3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Crème brûlée


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Crème brûlée

  • 1 laska wanilii
  • 100 g mleka
  • 400 g śmietany 30%
  • 6 żółtek
  • 50 g cukru
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 6
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Rozciąć laskę wanilii wzdłuż, wydrążyć nasiona. Laskę i nasiona włożyć do naczynia miksującego.
    2. Dodać mleko, śmietanę, żółtka i cukier, wymieszać 10 s/ Counter-clockwise operation /obr. 5, następnie podgrzać 15 min/90ºC/obr. 2, wyjąć laskę wanilii.
    3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 120ºC.
    4. Masę przelać do foremek do Crème brûlée, wstawić je do większej formy. Formę uzupełnić wodą do połowy wysokości foremek, piec około 50 min.
    5. Ostudzony krem wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
    6. Przed podaniem każdą porcję posypać cukrem trzcinowym i lekko opalić palnikiem, aż cukier zacznie się karmelizować. Skorupka powinna być mocno brązowa, ale nieprzypalona.
    7. Odstawić na chwilę, aż cukier stwardnieje, serwować.
10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Ten przepis pochodzi z książki " Słodkie...

    Zgłoszony przez mp2015 na lutego 15, 2017 at 20:08.

    Ten przepis pochodzi z książki " Słodkie inspiracje". Wiem w czym problem- w tłumaczeniu pewnie się zgubiło, że powinna to być ŚMIETANKA słodka do deserów 30%, a nie śmietana 30%. Mi się nic nie zwarzyło ani zagotowało. Dodatkowa wskazówka- najlepiej nalewać masę przez drobne sitko, bo laska wanilii czasem się kruszy.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis totalnie z kosmosu,

    Zgłoszony przez Dominiqe na listopada 17, 2014 at 16:41.

    Przepis totalnie z kosmosu, NIE polecam, na szczęście udało mi się uratować składniki, nie wkładając do pierkaninika kremu tylko prosto do lodówki, ale konsystenca i tak pozostawiała wiele do życzenia. Najlepiej gdyby osoba go usunęła bo to jest jakaś pomyłka. tmrc_emoticons.~

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • zrobiłam i wyglada dokładanie

    Zgłoszony przez bianchi23 na sierpnia 16, 2014 at 13:58.

    zrobiłam i wyglada dokładanie tak, jak Pani piszetmrc_emoticons.( nie polecam.

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie polecam tego przepisu.

    Zgłoszony przez Furuxion na października 31, 2011 at 11:39.

    Nie polecam tego przepisu. 90C i 15 min to stanowczo za dużo. Wszystko się zagotowało, a połowa "kremu" wyparowała. Po ostygnięciu konsystencja przypominała twarożek z grudkami. Wsadziłem wg. przepisu na 50 min do piekarnika, potem do lodówki. To jest przepis na zółty twarożek z cukrem a nie  Crème brûlée

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • hmm... a gdzie truskawki jak

    Zgłoszony przez truskawka na stycznia 6, 2011 at 11:24.

    hmm... a gdzie truskawki jak na zdjęciu? Glasses

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze