3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Lody z solonym karmelem


Wydrukuj:
4

Składniki

10 porcja/porcje/porcji

Karmel

  • 140 g śmietany 30%
  • 85 g masła
  • 50 g ciemnego cukru trzcinowego
  • 50 g cukru
  • 50 g syropu (np. z agawy lub klonowego)
  • 1/2-1 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

Mleczna masa

  • 230 g mleka 3,2%
  • 230 g śmietany 30%
  • 6 żółtek
  • 50 g cukru pudru (z laską wanilii - patrz krok 1)
  • 6
    11h 0min
    Czas całkowity 11h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

  1. 1. Do Blokada naczynia miksującego włożyć 1 laskę wanilii i wsypać 50g cukru. Zmielić 15s/obr.10, przesypać do miski, odstawić.

    KARMEL:

    2. Do Blokada naczynia miksującego wsypać wszystkie składniki na karmel i gotować 12min/Varoma/obr.2. Przelać do miski, odstawić do ostygnięcia.

    MLECZNA MASA:

    3. Do Blokada naczynia miksującego dodać wszystkie składniki mlecznej masy i gotować 8min/90*C/obr.2.
    4. Dodać wcześniej przygotowany karmel (trochę możecie zostawić jeśli chcecie np. polać lody po wierzchu tuż przed podaniem) i gotować 2min/90*C/obr.2.
    5. Masę przelać do silikonowej lub plastikowej foremki, ostudzić i wstawić do zamrażarki na co najmniej 10h.

    Co najmniej 10h później

    6. Do Blokada naczynia miksującego włożyć połowę zamrożonej masy, zmiksować 20s/obr.6.
    7. Założyć motylek, wymieszać 10s/obr.4, wyjąć motylek, masę przelać do pojemnika.
    8. Czynności powtórzyć z resztą zamrożonej masy.
    9. Lody wstawić do zamrażarki na co najmniej 2h (aż osiągną odpowiednią konsystencję).

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Przepis pochodzi ze strony: www.thermomania.com.pl


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz