Forum SYLWESTROWE PARTY
Najlepszego wszystkim
U nas dzisiaj królują "Podróże z Thermomixem" na kolację zapiekanka pasterska a na deser czekoladowe pralinki i do tego nie pamiętam już z której książki truskawki miksowane z szampanem ;)
a w ramach przekąsek po takim poważnym daniu głównym będą owoce :)
Dosiego Roku wszystkim i szampańskiej zabawy !!!
Jestem nowym użytkownikiem .W grudniu na spotkaniu na Saskiej Kępie gdzie był pokaz i degustacja potraw ,była tam pewna Pani która mówiła że robi pyszne ptasie mleczko ale wtedy nie miała przy sobie przepisu .Może tu zna ktoś taki przepis i podzieli się tym wspaniałym przepisem.Elżbieta 54 dziękuję.
A ja , jako danie gorące , oprócz barszczyku z pasztecikami, polecam lekki bigos w/g mojego przepisu, tu na przepisowni. Ja juz go ugotowałam . Można do niego wykorzystać pozostałości świątecznych kiełbas i mięs. Wystarczy je tylko pokroić w kostkę, poddusić z boczkiem na waromie , w trakcie gotowania kapusty . Potem dalej ajk w przepisie. Zachęcam, przyda się na obiad, na Nowy Rok, kiedy sił brakuje po nocnych pląsach i "bąbelkach".
Mixi u nas podobnie jak u Marzenki i Ilonki :D a na gorąco bigos ugotowany na pieczonych mięskach które zostały po świętach
Na imprezę sylwestrową przygotowujemy
-koreczki z sera, oliwek, ogórka, papryki
-paszteciki i barszczyk
-ptysie z łososiowym nadzieniem (lub innym jak kto lubi)
- mini kotleciki z pieczarkami
- ryba po grecku :)
Tutaj sa troche inne zwyczaje... Co prawda nie bedzie nas w domu, ale w domu czy restauracji, w zasadzie jest podobnie :) Przystawek od groma i troche: wedliny, sery, oliwki, grilowane baklazany, cukinie, papryka...itd, salatka z owocòw morza, mini kanapeczki, grzanki z ròznymi pastami, bruschette, vol-au-vent i inne przystawki z ryb i owocòw morza.... Sa 2 pierwsze- jedno makaronowe, drugie- risotto. Sa 2 drugie- mieso (np. befsztyk, pieczen.....) i ryby (pieczona, smazona.....), sa pieczone ziemniaki, salata, wino, woda..... Pòzniej deser, np. tiramisù, zuppa inglese, sorbetto.... O pòlnocy babelki, oczywiscie, pòzniej soczewica z tzw. cotechino(mieso), na szczescie i bogaty rok; pòzniej panettone i pandoro, owoce, orzechy..... To tak w ogòlnym zarysie
Mixi ja zawsze jak robię na świeta paszteciki to część zamrażam i podaje na sylwestra jako ciepłe danie z barszczem czerwonym do popicia - zawsze jest to strzał w 10 zwłaszcza jak spożywamy dodatkowo w sylwestra trunki z alkoholem :D :D :D :D :D robię kanapeczki z różnymi pastami przygotowanymi w TM, koreczki z sera, kabanosa, oliwek, papryki i cebulki marynowanej.
Robię jajka nadziewane pieczarkami - jajka gotujemy, obieramy, kroimy na pół wzdłuż, wydrążamy żółtka, dodajemy sól, pieprz, majonez, i podsmażone starte pieczarki z cebulką, mieszamy i nakładamy w białka :D są pyszne :D
Robię kotleciki mielone w wersji mini, sałatkę grecką lub warzywną :D i robię mini pizze lub cebulaczki :D :D :D :D :D :D :D :D
Bardzo dobrym pomysłem jest tortilla posmarowana pastą - jaką kto lubi, może być mięsna lub warzywna, łosoś, serek twarogowy, zawijamy i kroimy na małe kawałki i nadziewamy na wykałaczkę :D :D :D :D :D :D :D
Jakie są Wasze pomysły na sylwestrowe przekąski i dania? Na kilka dni przed Sylwestrem będą niezbędne