thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
15min
porcja/porcje/porcji
1 osoba/osoby
Poziom
Łatwy

Składniki

Omlet czekoladowy

  • 20 g odżywki białkowej czekoladowej
  • 10 g mąki orkiszowej
  • 80 g banana, dojrzałego
  • 2 białka
  • 1 żółtko
  • 5 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g serka topionego, np. waniliowy Skyr
  • dodatki, np. plastry banana, posypka Oreo

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Założyć motylek.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka z 2 jaj.
  3. Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"
  4. Ubijać 1 min 30s/obr. 3.5 lub do momentu aż piana będzie sztywna.
  5. Zdjąć motylek.
  6. Ubitą pianę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  7. Do naczynia miksującego dodać 80g banana, zmiksować 10 s/obr. 5.
  8. Zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Ponownie zmiksować 5 s/obr. 5
  9. Do naczynia miksującego dodać 20g białkowej odżywki czekoladowej
  10. Do naczynia miksującego dodać 10g mąki orkiszowej,
  11. Do naczynia miksującego dodać 1 żółtko,
  12. Do naczynia miksującego dodać 5g kakao naturalnego niesłodzonego
  13. Do naczynia miksującego dodać 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  14. Wymieszać 10 s/obr. 2
  15. Masę przełożyć do ubitych wcześniej białek i delikatnie wymieszać kopystką do momentu połączenia się składników.
  16. Wylać masę na rozgrzaną patelnie. Smażyć pod przykryciem z dwóch stron około 2-3 min.
  17. Gotowy omlet polać serkiem, udekorować platsrami banana i posypać posypką oreo.
  18. Omlet czekoladowy podawać od razu po podaniu.

Porady

Zamiast 20g białkowej odżywki czekoladowej można użyć 20g budyniu czekoladowego, jednak odżywka nadaje daniu oryginalny smak i piękny aromat.

Dodatki można dostosować do własnych preferencji smakowych.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Omlet czekoladowy

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?