3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Łosoś "wędzony na zimno"


Wydrukuj:
4

Składniki

6 kawałek/kawałki/kawałków

łosoś

  • 100-150 g imbiru świeżego, obrany ze skórki
  • 2 filety łosoś, filet bez ości
  • 150 g soli morskiej, koniecznie gruboziarnista
  • natka pietruszki świeża, 1 duży pęczek

  • 2 płaty łosoś, filet bez ości
  • 500 g soli morskiej, koniecznie gruboziarnista
  • 100-150 g imbiru świeżego, obrany ze skórki
  • 1 pęczków Natki pietruszki
5

Przygotowanie

  1. Filety łososia umyć (usunąć ości), osuszyć i pokroić każdy płat na 3-4 kawałki.

  2. Wykonać marynatę: Imbir pokroić na kawałki, dodać natkę pietruszki i zmiksować w naczyniu miksującym ok. 30 sek. Closed lid. No counter-clockwise operation10. Zgarnąć kopystką zmiksowane składniki na dno naczynia miksującego. Dodać sól morską gruboziarnistą i wymieszać 30sek.Closed lid Counter-clockwise operation3-4. 

  3. Na dno zamykanego dużego pojemnika ułożyć cienką warstwę marynaty na nią kawałek łososia i znowu marynatę tak aby powstało kilka warstw. Ostatnią powinna być marynata.Marynujemy 8-10  godz. ( w zależności od grubości filetów) trzymając pojemnik w lodówce. Po tym czasie należy filety opłukać w zimnej bieżącej wodzie, osyszyć i umieścić z powrotem w pojemniku w lodówce na 1-2 dni.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Zbyt długie marynowanie spowoduje, że łosoś może być zbyt słony. Można wtedy po wyjęciu  z marynaty  " wymoczyć"  go kilkanaście minut w zimnej wodzie .Łosoś bardzo przypomina w smaku łososia wędzonego na zimno ze sklepu.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • zaciekawił mnie ten przepis,

    Zgłoszony przez eliwona na października 3, 2014 at 21:09.

    zaciekawił mnie ten przepis, nigdy nie pomyślałam że mogę sama zrobić takiego łososia tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciekawy przepis, chętnie

    Zgłoszony przez ElaK na września 3, 2013 at 23:23.

    Ciekawy przepis, chętnie wypróbuję  tmrc_emoticons.)  Dzięki  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze