Składniki
3 porcja/porcje/porcji
Kasza
- 1 łyżki masła
- 100 g kaszy gryczanej, [prażonej]
- 1500 g wody
Sos z grzybów leśnych
- 10 g czosnku, [2 duże ząbki]
- 60 g cebuli
- 25 g oleju
- 160 g grzybow lesnych, [suszonych, odpowiednio wcześniej namoczonych]
- 100 g ciepłej wody
- 0,5 łyżeczki przypraw, sól, pieprz
- 50 g śmietany 10%
- 5 g mleka 1,5%
-
6
50min
Czas całkowity 50minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
1. Do naczynia miksującego wlewamy wodę i gotujemy - 10 min. / 100 st. C.
2. Nakładamy koszyczek, a w nim umieszczamy kaszę gryczaną. Gotujemy - 20 min. / 90 st. C.
3. Ugotowaną kaszę przekładamy do miseczki i mieszamy z łyżką masła, a wodę z naczynia miskującego wylewamy.
1. Do nacyznia wkadamz pokrojon na kawaki cebulę i czosnek. Siekamy - 15 sek. / obr. 4.
2. Kopystką zgarniamy na dno naczynia posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy olej i szklimy - 5 min. / Varoma / obr. 2.
3. Dodajemy grzyby (ja użyłam suszonych, namoczonych) i rozdrabniamy - 3 sek. / obr. 5.
4. Kopystką zgarniamy na dno naczynia posiekane grzyby, dodajemy ciepłą wodę, przyprawy i gotujemy - 10 min. / 100 st. C / obr. 2.
5. Dodajemy śmietanę i mleko, a następnie mieszamy - 30 sek. /
"Obroty wsteczne" / obr. 2.
Teraz wystarczy przygotowaną wcześniej kaszę polać sosem i gotowe
Ja lubię posypać taką kaszę posiekaną pietruszką.
Kasza z tym sosem może być daniem samym w sobie lub dodatkiem do mięsa.
KROK 1 - gotowanie kaszy
KROK 2 - przygotowanie sosu z grzybów leśnych
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
W przepisie użyłam grzybów suszonych uprzednio namoczonych, ale można także przygotować z grzybami świeżymy, ewentualnie z pieczarkami.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzWitam ,160g suszonych grzybów przed namoczeniem...
Witam ,160g suszonych grzybów przed namoczeniem czy po? Jezeli po to ile namoczyć suszonych żeby wyszło 160 g namoczonych
A czy ktoś robił z mrożonymi grzybami?
A czy ktoś robił z mrożonymi grzybami?
Wdrażam się w gotowanie.
Lubie karmić ludzi
Sos smaczny lecz zdecydowanie za gęsty.Należy...
Sos smaczny lecz zdecydowanie za gęsty.Należy dodać więcej wody a pieteuszka i pieprz podkręca smak
Robiłam w TM 5 i potroiłam wsad,żeby bylo więcej
bardzo pyszny sosik, ja dodałam więcej wody bo...
bardzo pyszny sosik, ja dodałam więcej wody bo jest dość gęsty
Ten sos smakuje świetnie
Ten sos smakuje świetnie również z makaronem. Ja dodałam jeszcze sporą garść świeżo pokrojonej pietruszki i na talerzu posypałam - jak każde danie makaronowe - tartym serem
wlasnie się gotuje
wlasnie się gotuje
Dziś gościła u mnie na stole
Dziś gościła u mnie na stole -przepyszna!
uwielbiam kaszę gryczaną i
uwielbiam kaszę gryczaną i grzyby, dzisiaj wypróbuję ten przepis
brzmi i wygląda pysznie