3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pavlova


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

  • 220 g cukru
  • 4 białka , o temperaturze pokojowej
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 300 g ram śmietany, min. 30 %
  • 250 g malin
  • 6 owoców marakui, przekrojonych na połówki, wydrążonych
  • 6
    10min
    Czas całkowity 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Bezy
      Rozgrzać piekarnik do temp. 120°C.
    2. Do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć 3 s/obr. 9, przełożyć do innego naczynia.
    3. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubić 6 min/obr. 3 (bez miarki MT). Następnie ubić obr. 3, dodając w trakcie ubijania przez otwór w pokrywie, łyżeczka po łyżeczce, zmielony cukier z cukrem wanilinowym, dopóki cały cukier nie zostanie wsypany.
    4. Ubijać 1 min/obr. 3, dodając przez otwór w pokrywie mąkę kukurydzianą i sok z cytryny. Zdjąć motylek. Masę bezową przełożyć łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując w pewnej odległości od siebie sześć okrągłych placków. Piec przez 15 minut we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 150°C; następnie obniżyć temperaturę do 120°C i pozostawić bezy do wyschnięcia na 1 godzinę i 15 minut. Będą chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Pozostawić do ostygnięcia.

      Przygotowanie Pavlova
    5. Założyć motylek. Do czystego naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijać obr. 3 do powstania sztywnej piany.
    6. Bezy położyć na płaskich talerzykach, na każdej z nich położyć porcję śmietany, udekorować malinami, a dookoła rozłożyć wydrążony miąższ marakui. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.


10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy