3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Panna cotta z chałwą


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

SOS

  • 300 g owoców świeżych
  • 2 płaskich łyżeczek cukru (opcjonalnie)

WARIACJE

  • 40 g płatków migdałowych
  • 40 g wiórków kokosowych

Deser

  • 3 płaskie łyżeczki do herbaty żelatyny w proszku (bez gotowania)
  • liście świeżej mięty do dekoracji
  • 1 laski wanilii
  • 80-100g g pokruszonej chałwy
  • 250 g mleka
  • 250 g śmietanki 30 %
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Do Blokada naczynia miksującego wlewamy mleko, śmietankę oraz dodajemy  pokruszoną chałwę.

    Laskę wanilii należy przekroić i  nożem zdąć nasionka doBlokada naczynia miksującego. Do naczynia dodajemy laskę wanilii i włączmy TM 10 min/80ºC/obr. 2.

    Na ok. 2 min przed końcem sprawdzamy czy deser jest wystarczająco słodki, ewentualnie dosypujemy cukru lub dodajemy chałwy i wsypujemy żelatynę. Włączamy TM na ostatnie 2 minuty.

    Wyjmujemy laskę wanilii, przestudzamy i przelewamy do posmarowanych olejem foremek.

    Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia (ok 2-3h).

     

    250 g owoców wrzucamy do Blokada naczynia miksującego, ustawiamy 5-10s/7-8. Opcjonalnie przy kwaśnych owocach można do TM wsypać 1-2 łyżeczki cukru. Pozostałe owoce używamy do dekoracji, razem z liśćmi mięty.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Deser można przyrządzić z samej śmietanki (500ml)  lub zamiast mleka dodać mleko skondensowane niesłodzone.

W celu ułatwienia wyjęcia deseru przed podaniem foremki z zastygniętym deserem zanurzamy ja na kilka chwil w ciepłej wodzie i wyjmujemy na talerzyk. Deser można też zostawić do zastygnięcia w eleganckich kieliszkach czy szklankach. Wyglądają równie ładnie i nie musimy wyjmować deseru na talerzyk, co czasami bywa nienajłatwiejsze.

Do deseru można razem z żelatyną dodać również wiórki kokosowe lub płatki migdałowe. Jeśli chcemy je dodać zamiast chałwy, wtedy dodatkowo wsypujemy do mleka 80-100g cukru.

 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz