3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Krem do tortow Stracciatella


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

Wykonczenie

  • 150 gramów startej czekolady deserowej
  • 250 gramów smietany kremowki, do ubijania

Baza budyniowa

  • 500 gramów mleka
  • 90 gramów mąki pszennej
  • 80 gramów cukru bialego
5

Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego Closed lid wlewamy mleko, dodajemy make i cukier i gotujemy 7-9 min , temp.90° , obr.4

    ( czas gotowania zalezy od wyjsciowej temperatury mleka a takze od jego natluszczenia, masa musi miec konsystencje budyniu, niezbyt lejaca)

    Powstaly budyn przelewany do szlanego naczynia, przykrywamy folia spozywcza tak by ona dotykala masy - unikniemy w ten sposob tworzenia sie korzucha.Pozostawiamy do wystygniecia a nastepnie na kilka godzin do lodowki do stezenia.

     

  2. Za pomoca motylka  w czystym, suchym i co najwazniejsze chlodnym naczyniu ubijamy smietane 2 min, obr.3

  3. Wyciagamy budyn z lodowki i jesli ma konsystencje gestego kremu przechodzimy do kolejnego kroku, jesli zgestnial za bardzo , ak ze lyzka w nim "stoi " wrzucamy budyn do Closed lid i miksujemy przez kilka sekund na obrotach od 3 do max 5/6 tak aby go "rozbic" 

  4.  

     W duzym naczyniu laczymy RECZNIE wolnymi ruchami od dolu do gory budyn z ubita smietana az do uzyskania jednolistej, gladkiej puszystej masy , 

    W miedzyczasie dodajemy tez tarta czekolade

    mozemy to zrobic ewentualnie mikserem elektrycznym ale tylko wtedy gdy uzyliwmy smietany do ubijania rozlinnej i jestesmy pewnie ze nam sie ona nie rozwodni.

  5. Dobrym zwyczajem jest odstawienie kremu na chwile do lodowki.

    Mozna tez od razu przekladac nim tort.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Krem wystarczy na przelozenie tortu srednicy 25cm , do blachy 30tki lepiej zrobic poltorej porcji.

jako skladnik podalam czekolade juz starta poniewaz najleopszy efekt uzyskamy z wiorkami czyli czekoladzie startej na grubej tarce , ja robie to w mig w robocie z odpowiednia tarcza.

mozemy tez oczywiscie rozdrobnic czekolade w tm.

 

Osobiscie uzywam tylko smietany roslinnej -musze miec pewnosc ze krem bedzie odpowiednio gesty.

gestosc budyniu duzo zalezy od mleka, ja uzywam tego 1,5% ale i tak rezultat zmienial sie po zmienieniu firmy mleka, takze najlepiej znalezc to idealne dla was

ja budyn robie wieczorem i rano lacze go ze smietana, ale wystarczy zeby byl odpowiednio zimny

nie podaje czasu przygotrowania bo to zalezy od odpoczynku w lodowce. samo gotowanie to chwila, schodzi wiecej z myciem i suszeniem Closed lid  i z mieszaniem recznym tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy