thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
11min
Czas całkowity
11min
porcja/porcje/porcji
1 słoik/słoiki/słoików
Poziom
--

Składniki

  • 2 dojrzałe banany
  • 100 g cukru brązowego/xylitolu, opcjonalnie
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ćwierć łyżeczki cynamonu
  • ćwierć łyżeczki nasion kardamonu
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 50 g gorzkiej czekolady 70%-towej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. wszystkie składniki na dżem poza czekoladą umieszczamy w kielichu i miksujemy 6 sekund, obroty 6.

     

    2. gotujemy dżem :

    czas 10 minut / obroty 2 / temperatura 90

     

    3. dodajemy czekoladę (lekko połamaną bądź wcześniej rozdrobnioną w TM) i gotujemy jeszcze przez minutę do rozpuszczenia i połączenia się czekolady z dżemem

     



    4. dżem przelewamy do suchych, wyparzonych słoiczków, stawiamy do góry dnem na 15 minut

Porady

Kardamon / cynamon oczywiście można pominąć jeśli nie lubimy

Ja nie dodałam cukru, miałam bardzo mocno dojrzałe banany i dżem wyszedł bardzo słodki Mrugnięcie

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

DŻEM BANANOWO-CZEKOLADOWY Z KARDAMONEM I CYNAMONEM

Wydrukuj:

Komentarze

  • marca 28, 2019 at 18:41

    Maszoperia:a ile kakao dodac zmiast czekolady?

  • października 11, 2013 at 22:23

    zrobilam dzis do nalesnikow

    fakt ze z tej porcji to raczej jedne maly sloiczek wyjdzie ale za to jaki!!!!!!!!!!!!!!

    moja rodzina zjadla go od razu do sloiczka nic sie nie dostalo

  • września 29, 2013 at 19:10

    Love Cieszę się, że smakował. Z kakaem też pyszniutki wychodzi tmrc_emoticons.)  Dziękuję,pozdrawiam!

  • września 27, 2013 at 16:26

    Wypróbowany przeze mnie przepis. dzemik rewelacyjny. Zamieniłam tylko czekolade na 5 łyżeczek ciemnego kakao  Bardzo polecam, było pysznie

  • sierpnia 15, 2012 at 15:33

    magi1

    A faktycznie pisze, muszę chyba okulary kupić hihihi tmrc_emoticons.;) dziękuję za odpowiedź tmrc_emoticons.D

    tmrc_emoticons.;)Też trochę trwało zanim zauważyłam gdzie są podane ilości tmrc_emoticons.)

    pozdrawiam!

  • sierpnia 12, 2012 at 12:46

    A faktycznie pisze, muszę chyba okulary kupić hihihi tmrc_emoticons.;) dziękuję za odpowiedź tmrc_emoticons.D

  • sierpnia 11, 2012 at 12:53

    Przepis fajny i ciekawy, a mam pytanie ile wychodzi z podanej proporcji słoiczków ??? pewnie nie dużo, ale pytam orientacyjnie tmrc_emoticons.D dziekuję tmrc_emoticons.D

  • sierpnia 11, 2012 at 11:31

    Z tego przepisu tak jak podałam (po lewej stronie) wychodzi 1 słoik tmrc_emoticons.;)

    Można oczywiście zwiększyć ilość składników uważając by nie przekroczyć 750g bananów i odpowiednio wydłużyć czas gotowania.

    Banany są dostępne cały rok więc można robić ten dżem na bieżąco, polecam do naleśników i gofrów szczególnie

    Cooking 10

    pozdrawiam!