3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Krem do tortow smietankowy


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

Wykonczenie

  • 250 gramów smietany kremowki, do ubijania

Baza budyniowa

  • 500 gramów mleka
  • 90 gramów mąki pszennej
  • 80 gramów cukru bialego
5

Przygotowanie

  1. 1.Do czystego i suchego Closed lid wlewamy mleko, dodajemy make i cukier i gotujemy 7-9 min , temp.90° , obr.4

    ( czas gotowania zalezy od wyjsciowej temperatury mleka a takze od jego natluszczenia, masa musi miec konsystencje budyniu, niezbyt lejaca)

    2.Powstaly budyn przelewany do szlanego naczynia, przykrywamy folia spozywcza tak by ona dotykala masy - unikniemy w ten sposob tworzenia sie korzucha.Pozostawiamy do wystygniecia a nastepnie na kilka godzin do lodowki do stezenia.

     

  2. 3.Za pomoca motylka  w czystym, suchym i co najwazniejsze chlodnym naczyniu ubijamy smietane 2 min, obr.3

  3. 4.Wyciagamy budyn z lodowki i jesli ma konsystencje gestego kremu przechodzimy do kolejnego kroku, jesli zgestnial za bardzo , ak ze lyzka w nim "stoi " wrzucamy budyn do Closed lid i miksujemy przez kilka sekund na obrotach od 3 do max 5/6 tak aby go "rozbic" 

  4. 5. W duzym naczyniu laczymy RECZNIE wolnymi ruchami od dolu do gory budyn z ubita smietana az do uzyskania jednolistej, gladkiej puszystej masy

    mozemy to zrobic ewentualnie mikserem elektrycznym ale tylko wtedy gdy uzyliwmy smietany do ubijania rozlinnej i jestesmy pewnie ze nam sie ona nie rozwodni.

  5. Dobrym zwyczajem jest odstawienie kremu na chwile do lodowki.

    Mozna tez od razu przekladac nim tort.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Osobiscie uzywam tylko smietany roslinnej -musze miec pewnosc ze krem bedzie odpowiednio gesty.

gestosc budyniu duzo zalezy od mleka, ja uzywam tego 1,5% ale i tak rezultat zmienial sie po zmienieniu firmy mleka, takze najlepiej znalezc to idealne dla was

ja budyn robie wieczorem i rano lacze go ze smietana, ale wystarczy zeby byl odpowiednio zimny

nie podaje czasu przygotrowania bo to zalezy od odpoczynku w lodowce. samo gotowanie to chwila, schodzi wiecej z myciem i suszeniem Closed lid  i z mieszaniem recznym tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Mieszkam we wloszech i uzywam

    Zgłoszony przez elalaudani na lutego 27, 2016 at 22:45.

    Mieszkam we wloszech i uzywam smietany Hopla, wczesniej uzywalam z dyskount'u Eurospin ale zmienili dostawce i juz mi sie ona nie podoba, sztuczna i malo puszysta. W PL niestety nei poradze jakiej oplaca sie uzyc. Wazne zeby sie dobrze ubijala.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pożesz polecić którą śmietanę

    Zgłoszony przez barburka66 na lutego 26, 2016 at 21:31.

    pożesz polecić którą śmietanę roślinną najlepiej używać ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze