Tu jesteś:
4
Składniki
1 porcja/porcje/porcji
Ciasto Philadelphia
- 3 paczuszki galaretki, wiśniowej
- 280 gramów sucharków, delikatesowych
- 350 gramów kremu orzechowo-czekoladowego, typu Nutella
- 0,9 litra wrzącej wody
- 0,5 litra śmietany, 30%
- 350 gramów jogurtu greckiego
- 200 gramów kompotu, wiśniowego
- wiśnie, z kompotu do wyłożenia na cieście
-
6
3h 0min
Czas całkowity 3h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Blachę o wymiarach 24x36 wyłożyć papierem do pieczenia.
- Jedną galaretkę rozpuścić w 300ml wrzącej wody.
Dwie pozostałe galaretki rozpuścić w 600ml wrzącej wody. - Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć sucharki, rozdrobnić 10 s/obr. 6.
Sucharki zgarnąć za pomocą kopystki na dno naczynia miksującego.
Dodać krem czekoladowo-orzechowy ustawić"Obroty wsteczne" obroty wsteczne 20s/obr. 4.
Przełożyć do przygotowanej wcześniej blachy i za pomocą dłoni rozprowadzić po całej powierzchni, docisnąć do dna. Odstawić do lodówki. Umyć naczynie miksujące. - Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać zimną śmietanę, ubijać obr. 3 bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.
- Dodać jogurt, wymieszać 10s. / obr. 3.5
Ustawić 1 min./obr. 3, w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo wlewać wystudzoną (ale nie tężejącą) galaretkę rozpuszczoną w 300ml wody.
Powstały krem wyłożyć na spód ciasta. Odstawić do lodówki. - Wiśnie odcedzić. Kompot wlać do drugiej galaretki przemieszać.
Kiedy druga galaretka zacznie tężeć wyjąć ciasto z lodówki, ułożyć wiśnie na warstwie śmietanowo-jogurtowej. Galaretkę ostrożnie przelać na wierzch ciasta. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki.
Spód
Masa śmietanowo-jogurtowa
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz