3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ryż z ośmiornicą


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

  • 1 ośmiornica, średnia (1000 – 1200 g), mrożona
  • 100 g białego wina
  • 2 cebule, (80 g/szt), obrane
  • 2 ząbki czosnku
  • 70 g oliwy z oliwek
  • 300 g pomidorów z puszki, z zalewą
  • sól, do smaku
  • pieprz, do smaku
  • 350 g ryżu długoziarnistego, (nie parboiled)
  • wody, w zależności od potrzeb
  • 4 gałązki kolendry, świeżej, tylko liście, posiekane
  • 6
    8min
    Czas całkowity 8min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Pokroić zamrożoną ośmiornicę na niewielkie kawałki, dodać razem z winem i całą cebulą do naczynia miksującego, gotować 40 min/Varoma/obr.1. Ośmiornicę odcedzić w koszyczku i odlać wodę pozostałą po gotowaniu. Odstawić. Nie trzeba myć naczynia miksującego.
    2. Do naczynia miksującego włożyć drugą cebulę i czosnek, rozdrobnić 6s/obr.5.
    3. Dodać oliwę z oliwek i pomidory z puszki, gotować 7 min/100ºC/obr. 1.
    4. Dodać odcedzoną ośmiornicę z cebulą, przyprawić solą i pieprzem do smaku, gotować 7min/100ºC/ Obroty wsteczne /obr. Mieszanie.
    5. Dodać ryż, gotować 3min/100ºC/ Obroty wsteczne /obr. Mieszanie.
    6. Wlać wodę pozostałą z gotowania do naczynia miksującego, uzupełnić wodą do 900 g, gotować 15min/100ºC/ Obroty wsteczne /obr. Mieszanie. Podawać w naczyniu żaroodpornym, posypane kolendrą.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz