3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Gofry z kaszy jaglanej


Wydrukuj:
4

Składniki

10 porcja/porcje/porcji

łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do piueczenia

ciasto

  • 1 łyżeczki proszku do p[ieczenia
  • 30 gramów oliwy, oleju kokosowego lub innego tłuszczu
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego wykonanego w TM
  • 100 gramów cukru
  • 100 gramów skrobi ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 700 mleko
  • 200 gramy Kaszy jaglanej odważonej na sucho
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną odważyć i dobrze wypłukać pod bierzącą wodą i przelać wrzątkiem lub suchą uprażyć na patelni.

    Włożyć do naczynia i wlać ok 500g mleka. Być może trzeba będzie w trakcie dolać aby kasza się nie przypaliła. Ustawić ok 20min, 100 stopni, obroty 1.

    Jak kasza się ugotuje,zmiksować ok 10-15 sek obr 6, ma być gładko.

    Dodać pozostałe mleko oraz składniki, dobrze wymieszać. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.

    Składniki są podane w przybliżeniu, niestety takie rzeczy zawsze robię na oko, a wiadomo ze jedni wolą bardziej słodkie inni mniej. Cukier można zastąpić innymi słodkimi pochodnymi typu ksylitol, syrop z agawy itp. Temperatura też jest zależna od ilości kaszy, ja gotuję ok 90-100 stopni.

    Gofrownicę rozgrzać i łyżką nakładać porcję, piec aż do zarumienienia.

    Moje dzieci nie zauważyły różnicy między tradycyjnymi goframi a tymi. Nie próbowałam ale myślę że z mlekiem roślinnym również da radętmrc_emoticons.)

    Smacznegotmrc_emoticons.)

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Pamietajmy ze gotowanie w TM nie zwalnia nas z myślenia więc trzeba zawsze kontrolować i doprawiać tak jak się lubitmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pierwszy raz przepis podany

    Zgłoszony przez monikagazwa na października 1, 2015 at 11:26.

    Pierwszy raz przepis podany na tej stronie mi sie nie udal. Ciasto nie kleilo sie, probowalam robic placki na patelni efekt byl taki Sam. W koncu po 2 godzinach skapitulowalam.

    zrobilam tak jak bylo w przepisie, ciasto bylo gestosci smietany, drugi raz nie mam ochoty na eksperymenty.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ooooooo!!! Cudowny przepis!

    Zgłoszony przez mikulina na września 30, 2015 at 09:29.

    Ooooooo!!! Cudowny przepis! Uwielbiam kaszę i wszelkie jej zastosowania! Dzięki! 

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Uwielbiam kaszę jaglana

    Zgłoszony przez kosmata22 na września 2, 2015 at 21:55.

    Uwielbiam kaszę jaglana przepis daję do wypróbowania  Cooking 10

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze