Tu jesteś:
4
Składniki
1 porcja/porcje/porcji
Makiełki
- 500 g maku
- 220 g cukru
- 3 litry mleka
- 8 bułek z przedziałkiem
-
6
10min
Czas całkowity 10minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
5
Przygotowanie
- Mak wsypać do
"Blokada naczynia miksującego" i zmielić 3 min. / obr.10 Mleko zagotować w garnku. Zmielony mak zalać gorącym mlekiem tak by mleko lekko zakryło mak. Założyć miarkę na pokrywę
"Blokada naczynia miksującego" i odstawić do przestudzenia.
W między czasie bułki pokroić w dość dużą kostkę ok.3-4 cm. Przełożyć do kamiennego garnka.
Do"Blokada naczynia miksującego" z przestudzonym makiem wsypać cukier i zmielić 1min / obr.10
Tak przygotowaną masę makową przełożyć do kamiennego garnka z pokrojonymi bułkami dolać resztę mleka i dobrze wymieszać.
Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.
Gotowe.
MAKIEŁKI
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Bułki muszą być dobrej jakości z piekarni nie z marketu.
Przechowywać w lodówce.
Jest to potrawa z przepisu mojego taty, która jest hitem w mojej rodzinie od wielu lat.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzA to ciekawe muszę kiedyś wypróbować ....
A to ciekawe muszę kiedyś wypróbować .
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz
Pyszne w wersji z chałką
Pyszne w wersji z chałką