Tu jesteś:
4
Składniki
856 g
FIT CIASTO KOKOSOWE z ryżu - BEZ PIECZENIA! Szybkie!
- 200 gramy ryżu, jaśminowego
- 200 gramy wiórki kokosowe
- 400 gramy mleczko kokosowe, light
- 4 łyżki ksylitolu, lub 1/3 szkl cukru
- 1 szczypty soli morskiej
- 500 gramy woda
-
6
20min
Czas całkowity 20minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
5
Przygotowanie
- 1. Ryż wrzucam do
, dodaję wodę, sól, gotuję 15 min./ 100 stopni/ obr.2
2. Jak wchłonie całą wodę dodaję wiórki kokosowe, mleko kokosowe, ksylitol ( lub cukier ), mieszam 1 min/ obr od 5 do 10 ( na gładką masę, jeżeli chcecie, żeby było bardziej jednolite możecie powtórzyć czynność).
3. Ciasto przekładam do formy, wysmarowanej dobrze olejem kokosowym, dekoruję wiórkami kokosowymi.
4. Chłodzę całą noc.
Można dodać 1 łyżkę żelatyny, wtedy ciasto będzie sprężyste i zwarte.
Można dodać też więcej cukru ( ja go nie jem, więc moje odczucie słodkości jest inne, niż osób, które dosładzają wszystko) Jeżeli okaże się, że ciasto jest mało słodkie, można je na talerzyku polać miodem.
Całość z przepisu ( z ksylitolem) ma 2530 kcal/ 30 g białka. 160 g tłuszczu/ 256 g węglowodanów
wychodzi 10 porcji
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzMonique191: ciekawa jestem dlaczego, robiłam...
Monique191: ciekawa jestem dlaczego, robiłam kilka razy... może ryż? Ja użyłam albo jaśinowego albo nasmanti...
JemFit
nie ścięło się mimo dodania żelatyny w smaku...
nie ścięło się mimo dodania żelatyny
w smaku ok ale konsystencja tragiczna...