3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Muffinki dyniowe z rodzynkami


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

Muffinki dyniowe z rodzynkami

  • 140 g dyni, (najlepiej piżmowej)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego, (np. ryżowego)
  • 1 jajko, (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki, (1szkl. pszennej, 1/2szkl. orkiszowej)
  • 1 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 płaskiej łyżeczki inuliny, (opcjonalnie)
  • rodzynki, (ewentualnie inne dodatki)
  • 6
    55min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Do Blokada naczynia miksującegonaczynia miksującego włożyć pokrojoną w mniejsze kawałki dynię. Rozdrobnić 5sek/obr5. Jeśli trzeba, to zgarnąć ze ścianek naczynia i powtórzyć rozdrabnianie.
  2. Dodać olej, mleko i jajko. Wymieszać 15sek/obr4.
  3. Dodać cukier, mąkę, sodę, proszek do pieczenia, inulinę. Wymieszać 15sek/obr4.
  4. Przełożyć ciasto do formy do pieczenia muffinek (albo użyć "papilotek" albo wysmarować formę tłuszczem i posypać kaszą manną), na wierzchu posypać rodzynkami. Piec w temp. 180st. przez ok. 25min.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Mąki można użyć też innej niż w przepisie. Ja daję takie, które akurat mam - lubię mieszać różne. Mogą być też bezglutenowe (np. ryżowa + gryczana + kukurydziana + kasztanowa) i muffinki wyjdą, choć mogą być bardziej klejące i wtedy lepiej nie używać "papilotek", a formę do pieczenia wysypać np. ekspandowanym amarantusem.

Dodatki można dawać bardzo różne. Z tego przepisu robię muffinki bananowe (na etapie dodawania mokrych składników daję pokrojonego banana) albo czekoladowe (2-3 łyżki kakao) albo z czekoladą i wiśniami. I tak dalej i tak dalej tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy