3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chrzan świąteczny (zeszyt z przepisami mojej Mamy)


Wydrukuj:
4

Składniki

1 litr/litra/litry/litrów

Chrzan świąteczny mojej Mamy

  • 500 g chrzan, oczyszczony
  • 1 litra woda goraca, Do przelania chrzanu
  • 100 g cukier
  • 100 g ocet jabłkowy
  • 100 g sok z cytryny
  • 1/4 łyżeczki soli, drobnej
  • 150 g kostki lodu
  • 4 żółtka, z ugotowanych jajek na twardo
5

Przygotowanie

    Zaczynamy :-)
  1. -Do Closed lid wkładamy chrzan pokrojony na 2-3cm kawałki, zakładamy pokrywę i miarkę (przytrzymujemy) 3-5s/obr. 6-7 tak by nie zmielić na miazgę.
    -wysypujemy chrzan na sitko i przelewamy gorącą wodą.
    -do Closed lid wkładamy z sitka chrzan i wszystkie pozostałe składniki, zakładamy miarkę, czas 2min/ obr.10
    -przekładamy przygotowany chrzan do wyparzonych słoiczków i przechowujemy w lodówce.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

-w zeszycie chrzan tarty był ręcznie na tartce i na balkonie tmrc_emoticons.-), ale mamy przecież teraz Thermomix, więc....
-Żeby chrzan był mniej ostry przelewamy gorącą wodą.
-Przed podaniem możemy złagodzić smak dodając trochę śmietany.
-Można urozmaicić smak i kolor dodając na przykład żurawiny.

Smacznego.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy