Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
20min
porcja/porcje/porcji
856
g
Poziom
Łatwy
Składniki
FIT CIASTO KOKOSOWE z ryżu - BEZ PIECZENIA! Szybkie!
- 200 gramy ryżu, jaśminowego
- 200 gramy wiórki kokosowe
- 400 gramy mleczko kokosowe, light
- 4 łyżki ksylitolu, lub 1/3 szkl cukru
- 1 szczypty soli morskiej
- 500 gramy woda
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Ryż wrzucam do "Blokada naczynia miksującego" , dodaję wodę, sól, gotuję 15 min./ 100 stopni/ obr.2
2. Jak wchłonie całą wodę dodaję wiórki kokosowe, mleko kokosowe, ksylitol ( lub cukier ), mieszam 1 min/ obr od 5 do 10 ( na gładką masę, jeżeli chcecie, żeby było bardziej jednolite możecie powtórzyć czynność).
3. Ciasto przekładam do formy, wysmarowanej dobrze olejem kokosowym, dekoruję wiórkami kokosowymi.
4. Chłodzę całą noc.
Można dodać 1 łyżkę żelatyny, wtedy ciasto będzie sprężyste i zwarte.
Można dodać też więcej cukru ( ja go nie jem, więc moje odczucie słodkości jest inne, niż osób, które dosładzają wszystko ) Jeżeli okaże się, że ciasto jest mało słodkie, można je na talerzyku polać miodem.
Całość z przepisu ( z ksylitolem) ma 2530 kcal/ 30 g białka. 160 g tłuszczu/ 256 g węglowodanów
wychodzi 10 porcji
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Monique191: ciekawa jestem dlaczego, robiłam kilka razy... może ryż? Ja użyłam albo jaśinowego albo nasmanti...
JemFit
nie ścięło się mimo dodania żelatyny w smaku ok ale konsystencja tragiczna...
Are you sure to delete this comment ?