3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Gofry belgijskie (drożdżowe)


Wydrukuj:
4

Składniki

8 kawałek/kawałki/kawałków

  • 70 gramów Miękkiego masła
  • 70 gramów cukru perlistego

zaczyn

  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 20 g drożdży,świeżych

ciasto

  • 1 żółtko
  • 1 jajko całe
  • 70 gramów ciepłego mleka
  • 180 gramów mąki tortowej
5

Przygotowanie

  1. Utrzeć drożdże z cukrem do uzyskania płynnej konsystencji, odstawić. W tym czasie umieścić w naczyniu mąkę, mleko i jaja. Dodać zaczyn i wyrobić: Zablokowany Interwał 1 min.


    Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min.


    Dodać masło, wyrobić ZablokowanyInterwał 30 s.


    Dodać cukier, zamieszać ZablokowanyInterwał 10-15 s.


    Odstawić do wyrośnięcia jeszcze na ok. 10-15 minut.


    Piec na złoty kolor w dobrze rozgrzanej gofrownicy, studzić na kratce. Podawać z ulubionymi dodatkami.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Super gofry, wreszcie chrupiące!

Miękkie masło można zastąpić topionym, ale wtedy zmiękną i zrobią się chrupiące po ponownym podgrzaniu.

Cukier perlisty można zastąpić brązowym typu Demerara, jego dodanie tak aby się nie rozpuścił w cieście powoduje, że na powierzchni gofra tworzy się słodka skorupka, pycha!

Są słodkie, tak, że dodatki nie są potrzebne, ale można je zjadać z bitą śmietaną i jak kto lubi.

Smacznego!


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Cóż mogę rzec: REWELACJA!

    Zgłoszony przez Limonka na marca 4, 2015 at 15:28.

    Cóż mogę rzec: REWELACJA! Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wszystkie dzieci zajadały z

    Zgłoszony przez Angelica na grudnia 20, 2014 at 10:55.

    Wszystkie dzieci zajadały z zapałem i nie mogły się doczekać kolejnej porcji z gofrownicy. Polecam na słodkie drugie śniadanie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ale trafiłam Elu

    Zgłoszony przez niusia na czerwca 6, 2014 at 19:19.

    Ale trafiłam Elu tmrc_emoticons.)

    Pozdrowienia i dzięki za komentarz Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • U nas też dziś gofry byly 

    Zgłoszony przez ElaK na czerwca 1, 2014 at 20:21.

    U nas też dziś gofry byly  Big Smile  Z bitą śmietaną i sosem truskawkowym...  Love  Nie zdradzę, ile zjadłam  tmrc_emoticons.~  Były tradycyjne z książki Słodkie inspiracje  tmrc_emoticons.) 

    Aniu, chętnie wypróbuję Twój sposób  tmrc_emoticons.) Dzięki za przepis 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze