3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Rozetki


Wydrukuj:
4

Składniki

Rozetki

  • 380 gramy mąka pszenna, (2,5 szklanki)
  • 3 jajka
  • 230 gramy mleko, ( 1 szklanka)
  • 240 gramy woda mineralna, gazowana, (1 szklanka) lub
  • 220 gramy piwa, ( 1 szklanka, zamiast wody gazowanej )
  • 1 łyżek Cukier puder
  • 2 łyżki spirytus, wódka lub ocet, (aby nie chłonęło tłuszczu)
  • 1 szczypty soli, drobnej
  • olej rzepakowy, do smażenia
  • Cukier puder, do posypania
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Do Blokada naczynia miksującegowsypujemy mąkę, cukier puder i sól. Wbijamy jaj, dodajemy mleko oraz spirytus. Miksujemy na gładką masę. 30 sek / obr 4,5. Dolewamy wodę gazowaną, mieszamy i zostawiamy na 30 minut, aby ciasto odpoczęło. Po tym czasie, w garnku lub głębokiej patelni, rozgrzewamy 3-4 cm warstwę oleju. Powinien mieć ok. 180-190ºC. Gdy będzie za zimny – ciastka będą chłonąć tłuszcz, gdy za gorący – będą się zbyt szybko rumienieć i palić. Najlepiej jest wrzucić dużą kroplę ciasta do oleju – będzie dobry, gdy ciasto zacznie skwierczeć i zarumieni się w ciągu ok. 30 sekund.

    ---------------------------------------------------------------------------------------------
    Do gorącego oleju wstawiamy formy na rozetki. Pierwszy raz na dłużej – aby się nagrzały. Jedną z foremek wyjmujemy, strząsamy nadmiar oleju (gdy zostaną krople oleju, ciasto nie przylepi się – zostanie w misce) i szybko zanurzamy w cieście – uważając, aby nie zanurzyć wierzchu foremki – inaczej nie będzie można jej zdjąć bez uszkodzenia – najlepiej zanurzać do 3/4 wysokości). Szybko przenosimy ją z powrotem do oleju i po chwili lekko potrząsamy, aż ciasto samo odlepi się od formy. Rozetkę smażymy ok. 20-40 sekund z każdej strony, aż nabierze złotego koloru. Foremkę znowu wstawiamy w tłuszcz, a wyjmujemy drugą i ponownie lekko maczamy w cieście i przenosimy do oleju. Używamy ich na zmianę. Gotowe rozetki odkładamy na papierowy ręcznik. Po usmażeniu oprószamy cukrem pudrem. Najlepsze są jeszcze ciepłe!
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Jeśli rozetki się palą, znaczy że temperatura oleju jest zbyt wysoka – jeśli są zbytgumowe i długo się smażą (minutę lub dłużej) należy silniej rozgrzać olej.

Jeśli ciasto zostaje w misce i nie przylepia się do formy, spróbujcie rozrzedzić je wodą gazowaną – należy też strząsać nadmiar oleju z formy przed zanurzeniem w cieście.
Jeśli rozetka nie chce zejść z formy po potrząsaniu, można pomóc jej widelcem lub patyczkiem do szaszłyków.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy