Składniki
4 porcja/porcje/porcji
Na budyń:
- 1 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
- 1 łyżki miodu
- 5 czubatych łyżek kaszy jaglanej
- 350 gramów mleka roślinnego, (jaglane, kokosowe)
- dowolne owoce
- 1 łyżeczki pasty waniliowej, albo ekstraktu waniliowego
-
6
15min
Czas całkowity 15minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Do kielicha wlać 250 g mleka roślinnego i dodać olej kokosowy lub masło klarowane i zagotować 10-15 min/100 stopni/obr. 2-3
W tym samym czasie w reszcie mleka rozpuścić mąkę jaglaną, pastę lub ekstrakt waniliowy i miód.
Do gotującego mleka wlać mieszankę i zwiększyć obroty na 3.
Zamiast ekstraktu waniliowego można dodać karob albo kakao.
Przelać do pucharków i podawać z sokiem lub ulubionymi owocami. Z podanego przepisu wychodzi jedna duża porcja lub dwie małe dla dzieci.
Inspiracja "Mama alergika gotuje tradycyjnie"
Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
Zwykle mam w słoiku zapas mąki jaglanej. Jak ją robię:
250 g kaszy jaglanej wsypać do kielicha i prażyć 1,5 min/100stopni/obr.1.
Następnie zmielić 1 min./ obr. 10
Budyń
Mąka jaglana
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBardzo smaczny budyń jaglany.
Bardzo smaczny budyń jaglany.
Nie, nigdy. Jak robię mąkę po
Nie, nigdy.
Jak robię mąkę po prostu mielę kaszę i nigdy nie miałam gorzkiej.
Pewnie duże znaczenie ma też
Pewnie duże znaczenie ma też jakość kaszy. A przelewasz wrzątkiem juz zmielona kasze?
Dziwne, nigdy mi się nie
Dziwne, nigdy mi się nie zdażyło żeby kasza była gorzka. Ostatnio jej nawet nie prażę, tylko przelewam na sitku gorącą wodą z kranu, smakuje tak samo
Przepis ciekawy, dobry pomysł
Przepis ciekawy, dobry pomysł ze zmieleniem suchej kaszy, ja zawsze najpierw gotowałam kaszę i dopiero miksowalam. Problem jedynie w tym, że chyba czas prazenia kaszy jest za krótki bo budyń był strasznie gorzki, uratowałam go trochę bananem