3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

DŻEM BANANOWO-CZEKOLADOWY Z KARDAMONEM I CYNAMONEM


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

1 słoik/słoiki/słoików

  • 2 dojrzałe banany
  • 100 g cukru brązowego/xylitolu, opcjonalnie
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ćwierć łyżeczki cynamonu
  • ćwierć łyżeczki nasion kardamonu
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 50 g gorzkiej czekolady 70%-towej
5

Przygotowanie

  1. wszystkie składniki na dżem poza czekoladą umieszczamy w kielichu i miksujemy 6 sekund, obroty 6.

     

    2. gotujemy dżem :

    czas 10 minut / obroty 2 / temperatura 90

     

    3. dodajemy czekoladę (lekko połamaną bądź wcześniej rozdrobnioną w TM) i gotujemy jeszcze przez minutę do rozpuszczenia i połączenia się czekolady z dżemem

     



    4. dżem przelewamy do suchych, wyparzonych słoiczków, stawiamy do góry dnem na 15 minut

10
11

Porady

Kardamon / cynamon oczywiście można pominąć jeśli nie lubimy

Ja nie dodałam cukru, miałam bardzo mocno dojrzałe banany i dżem wyszedł bardzo słodki Mrugnięcie


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • zrobilam dzis do

    Zgłoszony przez frati na października 11, 2013 at 20:23.

    zrobilam dzis do nalesnikow

    fakt ze z tej porcji to raczej jedne maly sloiczek wyjdzie ale za to jaki!!!!!!!!!!!!!!

    moja rodzina zjadla go od razu do sloiczka nic sie nie dostalo

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę się, że smakował. Z

    Zgłoszony przez Maszoperia na września 29, 2013 at 19:10.

    Love Cieszę się, że smakował. Z kakaem też pyszniutki wychodzi tmrc_emoticons.)  Dziękuję,pozdrawiam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wypróbowany przeze mnie

    Zgłoszony przez Ametyst 74 na września 27, 2013 at 14:26.

    Wypróbowany przeze mnie przepis. dzemik rewelacyjny. Zamieniłam tylko czekolade na 5 łyżeczek ciemnego kakao  Bardzo polecam, było pysznie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • magi1 napisał: A faktycznie

    Zgłoszony przez Maszoperia na sierpnia 15, 2012 at 15:33.

    magi1

    A faktycznie pisze, muszę chyba okulary kupić hihihi tmrc_emoticons.;) dziękuję za odpowiedź tmrc_emoticons.D

    tmrc_emoticons.;)Też trochę trwało zanim zauważyłam gdzie są podane ilości tmrc_emoticons.)

    pozdrawiam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A faktycznie pisze, muszę

    Zgłoszony przez magi1 na sierpnia 12, 2012 at 10:46.

    A faktycznie pisze, muszę chyba okulary kupić hihihi tmrc_emoticons.;) dziękuję za odpowiedź tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Z tego przepisu tak jak

    Zgłoszony przez Maszoperia na sierpnia 11, 2012 at 11:31.

    Z tego przepisu tak jak podałam (po lewej stronie) wychodzi 1 słoik tmrc_emoticons.;)

    Można oczywiście zwiększyć ilość składników uważając by nie przekroczyć 750g bananów i odpowiednio wydłużyć czas gotowania.

    Banany są dostępne cały rok więc można robić ten dżem na bieżąco, polecam do naleśników i gofrów szczególnie

    Cooking 10

    pozdrawiam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis fajny i ciekawy, a

    Zgłoszony przez magi1 na sierpnia 11, 2012 at 10:53.

    Przepis fajny i ciekawy, a mam pytanie ile wychodzi z podanej proporcji słoiczków ??? pewnie nie dużo, ale pytam orientacyjnie tmrc_emoticons.D dziekuję tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze