3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasto "Kaszak"


Wydrukuj:
4

Składniki

1600 g

Ciasto "Kaszak"

  • 300 gramów kasza manna
  • 400 gramów cukier biały
  • 90 gramów kakao naturalne, niesłodzone
  • 0,4 litra mleko 3,2%
  • 375 gramów margaryny
  • 200 gramów herbatników
5

Przygotowanie

    Przygotowanie masy
  1. Odmierz i wymieszaj ze sobą kaszę, cukier oraz kakao przy pomocy motylka.
  2. Do proszku dodaj całe mleko i mieszaj wszystko przez 1-2min na obrotach 1.0 do uzyskania jednolitej masy.
  3. Podgrzewaj masę w temperaturze 98°C mieszając z użyciem motylka na obrotach 0.5 do momentu delikatnego rozgotowania się kaszy czyli 15-20min. Podczas gotowania nie zatykaj otworu w pokrywie miksera, aby para mogła ulatywać.
  4. Dodaj dodaj całą margarynę do masy i mieszaj już bez podgrzewania jeszcze przez około 10min do całkowitego rozpuszczenia i wniknięcia margaryny.
  5. No counter-clockwise operationGdy w masie nie będzie można dostrzec widocznych śladów margaryny to znak, że jest ona gotowa.
  6. Wylewanie masy
  7. Wyłóż dokładnie herbatnikami dno dowolnie wybranej formy do ciasta.
  8. Ostrożnie wylej mniej więcej połowę lekko wystudzonej masy na dno wyłożone herbatnikami, uważając by nie rozjechały się na boki.
  9. Wyrównaj powierzchnię masy w formie i ułóż na niej kolejną warstwę herbatników.
  10. Wlej do formy pozostałą część masy i ponownie ułóż na jej powierzni herbatniki.
  11. Odstajanie ciasta
  12. Wstaw formę z ciastem do lodówki na przynajmniej 6 godzin aby stężało.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Zamiast białego cukru można użyć brązowego.
Margarynę warto zastąpić masłem, co pozytywnie wpłynie zarówno na smak jak i zwartą konsystencję.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy