3
Załaduj zdjęcie
Załaduj zdjęcie
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Szybka konfitura żurawinowa z żelfixem


Wydrukuj:
4

Składniki

Szybka konfitura żurawinowa z żelfixem

  • 800 gramów żurawina, świeża żurawina
  • 400 gramów cukru
  • 500 gramy woda
  • 1 opakowania cukier żelujący 3:1, opakowanie 40g; żelfix lub confiturex; (na 1 kg owowców)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu, mielonego, opcjonalnie do smaku
  • 5 kawałki goździki, opcjonalnie do smaku
  • 6
    30min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego Closed lid położyć miseczkę.
    Odważyć do niej 400 g cukru. Odstawić na później.
    *
  2. Do naczynia miksującego odważyć 800 g świeżych owoców żurawiny. Dodać 1 opakowanie konfiturexu 3:1, 1/2 łyżeczki cynamonu i 5 goździeków.
    *
  3. Przykryć miarką miksować 10 sekund Counter-clockwise operation obroty wsteczne prędkość 2, tak aby żurawina obtoczyła się konfiturexem.
    *
  4. Dolać 500 g wody. Pokrywę przykryć koszyczkiem (żeby zawartość nie chlapała). Gotować 15 minut, tempertura 120 st.C, Counter-clockwise operation obroty wsteczne prędkość 2.
    *
  5. Mniej więcej w połowie czasu - gdy zacznie się gotować - wyłączyć na moment, dodać odważony cukier i właczyć żeby zakończyć proces gotowania.
    *
  6. Przelać do słoiczków, zmknąć (zakręcić) słoiczki, gorące ustawić dnem do góry na ściereczce i zostawić do ostygnięcia.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Można dodać też dla smaku i aromatu skórkę z pomarańcza lub cytryny.
W drugiej fazie gotowania mozna dodać pokrojoną na 1 2 cm kawałki obraną ze skóry twardą, słodką gruszkę.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy