3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Budyń jaglany bezglutenowy


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Na budyń:

  • 1 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • 1 łyżki miodu
  • 5 czubatych łyżek kaszy jaglanej
  • 350 gramów mleka roślinnego, (jaglane, kokosowe)
  • dowolne owoce
  • 1 łyżeczki pasty waniliowej, albo ekstraktu waniliowego
5

Przygotowanie

    Budyń
  1. Do kielicha wlać 250 g mleka roślinnego i dodać olej kokosowy lub masło klarowane i zagotować 10-15 min/100 stopni/obr. 2-3

    W tym samym czasie w reszcie mleka rozpuścić mąkę jaglaną, pastę lub ekstrakt waniliowy i miód.

    Do gotującego mleka wlać mieszankę i zwiększyć obroty na 3. 

    Zamiast ekstraktu waniliowego można dodać karob albo kakao.

     

     

  2. Przelać do pucharków i podawać z sokiem lub ulubionymi owocami. Z podanego przepisu wychodzi jedna duża porcja lub dwie małe dla dzieci. 

    Inspiracja "Mama alergika gotuje tradycyjnie"

  3. Mąka jaglana
  4. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  5. Zwykle mam w słoiku zapas mąki jaglanej. Jak ją robię:

    250 g kaszy jaglanej wsypać do kielicha i prażyć 1,5 min/100stopni/obr.1.

    Następnie zmielić 1 min./ obr. 10

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo smaczny budyń jaglany.

    Zgłoszony przez adzi na lipca 4, 2016 at 08:48.

    Bardzo smaczny budyń jaglany.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie, nigdy. Jak robię mąkę po

    Zgłoszony przez Pyza_76 na lutego 6, 2016 at 11:59.

    Nie, nigdy.

    Jak robię mąkę po prostu mielę kaszę i nigdy nie miałam gorzkiej.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pewnie duże znaczenie ma też

    Zgłoszony przez Kawiarenka na lutego 6, 2016 at 11:52.

    Pewnie duże znaczenie ma też jakość kaszy. A przelewasz wrzątkiem juz zmielona kasze?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziwne, nigdy mi się nie

    Zgłoszony przez Pyza_76 na lutego 6, 2016 at 10:36.

    Dziwne, nigdy mi się nie zdażyło żeby kasza była gorzka. Ostatnio jej nawet nie prażę, tylko przelewam na sitku gorącą wodą z kranu, smakuje tak samo tmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis ciekawy, dobry pomysł

    Zgłoszony przez Kawiarenka na lutego 5, 2016 at 18:46.

    Przepis ciekawy, dobry pomysł ze zmieleniem suchej kaszy, ja zawsze najpierw gotowałam kaszę i dopiero miksowalam. Problem jedynie w tym, że chyba czas prazenia kaszy jest za krótki bo budyń był strasznie gorzki, uratowałam go trochę bananem tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze