![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/2kbkbjig-181d6-326049-cfcd2-2vb7s6aw/6267e83a-e127-4989-b20f-90594ef97e88/main/deser-mleczny-z-ryzem-krem-i-sosem-truskawkowym.jpg)
Składniki
- 2 łyżeczki cukru
- 200g truskawki
- cynamon
- 2 opakowania cukru wanilinowego (15-20g)
- 600g śmietany kremówki 30%
- 200g mlecznego ryżu (Milchreis)
- 1 szczypta soli
- 50g cukru
- 1000g mleka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier i sól, podgrzać 8 min/100°C/obr. 1, bez miarki MT.
Dodać ryż, gotować 45min/90°/
"Obroty wsteczne" /obr 1, bez miarki MT.
Po ugotowaniu usunąć powstały na powierzchni kożuszek i przełożyć do miski, zostawić na kilka godzin aż wystygnie.
Sprawdzić czy zimne i zrobić krem:
Założyć motylek i dodać do naczynia miksujacego śmietanę oraz cukier waniliowy, 50s-1min, obr. 4. Sprawdzić, czy konsystencja jest lekko gęsta i przelać ją do ugotowanego ryżu w misce (po ponownym usunięciu kożuszka). Mleko z ryżem i kremem należy wymieszać w misce.
Umyć naczynie miksujące i następnie zrobić sos truskawowy:
Do naczynia miksującego włożyć truskawki i cukier, 5s, obr. 7.
Następnie przelać mus truskawkowy do szklanych kubków w ilości ok. 1/3 kubka, a następnie dodać wcześniej przygotowany ryż, po czym szklane kubki należy przykryć pokrywkami i wstawić do lodówki na dzień.
Jeśli przygotowane rano, można zjeść wieczorem. Smakuje pysznie posypany cynamonem. Mus można sporządzić z innych owoców zamiast truskawek.
Mleczno z ryżem:
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pyszny deser, musu zrobiłam od razu podwójna ilość, natomiast śmietany dałam o pół mniej ze wzgledu na kalorie. Moja rada, nie ma potrzeby ściągania kożuszka, wystarczy położyć bezpośrednio folię spożywczą i problem z głowy.
Deser wyszedł pyszny, chociaż nie miałam wskazanego w przepisie ryżu, zrobiłam ze zwykłego i też jest super. Tylko ilość wyszła mi ogromna i musiałam dorabiać musu. Ja dodaję zamiast cukru-ksylitolu lub erytrolu. Dziękuję za inspirację!
Trochę czasochłonny przepis.
PYCHA!!!
Ja użyłam zwykłego ryżu i podałam z sosem z czarnej porzeczki![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
PRZEPIS WYDAJE MI SIĘ CIEKAWY ALE TROCHĘ CZASOCHŁONNY
Dodaję do kolekcji ,do wypróbowania na weekend ,super pomysł na deser![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
pozdrawiam![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa![Wink](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/wink.png)
Można kupić ryż mleczny na allegro.
Norwegowie nie znają się za bardzo na jedzeniu, ale desery robią na szaczęście dobre. Dużo przepisów jest na przykład tutaj http://www.mojanorwegia.pl/kuchnia/
Deser wspaniały! Przepis jest bardzo popularny w Norwegii. Robię go tylko od czasu do czasu, ze względu oczywiście na ilość kalorii
.Polecam i pozdrawiam autorkę. ![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Are you sure to delete this comment ?