3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tiramisu


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

Tiramisu

  • 200 g śmietany 30%, schłodzonej
  • 1 laska wanilii
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • 250 g sera mascarpone
  • 200 g kawy, mocnej, ostudzonej
  • 3 łyżki amaretto, lub rumu
  • 12 biszkoptów, podłużnych
  • 40 g kakao, gorzkiego
  • 6
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Na noże w naczyniu miksującym założyć motylek.
    2. Wlać śmietanę, ubić 40 s/obr. 3, przełożyć do innego naczynia.
    3. Rozciąć laskę wanilii wzdłuż, wydrążyć nasiona. Nasiona włożyć do naczynia miksującego.
    4. Dodać żółtka, cukier i ser mascarpone, utrzeć 1 min/obr. 4.
    5. Dodać bitą śmietanę, wymieszać 30 s/obr. 2.
    6. Kawę wymieszać z amaretto. Biszkopty namoczyć w kawie, wyłożyć nimi dno prostokątnego naczynia (15x20 cm), wyłożyć połowę kremu, na wierzchu ułożyć kolejną warstwę biszkoptów, wyłożyć resztę kremu.
    7. Wstawić do lodówki na 4-5 godzin.
    8. Przed podaniem wierzch deseru posypać kakao.
10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pychota Wyszo wymienite Robiam kiedy z innych...

    Zgłoszony przez Rodopsyna na czerwca 26, 2017 at 22:32.

    Pychota! Wyszło wyśmienite. Robiłam kiedyś z innych przepisów, ta wersja nieporównywalnie lepsza. Polecam Big Smile , dołożyłam świeże truskawki pokrojone w plasterki do dekoracji, pięknie wyglądało i smakowało Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pychota Wyszo wymienite Robiam kiedy z innych...

    Zgłoszony przez Rodopsyna na czerwca 26, 2017 at 22:31.

    Pychota! Wyszło wyśmienite. Robiłam kiedyś z innych przepisów, ta wersja nieporównywalnie lepsza. Polecam Big Smile , dołożyłam świeże truskawki pokrojone w plasterki do dekoracji, pięknie wyglądało i smakowało Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • właśnie zabieram się do zrobienia,...

    Zgłoszony przez Aanna na kwietnia 15, 2017 at 10:19.

    Smilewłaśnie zabieram się do zrobienia, "brzmi"pysznie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Deserek doskonały. Polecam

    Zgłoszony przez Gladzinka na września 15, 2016 at 00:07.

    Deserek doskonały. Polecam wszystkim łasuchom Cooking 7

    Uczucie wdzięczności jest ciężarem, który mogą unieść tylko silne charaktery.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre - palce

    Zgłoszony przez andpel na kwietnia 28, 2016 at 16:53.

    Bardzo dobre - palce lizac!!!!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Lece po produkty i juz robie 

    Zgłoszony przez Leonek2013 na kwietnia 16, 2016 at 21:06.

    Lece po produkty i juz robie  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Palce lizać. Pieści

    Zgłoszony przez Leonek2013 na kwietnia 16, 2016 at 21:05.

    Palce lizać. Pieści podniebienie  Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • oczywiście 5 gwiazek się

    Zgłoszony przez annajedrzejczyk na grudnia 15, 2015 at 20:11.

    oczywiście 5 gwiazek się należy tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • P R Z E P Y S Z N E !!! To

    Zgłoszony przez annajedrzejczyk na grudnia 15, 2015 at 20:10.

    P R Z E P Y S Z N E !!!

    To tiramisu jest przepyszne. W sobotę zrobiłam tak jak jest w przepisie a w niedzielę rano po namowach męża zrobiłam jeszcze raz tylko zwiększając ilość śmietany do 500ml i dodając dwa serki mascarpone żeby wyszło więcej tego pysznego deseru.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja. Mój mąz po

    Zgłoszony przez maaadiii na marca 15, 2014 at 12:24.

    Rewelacja. Mój mąz po spróbowaniu powiedział, ze od dzis jemy tylko tiramisu z TM tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chciałabym podwoić porcję.

    Zgłoszony przez Mama Karoliny na grudnia 15, 2013 at 21:32.

    Chciałabym podwoić porcję. Czy oprócz składników x2, podwaja się czas pracy i czy obroty pozostają bez zmian? 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam ubicie śmietany

    Zgłoszony przez agnes2121 na lutego 18, 2013 at 22:11.

    Polecam ubicie śmietany tradycyjną metodą czyli mikserem. Robiłam już 3 razy i za każdym razem wyszło super. Polecam także śmietanę w kartoniku Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • No niestety ja robiłam masę

    Zgłoszony przez monia5745 na lutego 18, 2013 at 19:10.

    No niestety ja robiłam masę do Tiramisu już 2 razy i za każdym razem masa wyszła lejaca sie nawet po nocy w lodówce ona nie stezala . Może ktoś zna odpowiedz czemu tak wychodzi a zaznaczam ze wszystko robiłam dokładnie tak jak w przepisie tmrc_emoticons.;-) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja także zamiast 250g

    Zgłoszony przez agnes2121 na stycznia 27, 2013 at 21:24.

    Cooking 7 Ja także zamiast 250g mascarpone użyłam 500g. Śmietanę z plastikowego pojemniczka ubiłam tradycyjnie robotem kuchennym. Deser przepyszny! Polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja:) Ja ubułam

    Zgłoszony przez BeBe na listopada 21, 2012 at 13:28.

    Rewelacjatmrc_emoticons.) Ja ubułam śmietankę 36%, dałam 500 g. serka mascarpone i krócej ucierałam (ok. 30 sek.) dzięki temu masa nie rozpływała się tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja ubijam śmietanę 36 w

    Zgłoszony przez ....-.... na listopada 3, 2012 at 07:04.

    Ja ubijam śmietanę 36 w kartoniku i do niej dodaje rozpuszczoną czekoladę białą nic nie wypływa jest rewelacyjne, zamiast biszkoptów piekę ciasto biszkoptowe rewelacja tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)

    wiesia 55

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tiramisu wg przepisu robiłam

    Zgłoszony przez monika_z na stycznia 21, 2012 at 21:28.

    Tiramisu wg przepisu robiłam wielokrotnie - bywało różnie, 2 razy nawet zdarzyła się konsystencja prawie płynna co nie zmieniło i tak wyjątkowości smaku tmrc_emoticons.) Zauważyłam, że śmietana dużo lepiej sie ubija ta z kartonika - 30 %, a nawet jak się nie ubiła na sztywno dodawałam ją mimo to - tak czy siak rewelacja ! tmrc_emoticons.)

    poszperałam doczytałam.. im dłużej się ubija ser - to robi się konsystencja płynna (ponoć). Poszłam na łatwiznę - do śmietany dodaję fix. Z Fixem, małe oszustwo, ale nic nie płynie, a jak się ładnie kroi..

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Niestety moja śmietana też

    Zgłoszony przez baaa na listopada 2, 2011 at 18:29.

    Niestety moja śmietana też nie dała się ubić :-/ no ale i bez niej deser wyszedł wyjątkowy, ja równiez dałam więcej mascarpone (z uwagi na minimalną ilośc lekko ubitej smietany która sie utworzyla po odstaniu tego co wylalam z thermomixa hehe) czyli 500g no i chyba za mozno nasaczylam biszkopty :-P niewygodnie bylo nakladac bo z nich cieklo tmrc_emoticons.-) ale następnym razem będę mądrzejsza tmrc_emoticons.-) niebo w gębie, w 4 osoby zjedliśmy cala porcje - bylo "pysznosciowe"

    baaa

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fotki można wkleić na naszej

    Zgłoszony przez Mixi na czerwca 10, 2011 at 08:21.

    Fotki można wkleić na naszej stronie Thermomix Polska na Facebooku tmrc_emoticons.)

    Pozdrawiam Mixi

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam wczoraj wyszło

    Zgłoszony przez moniadan na czerwca 9, 2011 at 23:39.

    Robiłam wczoraj wyszło boskie!!!!!!!! Dziękuje za przepis, naprawde rewelka, polecam

    Można tu wklejac fotki?  pokazałabym wam zdjęcie tmrc_emoticons.;-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zgadza się, palce lizać!

    Zgłoszony przez monika_z na maja 15, 2011 at 09:08.

    Zgadza się, palce lizać! Dostosowałam się do poniższych porad - podwójna porcja mascarpone i biszkoptów, REWELACJA tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Palce lizać! uwielbiam ten

    Zgłoszony przez skwarka84 na lutego 23, 2011 at 18:55.

    Palce lizać! uwielbiam ten przepis!choć troche go zmodyfikowałam, zamiast laski wanilii daję 2 cukry waniliowe a sera mascarpone daję aż 500g (a biszkoptów 200g.) i wtedy jest prawdziwa uczta! wszyscy moi goście mówią że takiej pychoty jeszcze nie jedli! tylko trzeba dobrze schłodzić nawet przed podaniem na 30minut do zamrażalnika wkladam! Polecam bo powala na kolana!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze