3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
  • thumbnail image 7
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Lody orzechowe


Wydrukuj:
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

Lody

  • 200 g mleka
  • 150 g brązowego curku
  • 100 g orzechów
  • 150 g śmietany 30%
  • 300 g odsączonej kukurydzy z puszki
  • 3 żółtka
  • 2 laski wanilii
  • 6
    10h 40min
    Czas całkowity 10h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. 1. Rozciąć laskę wanilii, czubkiem noża wyskrobać nasiona. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na lody z wyjątkeim żółtek, dodać laski i nasiona wanilii, gotować 10 min/100C/obr.1

    2. Usunąć laski wanilii, wymieszać pozostałe składniki 1 min/obr. 10. Otrzymana masa będzie gęsa z małymi kawałkami kukurydzy, aby się ich pozbyć należy przetrzeć masę przez drobne sitko, za pomocą kopystki.

    3. Wlać masę do naczynia miksującego, wymieszać na obr. 3, w tym czasie przez otwór w pokrywie dodać żółtka. Następnie gotować 4 min/80C/obr.2

    4. Przelać masę do foremek do zamrażania do max 4 cm, przykryć folią. Pozostawić aby masa całkowicie ostygła i przełożyć do zamrażalki na ok. 10 godzin. 

    5. Zamrożoną masę umieścić w lodówce na 15 minut, a nstępnie kroić na kawałki.

    6. Do naczynia miskującego włożyć połowę lodów, rozdrobnić 15s/obr. 9 nastęnie ubijać za pomocą kopystki 30s/ obr. 6. Przełożyć do innego naczynia i powtórzyć powyższe czynności z pozostałą ilością lodów. Podawać w pucharkach zaraz po przygotowaniu. 

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Można udekorować orzechami, płatkami migdałowymi lub bakaliami.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Wszystko fajnie, tylko próbuję...

    Zgłoszony przez kasia.kaha na listopada 9, 2016 at 01:54.

    Wszystko fajnie, tylko próbuję rozszyfrować tą kukurydzę z puszki w lodach Wink

    Jak ona wpływa na smak (??)

    Rzekła lilia do motyla: "nikt nie patrzy, niech pan zapyla!" 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze