Składniki
12 porcja/porcje/porcji
Muffinki dyniowe z rodzynkami
- 140 g dyni, (najlepiej piżmowej)
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka roślinnego, (np. ryżowego)
- 1 jajko, (opcjonalnie)
- 1/2 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki, (1szkl. pszennej, 1/2szkl. orkiszowej)
- 1 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 płaskiej łyżeczki inuliny, (opcjonalnie)
- rodzynki, (ewentualnie inne dodatki)
-
6
55min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
- Do "Blokada naczynia miksującego" naczynia miksującego włożyć pokrojoną w mniejsze kawałki dynię. Rozdrobnić 5sek/obr5. Jeśli trzeba, to zgarnąć ze ścianek naczynia i powtórzyć rozdrabnianie.
- Dodać olej, mleko i jajko. Wymieszać 15sek/obr4.
- Dodać cukier, mąkę, sodę, proszek do pieczenia, inulinę. Wymieszać 15sek/obr4.
- Przełożyć ciasto do formy do pieczenia muffinek (albo użyć "papilotek" albo wysmarować formę tłuszczem i posypać kaszą manną), na wierzchu posypać rodzynkami. Piec w temp. 180st. przez ok. 25min.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Mąki można użyć też innej niż w przepisie. Ja daję takie, które akurat mam - lubię mieszać różne. Mogą być też bezglutenowe (np. ryżowa + gryczana + kukurydziana + kasztanowa) i muffinki wyjdą, choć mogą być bardziej klejące i wtedy lepiej nie używać "papilotek", a formę do pieczenia wysypać np. ekspandowanym amarantusem.
Dodatki można dawać bardzo różne. Z tego przepisu robię muffinki bananowe (na etapie dodawania mokrych składników daję pokrojonego banana) albo czekoladowe (2-3 łyżki kakao) albo z czekoladą i wiśniami. I tak dalej i tak dalej
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz