Składniki
1 słoik/słoiki/słoików
- 2 dojrzałe banany
- 100 g cukru brązowego/xylitolu, opcjonalnie
- 1 łyżka soku z cytryny
- ćwierć łyżeczki cynamonu
- ćwierć łyżeczki nasion kardamonu
- skórka otarta z połowy cytryny
- 50 g gorzkiej czekolady 70%-towej
-
6
11min
Czas całkowity 11minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
wszystkie składniki na dżem poza czekoladą umieszczamy w kielichu i miksujemy 6 sekund, obroty 6.
2. gotujemy dżem :
czas 10 minut / obroty 2 / temperatura 90
3. dodajemy czekoladę (lekko połamaną bądź wcześniej rozdrobnioną w TM) i gotujemy jeszcze przez minutę do rozpuszczenia i połączenia się czekolady z dżemem
4. dżem przelewamy do suchych, wyparzonych słoiczków, stawiamy do góry dnem na 15 minut
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Kardamon / cynamon oczywiście można pominąć jeśli nie lubimy
Ja nie dodałam cukru, miałam bardzo mocno dojrzałe banany i dżem wyszedł bardzo słodki
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzMaszoperia:a ile kakao dodac zmiast czekolady?
Maszoperia:a ile kakao dodac zmiast czekolady?
zrobilam dzis do
zrobilam dzis do nalesnikow
fakt ze z tej porcji to raczej jedne maly sloiczek wyjdzie ale za to jaki!!!!!!!!!!!!!!
moja rodzina zjadla go od razu do sloiczka nic sie nie dostalo
Cieszę się, że smakował. Z
Wypróbowany przeze mnie
Wypróbowany przeze mnie przepis. dzemik rewelacyjny. Zamieniłam tylko czekolade na 5 łyżeczek ciemnego kakao Bardzo polecam, było pysznie
magi1 napisał: A faktycznie
pozdrawiam!
A faktycznie pisze, muszę
A faktycznie pisze, muszę chyba okulary kupić hihihi
dziękuję za odpowiedź 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Z tego przepisu tak jak
Z tego przepisu tak jak podałam (po lewej stronie) wychodzi 1 słoik
Można oczywiście zwiększyć ilość składników uważając by nie przekroczyć 750g bananów i odpowiednio wydłużyć czas gotowania.
Banany są dostępne cały rok więc można robić ten dżem na bieżąco, polecam do naleśników i gofrów szczególnie
pozdrawiam!
Przepis fajny i ciekawy, a
Przepis fajny i ciekawy, a mam pytanie ile wychodzi z podanej proporcji słoiczków ??? pewnie nie dużo, ale pytam orientacyjnie
dziekuję 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję