Załaduj zdjęcie
Załaduj zdjęcie
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Łatwy

Składniki

Szybka konfitura żurawinowa z żelfixem

  • 800 gramów żurawina, świeża żurawina
  • 400 gramów cukru
  • 500 gramy woda
  • 1 opakowania cukier żelujący 3:1, opakowanie 40g; żelfix lub confiturex; (na 1 kg owowców)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu, mielonego, opcjonalnie do smaku
  • 5 kawałki goździki, opcjonalnie do smaku

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" położyć miseczkę.
    Odważyć do niej 400 g cukru. Odstawić na później.
    *
  2. Do naczynia miksującego odważyć 800 g świeżych owoców żurawiny. Dodać 1 opakowanie konfiturexu 3:1, 1/2 łyżeczki cynamonu i 5 goździeków.
    *
  3. Przykryć miarką miksować 10 sekund Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" obroty wsteczne prędkość 2, tak aby żurawina obtoczyła się konfiturexem.
    *
  4. Dolać 500 g wody. Pokrywę przykryć koszyczkiem (żeby zawartość nie chlapała). Gotować 15 minut, tempertura 120 st.C, Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" obroty wsteczne prędkość 2.
    *
  5. Mniej więcej w połowie czasu - gdy zacznie się gotować - wyłączyć na moment, dodać odważony cukier i właczyć żeby zakończyć proces gotowania.
    *
  6. Przelać do słoiczków, zmknąć (zakręcić) słoiczki, gorące ustawić dnem do góry na ściereczce i zostawić do ostygnięcia.

Porady

Można dodać też dla smaku i aromatu skórkę z pomarańcza lub cytryny.
W drugiej fazie gotowania mozna dodać pokrojoną na 1 2 cm kawałki obraną ze skóry twardą, słodką gruszkę.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Szybka konfitura żurawinowa z żelfixem

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?