- TM 31
 
Składniki
Wykonczenie
- 250 gramów smietany kremowki, do ubijania
 
Baza budyniowa
- 500 gramów mleka
 - 90 gramów mąki pszennej
 - 80 gramów cukru bialego
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Motylek - 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1.Do czystego i suchego
"Blokada naczynia miksującego"  wlewamy mleko, dodajemy make i cukier i gotujemy 7-9 min , temp.90° , obr.4( czas gotowania zalezy od wyjsciowej temperatury mleka a takze od jego natluszczenia, masa musi miec konsystencje budyniu, niezbyt lejaca)
2.Powstaly budyn przelewany do szlanego naczynia, przykrywamy folia spozywcza tak by ona dotykala masy - unikniemy w ten sposob tworzenia sie korzucha.Pozostawiamy do wystygniecia a nastepnie na kilka godzin do lodowki do stezenia.
3.Za pomoca motylka w czystym, suchym i co najwazniejsze chlodnym naczyniu ubijamy smietane 2 min, obr.3
4.Wyciagamy budyn z lodowki i jesli ma konsystencje gestego kremu przechodzimy do kolejnego kroku, jesli zgestnial za bardzo , ak ze lyzka w nim "stoi " wrzucamy budyn do
"Blokada naczynia miksującego"  i miksujemy przez kilka sekund na obrotach od 3 do max 5/6 tak aby go "rozbic" 5. W duzym naczyniu laczymy RECZNIE wolnymi ruchami od dolu do gory budyn z ubita smietana az do uzyskania jednolistej, gladkiej puszystej masy
mozemy to zrobic ewentualnie mikserem elektrycznym ale tylko wtedy gdy uzyliwmy smietany do ubijania rozlinnej i jestesmy pewnie ze nam sie ona nie rozwodni.
Dobrym zwyczajem jest odstawienie kremu na chwile do lodowki.
Mozna tez od razu przekladac nim tort.
Porady
Osobiscie uzywam tylko smietany roslinnej -musze miec pewnosc ze krem bedzie odpowiednio gesty.
gestosc budyniu duzo zalezy od mleka, ja uzywam tego 1,5% ale i tak rezultat zmienial sie po zmienieniu firmy mleka, takze najlepiej znalezc to idealne dla was
ja budyn robie wieczorem i rano lacze go ze smietana, ale wystarczy zeby byl odpowiednio zimny
nie podaje czasu przygotrowania bo to zalezy od odpoczynku w lodowce. samo gotowanie to chwila, schodzi wiecej z myciem i suszeniem 
"Blokada naczynia miksującego"   i z mieszaniem recznym ![]()
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 31
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
                    
                    
                                    
                        
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
Mieszkam we wloszech i uzywam smietany Hopla, wczesniej uzywalam z dyskount'u Eurospin ale zmienili dostawce i juz mi sie ona nie podoba, sztuczna i malo puszysta. W PL niestety nei poradze jakiej oplaca sie uzyc. Wazne zeby sie dobrze ubijala.
pożesz polecić którą śmietanę roślinną najlepiej używać ?