3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Czekoladowe dekoracje


Wydrukuj:
4

Składniki

25 kawałek/kawałki/kawałków

  • 300 g czekolada, gorzka 70%
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. Aby móc własnoręcznie wykonać dekoracje z czekolady, co wbrew pozorom nie jest trudne..., należy wykonać proces jej "temporownia":

     

    Cztery kroki temperowania:

     

    1.       Przygotowanie czekolady

    2.       Rozpuszczenie i podgrzewanie czekolady

    3.       Ochładzanie czekolady

    4.       Ponowne podgrzewanie czekolady

     

     

  2. Temperowanie rozpoczynamy jako ostatni etap czyli jak najbliżej momentu kiedy będziemy jej używać. Nie może ona czekać nie wiadomo jak długo. 

    Niezależnie jakiej czekolady używamy (bloki, małe tabliczki) należy ją połamać na mniejsze kawałki.

     

    Naczynie miksujące musi być w 100 % czyste i suche - najmniejsza ilość wilgoci zniweczy wysiłek i czkolada nie uda się.

    Czekoladę połamać na drobne kawałki wielkości małychk kostek, umieścić w naczyniu miksującym.

    Nastawić czas  5 minut / 50 ° C / obr.1 Zebrać czekoladę ze ścianek na dół za pomoca kopystki i nastawić  8 minut / 37 ° C/ obr. 1. Zebrać czekoladę ze ścianek naczynia w dół za pomoca kopystki i nastawić  2 min. / 50 ° C/ obr.1.

    Tak przygotowana czekolada nadaje się do tworzenia dekoracji.

  3. Dekoracje czekoladowe to już kwestia indywidualnego pomysłu i kreatywności.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

  • Po utemperowaniu czekoladę można znów lekko podgrzać, by było łatwiej z nią pracować, ale nie wolno przekroczyć temperatury granicznej, bo czekolada się roztemperuje i trzeba będzie proces temperowania zacząć od początku.

   W internecie jest mnóstwo filmików z instrukcjami    wykonania pięknych i łatwych (!) dekoracji tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy