Składniki
10 porcja/porcje/porcji
łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do piueczenia
ciasto
- 1 łyżeczki proszku do p[ieczenia
- 30 gramów oliwy, oleju kokosowego lub innego tłuszczu
- 3 łyżeczki cukru waniliowego wykonanego w TM
- 100 gramów cukru
- 100 gramów skrobi ziemniaczanej
- 2 jajka
- 700 mleko
- 200 gramy Kaszy jaglanej odważonej na sucho
-
6
1h 0min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Przygotowanie
-
Kaszę jaglaną odważyć i dobrze wypłukać pod bierzącą wodą i przelać wrzątkiem lub suchą uprażyć na patelni.
Włożyć do naczynia i wlać ok 500g mleka. Być może trzeba będzie w trakcie dolać aby kasza się nie przypaliła. Ustawić ok 20min, 100 stopni, obroty 1.
Jak kasza się ugotuje,zmiksować ok 10-15 sek obr 6, ma być gładko.
Dodać pozostałe mleko oraz składniki, dobrze wymieszać. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
Składniki są podane w przybliżeniu, niestety takie rzeczy zawsze robię na oko, a wiadomo ze jedni wolą bardziej słodkie inni mniej. Cukier można zastąpić innymi słodkimi pochodnymi typu ksylitol, syrop z agawy itp. Temperatura też jest zależna od ilości kaszy, ja gotuję ok 90-100 stopni.
Gofrownicę rozgrzać i łyżką nakładać porcję, piec aż do zarumienienia.
Moje dzieci nie zauważyły różnicy między tradycyjnymi goframi a tymi. Nie próbowałam ale myślę że z mlekiem roślinnym również da radę
Smacznego
Porady
Pamietajmy ze gotowanie w TM nie zwalnia nas z myślenia więc trzeba zawsze kontrolować i doprawiać tak jak się lubi
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPierwszy raz przepis podany
Pierwszy raz przepis podany na tej stronie mi sie nie udal. Ciasto nie kleilo sie, probowalam robic placki na patelni efekt byl taki Sam. W koncu po 2 godzinach skapitulowalam.
zrobilam tak jak bylo w przepisie, ciasto bylo gestosci smietany, drugi raz nie mam ochoty na eksperymenty.
Ooooooo!!! Cudowny przepis!
Ooooooo!!! Cudowny przepis! Uwielbiam kaszę i wszelkie jej zastosowania! Dzięki!
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Uwielbiam kaszę jaglana
Uwielbiam kaszę jaglana przepis daję do wypróbowania