 
                                            
                                    - TM 31
Składniki
SOS
- 300 g owoców świeżych
- 2 płaskich łyżeczek cukru (opcjonalnie)
WARIACJE
- 40 g płatków migdałowych
- 40 g wiórków kokosowych
Deser
- 3 płaskie łyżeczki do herbaty żelatyny w proszku (bez gotowania)
- liście świeżej mięty do dekoracji
- 1 laski wanilii
- 80-100g g pokruszonej chałwy
- 250 g mleka
- 250 g śmietanki 30 %
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do  "Blokada naczynia miksującego"  wlewamy mleko, śmietankę oraz dodajemy  pokruszoną chałwę. "Blokada naczynia miksującego"  wlewamy mleko, śmietankę oraz dodajemy  pokruszoną chałwę.- Laskę wanilii należy przekroić i nożem zdąć nasionka do  "Blokada naczynia miksującego" . Do naczynia dodajemy laskę wanilii i włączmy TM 10 min/80ºC/obr. 2. "Blokada naczynia miksującego" . Do naczynia dodajemy laskę wanilii i włączmy TM 10 min/80ºC/obr. 2.- Na ok. 2 min przed końcem sprawdzamy czy deser jest wystarczająco słodki, ewentualnie dosypujemy cukru lub dodajemy chałwy i wsypujemy żelatynę. Włączamy TM na ostatnie 2 minuty. - Wyjmujemy laskę wanilii, przestudzamy i przelewamy do posmarowanych olejem foremek. - Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia (ok 2-3h). - 250 g owoców wrzucamy do  "Blokada naczynia miksującego" , ustawiamy 5-10s/7-8. Opcjonalnie przy kwaśnych owocach można do TM wsypać 1-2 łyżeczki cukru. Pozostałe owoce używamy do dekoracji, razem z liśćmi mięty. "Blokada naczynia miksującego" , ustawiamy 5-10s/7-8. Opcjonalnie przy kwaśnych owocach można do TM wsypać 1-2 łyżeczki cukru. Pozostałe owoce używamy do dekoracji, razem z liśćmi mięty.
Porady
Deser można przyrządzić z samej śmietanki (500ml) lub zamiast mleka dodać mleko skondensowane niesłodzone.
W celu ułatwienia wyjęcia deseru przed podaniem foremki z zastygniętym deserem zanurzamy ja na kilka chwil w ciepłej wodzie i wyjmujemy na talerzyk. Deser można też zostawić do zastygnięcia w eleganckich kieliszkach czy szklankach. Wyglądają równie ładnie i nie musimy wyjmować deseru na talerzyk, co czasami bywa nienajłatwiejsze.
Do deseru można razem z żelatyną dodać również wiórki kokosowe lub płatki migdałowe. Jeśli chcemy je dodać zamiast chałwy, wtedy dodatkowo wsypujemy do mleka 80-100g cukru.
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
 
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Brzmi smacznie, wypróbuję