Czas przygotowania
                                15min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                15min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     1 
                                     osoba/osoby 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            Składniki
Omlet czekoladowy
- 20 g odżywki białkowej czekoladowej
 - 10 g mąki orkiszowej
 - 80 g banana, dojrzałego
 - 2 białka
 - 1 żółtko
 - 5 g kakao naturalnego, niesłodzonego
 - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 200 g serka topionego, np. waniliowy Skyr
 - dodatki, np. plastry banana, posypka Oreo
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Motylek - 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Założyć motylek.
 - Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka z 2 jaj.
 
"Blokada naczynia miksującego" - Ubijać 1 min 30s/obr. 3.5 lub do momentu aż piana będzie sztywna.
 - Zdjąć motylek.
 - Ubitą pianę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
 - Do naczynia miksującego dodać 80g banana, zmiksować 10 s/obr. 5.
 - Zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Ponownie zmiksować 5 s/obr. 5
 - Do naczynia miksującego dodać 20g białkowej odżywki czekoladowej
 - Do naczynia miksującego dodać 10g mąki orkiszowej,
 - Do naczynia miksującego dodać 1 żółtko,
 - Do naczynia miksującego dodać 5g kakao naturalnego niesłodzonego
 - Do naczynia miksującego dodać 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
 - Wymieszać 10 s/obr. 2
 - Masę przełożyć do ubitych wcześniej białek i delikatnie wymieszać kopystką do momentu połączenia się składników.
 - Wylać masę na rozgrzaną patelnie. Smażyć pod przykryciem z dwóch stron około 2-3 min.
 - Gotowy omlet polać serkiem, udekorować platsrami banana i posypać posypką oreo.
 - Omlet czekoladowy podawać od razu po podaniu.
 
Porady
Zamiast 20g białkowej odżywki czekoladowej można użyć 20g budyniu czekoladowego, jednak odżywka nadaje daniu oryginalny smak i piękny aromat.
Dodatki można dostosować do własnych preferencji smakowych.
                        Dodatki można dostosować do własnych preferencji smakowych.
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. - 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 - 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 31
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                        
                    
                    
                                    
                        
                        
                        
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze