3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Zakwas żytni chlebowy najprostszy


Wydrukuj:
4

Składniki

Zakwas

  • 300 g mąki żytniej razowej, lub żytniej typ 720
  • 300 g letniej wody
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. 100g mąki mieszamy z około 100g letniej wody tak, aby otrzymać papkę o konsystencji gęstej śmietany

     

    pozostawiamy w ciepłym miejscu na 24 godziny

     

    każdego kolejnego dnia dodajemy po 50 g mąki i tyle samo wody, do uzyskania tej samej konsystencji jak poprzednio

    czynność powtarzamy przez 4 kolejne dni

     

    Przepis na

    Chleb Pszenno-Żytni Razowy z Zaparką:

    //www.przepisownia.pl/przepisy/chleb-pszenno-%C5%BCytni-z-zapark%C4%85/445158

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Gotowy zakwas powinien mieć galaretowatą konsystencję.

Do wypieku pierwszego chleba powinno się użyć więcej zakwasu, póżniej używamy około 50g. Niewykorzystany zakwas przechowujemy w lodówce.

Kwas zawarty w zdrowym pieczywie poprawia przyswajalność wapnia oraz żelaza. Kwas działa także leczniczo na stany zapalne żołądka i jelit.
Prawdziwy zakwas jest ubogi w kwasy fitynowe, dla organizmu człowieka jest to ogromny plus, ponieważ w ten sposób lepiej przyswaja mikro i makroelementy.

 

Przepis na Chleb Pszenno-Żytni Razowy z Zaparką:

//www.przepisownia.pl/przepisy/chleb-pszenno-%C5%BCytni-z-zapark%C4%85/445158


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • właśnie chcę zrobić ten zakwas tylko proszę...

    Zgłoszony przez nicia211 na lutego 11, 2017 at 18:36.

    właśnie chcę zrobić ten zakwas tylko proszę oświeccie mnie

    Po 24 h gdzie dajemy ten zakwas? Zostawiamy w temp pokojowej czy do lodówki?

    A co po tych 4 dniach dalej karmimy codziennie?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam tem zakwas pare

    Zgłoszony przez ewelka85 na listopada 26, 2015 at 10:46.

    Zrobiłam tem zakwas pare miesięcy temu i do dzis wychodzą na nim pyszne chlebki (piekę raz w tygodniu).

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam Wszystkich. Zaczelam

    Zgłoszony przez Mroki na listopada 6, 2015 at 18:43.

    Witam Wszystkich.

    Zaczelam eksperymentowac z chlebem na zakwasie. Pare dni temu nastawilam nowy rzut, i... no coz, prawde mowiac, musze sie przyznac ze opuscilam jedno dokarmianie. Nie wiem czy to wlasnie jest powodem, czy jakis inny nie przewidziany przeze mnie czynnik odegral tu role, ale cos jest nie tak. Moj zakwas po podkarmieniu po troche wiecej niz 24 godzinach, nabral zapachu lekko winnego. Teraz jednak czuc lekki zapach drozdzy. Czy jest to natarulane? Nie jestem pewna czy powinnam zaczac od nowa. Czy moze mi ktos poradzic czy powinnam sie go pozbyc i zaczac od nowa, czy jest to naturalna rzecza? Dzieki z gory!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzięki za przepis 

    Zgłoszony przez mikulina na marca 29, 2015 at 09:48.

    Dzięki za przepis  tmrc_emoticons.)

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Prosty w wykonaniu i godny

    Zgłoszony przez Tad na marca 13, 2014 at 18:56.

    Prosty w wykonaniu i godny polecenia!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To jest najlepszy zakwas jaki

    Zgłoszony przez Lidka Abramowicz na października 17, 2013 at 17:43.

    To jest najlepszy zakwas jaki znam. POZDRAWIAM. Lidka Abramowicztmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" width="19" height="19">Party" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/party.png" alt="Party" width="19" height="23">

    Lidka Abramowicz

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • coś nie tak z linkiem do

    Zgłoszony przez agulinka na października 12, 2013 at 18:38.

    coś nie tak z linkiem do chleba nie dizała tmrc_emoticons.( tmrc_emoticons.(

    Kuchniamaryny - zapraszam na mój blog kulinarny. Kuchnia prosta metodą tradycyjną a także z wykonaniem TM, szybkie dania...więcej na blogu, serdecznie zapraszam www.marynawkuchni.wordpress.com


     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •   Dla mnie również, dziękuję

    Zgłoszony przez Maszoperia na września 29, 2013 at 19:20.

      tmrc_emoticons.) Dla mnie również, dziękuję i pozdrawiam serdecznie!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zakwas również można

    Zgłoszony przez Roger na stycznia 17, 2013 at 12:15.

    Cooking 1

    Zakwas również można przechowywać w suchym ciemnym pomieszczeniu. Wystarczy dodać więcej mąki i zagniatać aż będą się robić takie granulki. Uzyskany suchy zakwas można baaardzo długo przechowywać. Dzień wcześniej wystarczy go namoczyć w celu uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Taki zakwas można spokojnie wykorzystać do ugotowania przysznego domowego żuru.Pozdrawiam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze