3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasto Philadelphia


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

Ciasto Philadelphia

  • 3 paczuszki galaretki, wiśniowej
  • 280 gramów sucharków, delikatesowych
  • 350 gramów kremu orzechowo-czekoladowego, typu Nutella
  • 0,9 litra wrzącej wody
  • 0,5 litra śmietany, 30%
  • 350 gramów jogurtu greckiego
  • 200 gramów kompotu, wiśniowego
  • wiśnie, z kompotu do wyłożenia na cieście
  • 6
    3h 0min
    Czas całkowity 3h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Spód
  1. Blachę o wymiarach 24x36 wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Jedną galaretkę rozpuścić w 300ml wrzącej wody.
    Dwie pozostałe galaretki rozpuścić w 600ml wrzącej wody.
  3. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć sucharki, rozdrobnić 10 s/obr. 6.

    Sucharki zgarnąć za pomocą kopystki na dno naczynia miksującego.
    Dodać krem czekoladowo-orzechowy ustawić Obroty wsteczneobroty wsteczne 20s/obr. 4.
    Przełożyć do przygotowanej wcześniej blachy i za pomocą dłoni rozprowadzić po całej powierzchni, docisnąć do dna. Odstawić do lodówki. Umyć naczynie miksujące.
  4. Masa śmietanowo-jogurtowa
  5. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać zimną śmietanę, ubijać obr. 3 bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.
  6. Dodać jogurt, wymieszać 10s. / obr. 3.5

    Ustawić 1 min./obr. 3, w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo wlewać wystudzoną (ale nie tężejącą) galaretkę rozpuszczoną w 300ml wody.
    Powstały krem wyłożyć na spód ciasta. Odstawić do lodówki.
  7. Wiśnie odcedzić. Kompot wlać do drugiej galaretki przemieszać.
    Kiedy druga galaretka zacznie tężeć wyjąć ciasto z lodówki, ułożyć wiśnie na warstwie śmietanowo-jogurtowej. Galaretkę ostrożnie przelać na wierzch ciasta. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • I just wanted to say a huge thank you for teaching...

    Zgłoszony przez lemedi2 na października 11, 2023 at 13:23.

    I just wanted to say a huge thank you for teaching me how to make that amazing PHILADELPHIA cake!
    uno online

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze