ElaK świetny przepis na zakwas tmrc_emoticons.smile

Elu, napisz proszę czy pieczesz chleb na termoobiegu czy może jakiejś innej funkcji?

Pozdrawiam

Gdy piekarnik się nagrzewa to termoobieg jest włączony. Po włożeniu foremek z ciastem do temp. 230*C przełączam na tylko dolną grzałkę. Pod koniec pieczenia, ok.10 minut, gdy spryskuję bochenki wodą znów przełączam na termoobieg.  tmrc_emoticons.smile  

Witam ponownie, chleb na zakwasie wychodzi pyszny. Ale chciałabym zapytać o sam zakwas. Czy można go mrozić? Wyjeżdzam na 2 tygodnie i nie wiem czy nic mu nie będzie w lodówce przez taki czas. Może ktoś się orientuje w tej kwestii. Proszę o pomoc.

Ja nigdy nie mroziłam...

Przez 2 tygodnie w lodówce nie powinno mu się nic zrobić- mój spokojnie tyle czasu wytrzymywał  tmrc_emoticons.smile 

Innym sposobem na dłuższe przechowanie zakwasu jest jego wysuszenie i tak kilka razy robiłam, gdy wyjeżdżałam na dłużej. Zakwas ze słoika wylewałam na szklaną blaszkę, wstawiałam do piekarnika z temp. ustawioną na 50*C, uchylałam troszkę drzwiczki i czekałam aż wyschnie. Potem go zeskrobywałam i takiego suchego, zamkniętego w słoiczku trzymałam w szafce. Po powrocie zalewałam letnią wodą ( do takiej objętości, jak przed wysuszeniem), dodawałam łyżkę jogurtu naturalnego i wystarczyło, żeby mój zakwas "wystartował"

Pozdrawiam i życzę udanego wyjazdu  tmrc_emoticons.lol  

Dziękuję Elu. tmrc_emoticons.smile

Elu chlebek zrobiony. Wyszedł po prostu obłędnie pyszny jak z prawdziwej dobrej piekarnii. Rodzinka była zachwycona wypiekiem. Dziękuję bardzo za przepisik. Pozdrawiam tmrc_emoticons.lol tmrc_emoticons.lol tmrc_emoticons.lol

tmrc_emoticons.love Elu jesteś Niezastąpiona tmrc_emoticons.love tmrc_emoticons.love Martwiłam się,że mój zakwas się popsuje,ponieważ wyjeżdżamy z mężem do Dziwnowa na 3 tygodnie, a tu proszę, Ela mi podpowiada co mam zrobić tmrc_emoticons.lol tmrc_emoticons.bigsmile tmrc_emoticons.bigsmile tmrc_emoticons.love tmrc_emoticons.love

Pozdrawiam serdecznie tmrc_emoticons.love tmrc_emoticons.love

Świetny przepis masz w książce 'Miodowy tydzień z Thermomixem", jest w nim odrobina drożdźy, ale ja ich nie dodaję

tmrc_emoticons.smile

Elu kochana robię zakwasz  tego przepisu http://www.przepisownia.pl/przepisy/zakwas-%C5%BCytni-chlebowy-najprostszy/445164 jeszcze jutro  i koniec karmienia tmrc_emoticons.bigsmile powiedz czy moge piec w poniedziałek chlebek twój http://www.przepisownia.pl/przepisy/chleb-codzienny-na-zakwasie-%C5%BCytnim/443823 czy zamiast roslinnego oleju moge dodac kujawski tmrc_emoticons.bigsmile tmrc_emoticons.cooking_1 dziękuję z góry za podpowiedź aha i jak przechowywac ten pozostały zakwas czy tez dokarmiać?

Agnieszko, oczywiście możesz dodać olej kujawski (to też roślinny, rzepakowy) Ja tak ogólnie napisałam, żeby nie sugerować żadnej marki  tmrc_emoticons.smile 

A o sposobie przechowywania i dokarmiania zakwasu przeczytaj w miom przepisie:

http://www.przepisownia.pl/przepisy/zakwas-%C5%BCytni/443806

Pozdrawiam  tmrc_emoticons.lol  

ok ale czy z tego zakwasu moge twój chlebek zrobic?na moim zakwasie zytnim?

Agnieszko porównałam oba przepisy na zakwas i myślę, że spokojnie możesz upiec chleb na swoim zakwasie z tego mojego przepisu na chleb żytni. Zostanie Ci ok. 250 g zakwasu, więc możesz zrobić jeszcze bułki z tego przepisu:

http://www.przepisownia.pl/przepisy/bu%C5%82eczki-na-zakwasie-pszennym/447110  zastępując zakwas pszenny żytnim, a np. mąkę pszenną zastąp orkiszową  tmrc_emoticons.smile  ja też tak eksperymentuję  tmrc_emoticons.smile  

Dziewczynki, czy któraś piekła z przepisu w ostatnim Newsletterze "Jesienne ciasto z gruszkami i jabłkami"?  Opis wyglądał na ciekawy, a mnie wyszedł taki gnieciuch. tmrc_emoticons.crazy Może coś źle zrobiłam?  Dajcie swoje uwagi jak Wam poszlo?

ElaK wrote:

Agnieszko porównałam oba przepisy na zakwas i myślę, że spokojnie możesz upiec chleb na swoim zakwasie z tego mojego przepisu na chleb żytni. Zostanie Ci ok. 250 g zakwasu, więc możesz zrobić jeszcze bułki z tego przepisu:

http://www.przepisownia.pl/przepisy/bu%C5%82eczki-na-zakwasie-pszennym/447110  zastępując zakwas pszenny żytnim, a np. mąkę pszenną zastąp orkiszową  tmrc_emoticons.smile  ja też tak eksperymentuję  tmrc_emoticons.smile  

tak tez uczynię Elu mam ziarna orkiszu zmielę je na mąkę dodam zakwas zytni i bedą bułeczki tmrc_emoticons.love tmrc_emoticons.cooking_7 ale myslę żeby zrobic jeszcze zakwas pszenny z twojego przepisu,rozumię ż emuszę dodać ten mój zakwas żytni prawie jutro bedzie 5 dniowy tmrc_emoticons.love tmrc_emoticons.lol

gabi49 wrote:

Dziewczynki, czy któraś piekła z przepisu w ostatnim Newsletterze "Jesienne ciasto z gruszkami i jabłkami"?  Opis wyglądał na ciekawy, a mnie wyszedł taki gnieciuch. tmrc_emoticons.crazy Może coś źle zrobiłam?  Dajcie swoje uwagi jak Wam poszlo?

Gabrysiu podaj linka bo cos się pogubiłam tmrc_emoticons.bigsmile tmrc_emoticons.bigsmile   tmrc_emoticons.bigsmile  zerkne na niego,gnieciuch hmmm :O dobrze wiedzieć nie skorzystam pewnie ale poślij linka jak możesz tmrc_emoticons.smile

Agnieszko link jest tu:

http://thermomix.vorwerk.pl/fileadmin/data/pl/pdf/02_main-navogation/04_Service/06_Newsletter/2013/Ciasto_jesienne_z_gruszkami_i_jab_kami_.pdf

Jeżeli nie zapisałaś się na newsletter, to na Stronie głónej Przepisowni po prawej stronie jest okienko, które trzeba "wcisnąć"

gabi49 wrote:

Gabrysiu, jeszcze nie piekłam ale z proporcji składników widać, że to takie zwykłe kruche ciasto. Nie wiem, jakich jabłek dodałaś. Ja pewnie dodałabym Szarą renetę, bo ona na szarlotki i inne ciasta z dodatkiem jabłek jest najlepsza (ew. Antonówki), gruszki dodałabym Konferencję i to dojrzałą ale twardą, bo wtedy by się za mocno nie rozpadła. Suszona żurawina powinna "wciągnąć" wilgoć z upieczonych jabłek i całość powinna wyjść dobrze  tmrc_emoticons.lol  Ale wg mnie to po 45 minutach pieczenia to ciasto będzie wyglądało trochę inaczej, tzn jabłka trochę się rozpadną  tmrc_emoticons.wink  

To takie moje gdybanie "na sucho"  tmrc_emoticons.lol  Z ciekawości zrobię to ciasto w srodę, bo wtedy u nas targ i kupię jabłka i gruszki  tmrc_emoticons.smile  Dam znać jak wyszło  tmrc_emoticons.party  

Mi to na tarte raczej wyglada a nie na ciasto tmrc_emoticons.smile