Tu jesteś:
4
Składniki
4 porcja/porcje/porcji
- 1 laska wanilii
- 100 g mleka
- 400 g śmietany 30%
- 6 żółtek
- 50 g cukru
- 4 łyżki cukru trzcinowego
-
6
1h 8min
Czas całkowity 18minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Rozciąć laskę wanilii wzdłuż, wydrążyć nasiona. Laskę i nasiona włożyć do naczynia miksującego.
- Dodać mleko, śmietanę, żółtka i cukier, wymieszać 10 s/ "Obroty wsteczne" /obr. 5, następnie podgrzać 15 min/90ºC/obr. 2, wyjąć laskę wanilii.
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 120ºC.
- Masę przelać do foremek do Crème brûlée, wstawić je do większej formy. Formę uzupełnić wodą do połowy wysokości foremek, piec około 50 min.
- Ostudzony krem wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
- Przed podaniem każdą porcję posypać cukrem trzcinowym i lekko opalić palnikiem, aż cukier zacznie się karmelizować. Skorupka powinna być mocno brązowa, ale nieprzypalona.
- Odstawić na chwilę, aż cukier stwardnieje, serwować.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Komentarze
OdpowiedzBardzo dobry deserek
Bardzo dobry deserek
Ten przepis jest rewelacyjny. Robiłam wszystkie...
Ten przepis jest rewelacyjny. Robiłam wszystkie przepisy na creme brulee z cookidoo i żaden nie wyszedł tak dobry. Aksamitny, jednolity, idealny Nawet w restauracjach rzadko podają tak dobry creme
Zrobiłam wg przepisu,nic mi nie wyparowało,...
Zrobiłam wg przepisu,nic mi nie wyparowało, żadnych grudek,nalewałam masę do foremek przez sitko wg wskazówki, laska wanilii rzeczywiście trochę się pokruszyła. Jadłam creme brulee z innych przepisów i uważam że ten jest równie dobry,polecam
Ten przepis pochodzi z książki " Słodkie...
Ten przepis pochodzi z książki " Słodkie inspiracje". Wiem w czym problem- w tłumaczeniu pewnie się zgubiło, że powinna to być ŚMIETANKA słodka do deserów 30%, a nie śmietana 30%. Mi się nic nie zwarzyło ani zagotowało. Dodatkowa wskazówka- najlepiej nalewać masę przez drobne sitko, bo laska wanilii czasem się kruszy.
Przepis totalnie z kosmosu,
Przepis totalnie z kosmosu, NIE polecam, na szczęście udało mi się uratować składniki, nie wkładając do pierkaninika kremu tylko prosto do lodówki, ale konsystenca i tak pozostawiała wiele do życzenia. Najlepiej gdyby osoba go usunęła bo to jest jakaś pomyłka.
zrobiłam i wyglada dokładanie
zrobiłam i wyglada dokładanie tak, jak Pani pisze nie polecam.
Nie polecam tego przepisu.
Nie polecam tego przepisu. 90C i 15 min to stanowczo za dużo. Wszystko się zagotowało, a połowa "kremu" wyparowała. Po ostygnięciu konsystencja przypominała twarożek z grudkami. Wsadziłem wg. przepisu na 50 min do piekarnika, potem do lodówki. To jest przepis na zółty twarożek z cukrem a nie Crème brûlée
hmm... a gdzie truskawki jak
hmm... a gdzie truskawki jak na zdjęciu?