3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Krem do tortow pistacjowy


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

Baza budyniowa

  • 80 gramów cukru bialego
  • 90 gramów mąki pszennej
  • 500 gramów mleka

Wykonczenie

  • 200 gramów smietany kremowki, do ubijania
  • 2 czubate łyżki pasty pistacjowej w kremie
5

Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego Closed lid wlewamy mleko, dodajemy make i cukier i gotujemy 7-9 min , temp.90° , obr.4

    ( czas gotowania zalezy od wyjsciowej temperatury mleka a takze od jego natluszczenia, masa musi miec konsystencje budyniu, niezbyt lejaca)

    Powstaly budyn przelewany do szlanego naczynia, przykrywamy folia spozywcza tak by ona dotykala masy - unikniemy w ten sposob tworzenia sie korzucha.

    Pozostawiamy do wystygniecia a nastepnie na kilka godzin do lodowki do stezenia.

     

  2. Za pomoca motylka  w czystym, suchym i co najwazniejsze chlodnym naczyniu ubijamy smietane 2 min, obr.3

  3. Wyciagamy budyn z lodowki i jesli ma konsystencje gestego kremu przechodzimy do kolejnego kroku, jesli zgestnial za bardzo , ak ze lyzka w nim "stoi " wrzucamy budyn do Closed lid i miksujemy przez kilka sekund na obrotach od 3 do max 5/6 tak aby go "rozbic" 

  4. W duzym naczyniu laczymy najpierw budyn z pasta pistacjowa, a pozniej ze smiatana do uzyskania jednolistej masy

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Krem wystarczy na przelozenie tortu srednicy 25cm , do blachy 30tki lepiej zrobic poltorej porcji.

Paste pistacjowa dostaniemy w sklepach specjalizowanych z wyrobami cukierniczymi, z artykulami do cukierni.

Osobiscie uzywam tylko smietany roslinnej -musze miec pewnosc ze krem bedzie odpowiednio gesty.

gestosc budyniu duzo zalezy od mleka, ja uzywam tego 1,5% ale i tak rezultat zmienial sie po zmienieniu firmy mleka, takze najlepiej znalezc to idealne dla was

ja budyn robie wieczorem i rano lacze go ze smietana, ale wystarczy zeby byl odpowiednio zimny

nie podaje czasu przygotrowania bo to zalezy od odpoczynku w lodowce. samo gotowanie to chwila, schodzi wiecej z myciem i suszeniem Closed lid  i z mieszaniem recznym tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Krem pistacjowy już kupiłam,a

    Zgłoszony przez perelka_bc na marca 1, 2016 at 15:53.

    Krem pistacjowy już kupiłam,a w sobotę będę robiła ciastotmrc_emoticons.-) chyba najlepiej z biszkoptem?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze