3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Krem do tortow Stracciatella


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

Wykonczenie

  • 150 gramów startej czekolady deserowej
  • 250 gramów smietany kremowki, do ubijania

Baza budyniowa

  • 500 gramów mleka
  • 90 gramów mąki pszennej
  • 80 gramów cukru bialego
5

Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego Closed lid wlewamy mleko, dodajemy make i cukier i gotujemy 7-9 min , temp.90° , obr.4

    ( czas gotowania zalezy od wyjsciowej temperatury mleka a takze od jego natluszczenia, masa musi miec konsystencje budyniu, niezbyt lejaca)

    Powstaly budyn przelewany do szlanego naczynia, przykrywamy folia spozywcza tak by ona dotykala masy - unikniemy w ten sposob tworzenia sie korzucha.Pozostawiamy do wystygniecia a nastepnie na kilka godzin do lodowki do stezenia.

     

  2. Za pomoca motylka  w czystym, suchym i co najwazniejsze chlodnym naczyniu ubijamy smietane 2 min, obr.3

  3. Wyciagamy budyn z lodowki i jesli ma konsystencje gestego kremu przechodzimy do kolejnego kroku, jesli zgestnial za bardzo , ak ze lyzka w nim "stoi " wrzucamy budyn do Closed lid i miksujemy przez kilka sekund na obrotach od 3 do max 5/6 tak aby go "rozbic" 

  4.  

     W duzym naczyniu laczymy RECZNIE wolnymi ruchami od dolu do gory budyn z ubita smietana az do uzyskania jednolistej, gladkiej puszystej masy , 

    W miedzyczasie dodajemy tez tarta czekolade

    mozemy to zrobic ewentualnie mikserem elektrycznym ale tylko wtedy gdy uzyliwmy smietany do ubijania rozlinnej i jestesmy pewnie ze nam sie ona nie rozwodni.

  5. Dobrym zwyczajem jest odstawienie kremu na chwile do lodowki.

    Mozna tez od razu przekladac nim tort.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
11

Porady

Krem wystarczy na przelozenie tortu srednicy 25cm , do blachy 30tki lepiej zrobic poltorej porcji.

jako skladnik podalam czekolade juz starta poniewaz najleopszy efekt uzyskamy z wiorkami czyli czekoladzie startej na grubej tarce , ja robie to w mig w robocie z odpowiednia tarcza.

mozemy tez oczywiscie rozdrobnic czekolade w tm.

 

Osobiscie uzywam tylko smietany roslinnej -musze miec pewnosc ze krem bedzie odpowiednio gesty.

gestosc budyniu duzo zalezy od mleka, ja uzywam tego 1,5% ale i tak rezultat zmienial sie po zmienieniu firmy mleka, takze najlepiej znalezc to idealne dla was

ja budyn robie wieczorem i rano lacze go ze smietana, ale wystarczy zeby byl odpowiednio zimny

nie podaje czasu przygotrowania bo to zalezy od odpoczynku w lodowce. samo gotowanie to chwila, schodzi wiecej z myciem i suszeniem Closed lid  i z mieszaniem recznym tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy