3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasto "Kaszak"


Wydrukuj:
4

Składniki

1600 g

Ciasto "Kaszak"

  • 300 gramów kasza manna
  • 400 gramów cukier biały
  • 90 gramów kakao naturalne, niesłodzone
  • 0,4 litra mleko 3,2%
  • 375 gramów margaryny
  • 200 gramów herbatników
5

Przygotowanie

    Przygotowanie masy
  1. Odmierz i wymieszaj ze sobą kaszę, cukier oraz kakao przy pomocy motylka.
  2. Do proszku dodaj całe mleko i mieszaj wszystko przez 1-2min na obrotach 1.0 do uzyskania jednolitej masy.
  3. Podgrzewaj masę w temperaturze 98°C mieszając z użyciem motylka na obrotach 0.5 do momentu delikatnego rozgotowania się kaszy czyli 15-20min. Podczas gotowania nie zatykaj otworu w pokrywie miksera, aby para mogła ulatywać.
  4. Dodaj dodaj całą margarynę do masy i mieszaj już bez podgrzewania jeszcze przez około 10min do całkowitego rozpuszczenia i wniknięcia margaryny.
  5. Brak obrotów wstecznychGdy w masie nie będzie można dostrzec widocznych śladów margaryny to znak, że jest ona gotowa.
  6. Wylewanie masy
  7. Wyłóż dokładnie herbatnikami dno dowolnie wybranej formy do ciasta.
  8. Ostrożnie wylej mniej więcej połowę lekko wystudzonej masy na dno wyłożone herbatnikami, uważając by nie rozjechały się na boki.
  9. Wyrównaj powierzchnię masy w formie i ułóż na niej kolejną warstwę herbatników.
  10. Wlej do formy pozostałą część masy i ponownie ułóż na jej powierzni herbatniki.
  11. Odstajanie ciasta
  12. Wstaw formę z ciastem do lodówki na przynajmniej 6 godzin aby stężało.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Należy dokładnie odmierzać ilość składników dodawanych do masy, gdyż przykładowo zbyt mała ilość mleka stwarza ryzyko przypalenia naczynia.
W przypadku tego przepisu zaleca się unikać masła, gdyż po roztopieniu nie tężeje ono dostatecznie tak aby ciasto miało odpowiednią konsystencję.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Marii1984:To wynik niedokładnego odmierzenia...

    Zgłoszony przez wiki013579 na lipca 14, 2022 at 21:06.

    Marii1984:To wynik niedokładnego odmierzenia składników

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Niestety przypaliłam TM, nie wiem co źle...

    Zgłoszony przez Marii1984 na października 11, 2020 at 19:42.

    Niestety przypaliłam TM, nie wiem co źle zrobiłam ale już nigdy więcej tego ciasta nie zrobię.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze