Tu jesteś:
4
Składniki
6 porcja/porcje/porcji
- 200 g śmietany 30%, schłodzonej
- 1 laska wanilii
- 3 żółtka
- 100 g cukru pudru
- 250 g sera mascarpone
- 200 g kawy, mocnej, ostudzonej
- 3 łyżki amaretto, lub rumu
- 12 biszkoptów, podłużnych
- 40 g kakao, gorzkiego
-
6
20min
Czas całkowity 20minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Na noże w naczyniu miksującym założyć motylek.
- Wlać śmietanę, ubić 40 s/obr. 3, przełożyć do innego naczynia.
- Rozciąć laskę wanilii wzdłuż, wydrążyć nasiona. Nasiona włożyć do naczynia miksującego.
- Dodać żółtka, cukier i ser mascarpone, utrzeć 1 min/obr. 4.
- Dodać bitą śmietanę, wymieszać 30 s/obr. 2.
- Kawę wymieszać z amaretto. Biszkopty namoczyć w kawie, wyłożyć nimi dno prostokątnego naczynia (15x20 cm), wyłożyć połowę kremu, na wierzchu ułożyć kolejną warstwę biszkoptów, wyłożyć resztę kremu.
- Wstawić do lodówki na 4-5 godzin.
- Przed podaniem wierzch deseru posypać kakao.
- Na noże w naczyniu miksującym założyć motylek.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Komentarze
OdpowiedzWczoraj postanowiłam zrobić znowu teramisu z...
Wczoraj postanowiłam zrobić znowu teramisu z tego przepisu. Bo może udało mi się wcześniej przez przypadek? Może przesadziłam z tym zachwytem?
Nie! To jest naprawdę najlepszy przepis!!! Polecam dostosować się do rad i: użyć 500g mascarpone i więcej biszkoptów. Wyszła mi blaszka kwadratowa 20/20cm
Bardzo smaczne ciasto. Polecam wszystkim...
Bardzo smaczne ciasto. Polecam wszystkim niezdecydowanym
Przepyszne, polecam! Robię wszystko wg przepisu i...
Przepyszne, polecam! Robię wszystko wg przepisu i wychodzi. Nie trzeba nic modyfikować
Najlepszy kroi się idealnie. Dodatkowo 250 g sera...
Najlepszy kroi się idealnie. Dodatkowo 250 g sera mascarpone i 2 opakowania biszkoptow więcej cukier Waniliowy. Polecam
Smaczne. Ulubiony deser moich chłopaków.
Smaczne. Ulubiony deser moich chłopaków.
wsmaku dobre ale wyszlo troche plynna
wsmaku dobre ale wyszlo troche plynna
A ja robiłam 2 razy za pierwszym wszystko super...
A ja robiłam 2 razy za pierwszym wszystko super za drugim inna śmietana i lipa więc na moje to wina śmietany i teraz daje 36% i super
monia5745: Mnie również nie stężała pomimo...
monia5745: Mnie również nie stężała pomimo podwójnej porcji serka. Myślę, że może to być wina motylka, którego nie zdjęłam po ubiciu śmietany.
Zrobione ! Teraz czekam . Opierając się na...
Zrobione ! Teraz czekam . Opierając się na opiniach o pyszności postanowiłam zrobić z podwójnej porcji na dużej blaszce. Tak jak radzono na jedną porcję dałam 2 serki mascarpone. Nic się nie lało.Masa wyszła super. Już się nie mogę doczekać kiedy spróbuje. Dziękuję za przepis i porady
W tym przepisie caly czas jest motylek czy tylko...
W tym przepisie caly czas jest motylek czy tylko do smietany?
Wyśmienite, z tym że ja dałam podwójną...
Wyśmienite, z tym że ja dałam podwójną porcję serka mascarpone i trochę więcej cukru. Robiłam w pucharkach. Wszystkim smakowało, idealnie wyważone składniki. Polecam.
O masakra, jakie to dobre!!! Pierwsze tiramisu w...
O masakra, jakie to dobre!!! Pierwsze tiramisu w życiu, zrobiłam w sobotę,do niedzieli stało w lodówce i tylko co jakiś czas paluchem sprawdzałam-zetnie się,czy nie? Ale w niedziele super sie pokroiło ( robiłam w blaszce )
Pychota Wyszo wymienite Robiam kiedy z innych...
Pychota! Wyszło wyśmienite. Robiłam kiedyś z innych przepisów, ta wersja nieporównywalnie lepsza. Polecam , dołożyłam świeże truskawki pokrojone w plasterki do dekoracji, pięknie wyglądało i smakowało
Pychota! Wyszło wyśmienite. Robiłam kiedyś z...
Pychota! Wyszło wyśmienite. Robiłam kiedyś z innych przepisów, ta wersja nieporównywalnie lepsza. Polecam , dołożyłam świeże truskawki pokrojone w plasterki do dekoracji, pięknie wyglądało i smakowało
właśnie zabieram się do zrobienia,...
właśnie zabieram się do zrobienia, "brzmi"pysznie.
Deserek doskonały. Polecam
Deserek doskonały. Polecam wszystkim łasuchom
Bardzo dobre - palce
Bardzo dobre - palce lizac!!!!!!
Lece po produkty i juz robie
Lece po produkty i juz robie
Palce lizać. Pieści
Palce lizać. Pieści podniebienie
oczywiście 5 gwiazek się
oczywiście 5 gwiazek się należy
P R Z E P Y S Z N E !!! To
P R Z E P Y S Z N E !!!
To tiramisu jest przepyszne. W sobotę zrobiłam tak jak jest w przepisie a w niedzielę rano po namowach męża zrobiłam jeszcze raz tylko zwiększając ilość śmietany do 500ml i dodając dwa serki mascarpone żeby wyszło więcej tego pysznego deseru.
Rewelacja. Mój mąz po
Rewelacja. Mój mąz po spróbowaniu powiedział, ze od dzis jemy tylko tiramisu z TM
Chciałabym podwoić porcję.
Chciałabym podwoić porcję. Czy oprócz składników x2, podwaja się czas pracy i czy obroty pozostają bez zmian?
Polecam ubicie śmietany
Polecam ubicie śmietany tradycyjną metodą czyli mikserem. Robiłam już 3 razy i za każdym razem wyszło super. Polecam także śmietanę w kartoniku
No niestety ja robiłam masę
No niestety ja robiłam masę do Tiramisu już 2 razy i za każdym razem masa wyszła lejaca sie nawet po nocy w lodówce ona nie stezala . Może ktoś zna odpowiedz czemu tak wychodzi a zaznaczam ze wszystko robiłam dokładnie tak jak w przepisie
Ja także zamiast 250g
Ja także zamiast 250g mascarpone użyłam 500g. Śmietanę z plastikowego pojemniczka ubiłam tradycyjnie robotem kuchennym. Deser przepyszny! Polecam!
Rewelacja:) Ja ubułam
Rewelacja Ja ubułam śmietankę 36%, dałam 500 g. serka mascarpone i krócej ucierałam (ok. 30 sek.) dzięki temu masa nie rozpływała się
Ja ubijam śmietanę 36 w
Ja ubijam śmietanę 36 w kartoniku i do niej dodaje rozpuszczoną czekoladę białą nic nie wypływa jest rewelacyjne, zamiast biszkoptów piekę ciasto biszkoptowe rewelacja
wiesia 55
Tiramisu wg przepisu robiłam
Tiramisu wg przepisu robiłam wielokrotnie - bywało różnie, 2 razy nawet zdarzyła się konsystencja prawie płynna co nie zmieniło i tak wyjątkowości smaku Zauważyłam, że śmietana dużo lepiej sie ubija ta z kartonika - 30 %, a nawet jak się nie ubiła na sztywno dodawałam ją mimo to - tak czy siak rewelacja !
poszperałam doczytałam.. im dłużej się ubija ser - to robi się konsystencja płynna (ponoć). Poszłam na łatwiznę - do śmietany dodaję fix. Z Fixem, małe oszustwo, ale nic nie płynie, a jak się ładnie kroi..
Niestety moja śmietana też
Niestety moja śmietana też nie dała się ubić :-/ no ale i bez niej deser wyszedł wyjątkowy, ja równiez dałam więcej mascarpone (z uwagi na minimalną ilośc lekko ubitej smietany która sie utworzyla po odstaniu tego co wylalam z thermomixa hehe) czyli 500g no i chyba za mozno nasaczylam biszkopty :-P niewygodnie bylo nakladac bo z nich cieklo ale następnym razem będę mądrzejsza niebo w gębie, w 4 osoby zjedliśmy cala porcje - bylo "pysznosciowe"
Fotki można wkleić na naszej
Fotki można wkleić na naszej stronie Thermomix Polska na Facebooku
Pozdrawiam Mixi
Robiłam wczoraj wyszło
Robiłam wczoraj wyszło boskie!!!!!!!! Dziękuje za przepis, naprawde rewelka, polecam
Można tu wklejac fotki? pokazałabym wam zdjęcie
Zgadza się, palce lizać!
Zgadza się, palce lizać! Dostosowałam się do poniższych porad - podwójna porcja mascarpone i biszkoptów, REWELACJA
Palce lizać! uwielbiam ten
Palce lizać! uwielbiam ten przepis!choć troche go zmodyfikowałam, zamiast laski wanilii daję 2 cukry waniliowe a sera mascarpone daję aż 500g (a biszkoptów 200g.) i wtedy jest prawdziwa uczta! wszyscy moi goście mówią że takiej pychoty jeszcze nie jedli! tylko trzeba dobrze schłodzić nawet przed podaniem na 30minut do zamrażalnika wkladam! Polecam bo powala na kolana!