thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Wykonczenie

  • 150 gramów startej czekolady deserowej
  • 250 gramów smietany kremowki, do ubijania

Baza budyniowa

  • 500 gramów mleka
  • 90 gramów mąki pszennej
  • 80 gramów cukru bialego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlewamy mleko, dodajemy make i cukier i gotujemy 7-9 min , temp.90° , obr.4

    ( czas gotowania zalezy od wyjsciowej temperatury mleka a takze od jego natluszczenia, masa musi miec konsystencje budyniu, niezbyt lejaca)

    Powstaly budyn przelewany do szlanego naczynia, przykrywamy folia spozywcza tak by ona dotykala masy - unikniemy w ten sposob tworzenia sie korzucha.Pozostawiamy do wystygniecia a nastepnie na kilka godzin do lodowki do stezenia.

     

  2. Za pomoca motylka  w czystym, suchym i co najwazniejsze chlodnym naczyniu ubijamy smietane 2 min, obr.3

  3. Wyciagamy budyn z lodowki i jesli ma konsystencje gestego kremu przechodzimy do kolejnego kroku, jesli zgestnial za bardzo , ak ze lyzka w nim "stoi " wrzucamy budyn do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i miksujemy przez kilka sekund na obrotach od 3 do max 5/6 tak aby go "rozbic" 

  4.  

     W duzym naczyniu laczymy RECZNIE wolnymi ruchami od dolu do gory budyn z ubita smietana az do uzyskania jednolistej, gladkiej puszystej masy , 

    W miedzyczasie dodajemy tez tarta czekolade

    mozemy to zrobic ewentualnie mikserem elektrycznym ale tylko wtedy gdy uzyliwmy smietany do ubijania rozlinnej i jestesmy pewnie ze nam sie ona nie rozwodni.

  5. Dobrym zwyczajem jest odstawienie kremu na chwile do lodowki.

    Mozna tez od razu przekladac nim tort.

Porady

Krem wystarczy na przelozenie tortu srednicy 25cm , do blachy 30tki lepiej zrobic poltorej porcji.

jako skladnik podalam czekolade juz starta poniewaz najleopszy efekt uzyskamy z wiorkami czyli czekoladzie startej na grubej tarce , ja robie to w mig w robocie z odpowiednia tarcza.

mozemy tez oczywiscie rozdrobnic czekolade w tm.

 

Osobiscie uzywam tylko smietany roslinnej -musze miec pewnosc ze krem bedzie odpowiednio gesty.

gestosc budyniu duzo zalezy od mleka, ja uzywam tego 1,5% ale i tak rezultat zmienial sie po zmienieniu firmy mleka, takze najlepiej znalezc to idealne dla was

ja budyn robie wieczorem i rano lacze go ze smietana, ale wystarczy zeby byl odpowiednio zimny

nie podaje czasu przygotrowania bo to zalezy od odpoczynku w lodowce. samo gotowanie to chwila, schodzi wiecej z myciem i suszeniem Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"  i z mieszaniem recznym tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Krem do tortow Stracciatella

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?