thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
10h 0min
Czas całkowity
10h 15min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

SKŁADNIKI

  • 800 g mleka kokosowego bez konserwantów (2 puszki)
  • 1 szczypta soli, opcjonalnie
  • 1 laska wanilii, opcjonalnie
  • 100 g gorzkiej czekolady 70-85%, np. Lindt
  • 4-6 żółtek
  • 120-140 g cukru trzcinowego, (lub 90g xylitolu)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. do naczynia miksującego włożyć połamaną tabliczkę czekolady, rozdrobnić 5s/obr.5, jeżeli będą zbyt duże kawałki wydłużyć czas miksowania np. 3s/or. 6, czekoladę przełożyć do innego naczynia

    2. przekroić laskę wanilii wzdłuż na pół i wyskrobać ziarenka, całość włożyć do naczynia miksującego

    3. dodać mleko kokosowe, cukier, żółtka, sól, gotować 8min/90st/obr.2

    4. usunąć laskę wanilii

    5. masę przelać do foremek do zamrażania, do wysokości max. 4 cm, całkowicie ostudzić

    6. do ostudzonej masy dodać rozdrobioną czekoladę, delikatnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika na ok 8-10 godz.

    7. zamrożoną masę wyjąć z zamrażalnika i odstawić na 10 min, pokroić na kawałki ok. 4x4cm, połowę porcji włożyć do naczynia miksującego, zmiksować 15s/obr.6, następnie wymieszać przy pomocy kopystki 10s/obr.4

    8.  formować gałki lodów, podawać bezpośrednio po przygotowaniu 

     

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

LODY KOKOSOWE STRACIATELLA (BEZ LAKTOZY)

Wydrukuj:

Komentarze

  • marca 27, 2022 at 19:12
    5.0

    Smak masy boski, mogłabym zjeść bez zamrażania. Czekolada w podanej ilości zgubiła smak kokosa, masa zrobiła się wiórowata i niepotrzebnie bardziej kaloryczna, ale to moje osobiste doznania smakowe. Będę próbowała z mniejszą ilością czekolady.

  • września 11, 2016 at 19:59

    Robiłam dwa razy tmrc_emoticons.) lody są pyszne tmrc_emoticons.) goście zachwyceni i zaskoczeni, że można zrobić takie dobre domowe lody. No i córeczka która jest uczulona na białko mleka krowiego też mogła je zjeść co cieszy mnie podwójnie tmrc_emoticons.) POLECAM!

  • sierpnia 16, 2015 at 21:02

    Uwaga dla bezglutenowców - czekolada Lindt może zawierać gluten tmrc_emoticons.)

  • maja 4, 2015 at 16:50

    Cieszę się, że są smakosze mleka kokosowego, poza tym to alternatywa dla mleka krowiego, które często wywołuje alergie. Pozdrawiam ASIA MORAWSKA

     

  • kwietnia 30, 2015 at 22:40
    5.0

    To również przepis dla mnie .Dziękujętmrc_emoticons.) Polecam !

  • kwietnia 28, 2015 at 14:57

    Ależ to przepis dla mnie! Już nie pamiętam kiedy jadłam lody inne niż sorbety! Biegnę dzisiaj po mleko kokosowe i robię! Dziękuję za przepis  tmrc_emoticons.)

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: