Tu jesteś:
4
Składniki
smalec chłopski
- 500 g cebuli
- 200 g słoniny
- 200 g wędzonego boczku
- 100 gmięsa (łopatka, karczek)
- przyprawy: sól, majeranek, papryka ostra
-
6
30min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
5
Przygotowanie
- 1. Obraną cebulę przekrojoną na ćwiartki wkładamy do naczynia miksującego obr poz 4 czas 5s. Rozdrobnioną cebulę przekładamy do miseczki i przykrywamy.
- 2. Słoninę, boczek i mięso kroimy w kostkę, jak do gulaszu, wkładamy do naczynia miksującego i mielimy obr poz 6 czas 15 s, co 3 s przełączamy obroty
"Obroty wsteczne" /
"Brak obrotów wstecznych" .
- 3. Smażymy temperatura Varoma, czas 15 minut, obr.poz 2, bez miarki! Gdy pryska tłuszcz - przykryć koszyczkiem!
- 4. Po tym czasie dodajemy rozdrobnioną cebulę i znów temperatura Varoma, czas 15 minut, obr.poz 2, bez miarki (z koszyczkiem?)
- 5. Na koniec wszystko zmiksować, założyć miarkę!!! 1min, obr poz 10.
- 6. Doprawić do smaku. Sól,majeranek i papryka ostra
- 7. Przelać do słoika, można w trakcie stygnięcia mieszać, by uniknąć rozwastwienia.
- 8. Wiedziony pochwałami za smak produktu wzbogacę przepis dodatkami:
- ...50 g pokrojonych w drobną kostkę
zmielonych na początku w naczyniu miksującym suszonych śliwek - dodajemy razem z innymi przyprawami.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPyszne smarowidło na kanapki cos innego , nie...
Pyszne smarowidło na kanapki cos innego , nie jest to na pewno tradycyjny smalec ale polecam warto spróbować kogo nie poczęstuję to bardzo smakuje polecam i dziekuje za przepis
Wygląda apetycznie. Dodaję do...
Wygląda apetycznie. Dodaję do wypróbowania
Dziś będę robić....o myślę żeby miksowac na...
Dziś będę robić....o myślę żeby miksowac na końcu nie na 10 tylko stopniowo to konsystencja będzie nie pasztetu....
To ni smalec to bajka Kusi
To ni smalec to bajka
Kusi mnie aby sprobowac z dodatkiwm watròbki. Mysle ze bylby niezly pasztet
Moje dzieci ktore nie lubia smalcu zapowiedzialy ze przyniosa pojemniczek bo tez taki chca
Smalec bardzo dobry, chociaż
Smalec bardzo dobry, chociaż konsystencją faktycznie przypomina pasztet. Mnie to zupełnie nie przeszkadza. Myślę, że to nawet moze byc zaletą dla tych co nie przepadają za smalcem ze skwarkami.Szybko się robi i super smakuje.
500 g cebuli - czy to nie
500 g cebuli - czy to nie pomyłka?
och musze i ja zrobic
och musze i ja zrobic
Rewelacyjnie prosty w
Rewelacyjnie prosty w wykonaniu...
mój smalec bardziej
mój smalec bardziej przypominal pasztet, czy zrobiłam cos nie tak? :
Nie jestem fanką smalcu ale
dobry
mala