3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
  • thumbnail image 7
  • thumbnail image 8
  • thumbnail image 9
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Żeberka duszone w sosie piwnym


Wydrukuj:
4

Składniki

składniki

  • 0,5 kg żeberek wieprzowych
  • 150 gram cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 MT piwa jasnego
  • 1 kostka rosołowa,wołowa
  • 35 gram mąki
  • kilka suszonych grzybów
  • przyprawy. sól,pieprz,przyprawa do mięs,kto co lubi
  • 700 ml wody
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Sposób przygotowania
  1. 1.Żeberka podzielić na dość krótkie paski,dobrze przyprawić,posmarować olejem,najlepiej odstawić żeby przeszły przyprawami.

    2.Żeberka umieścić w koszyczku przekładająć pokrojoną cebulą

    3.Do naczynia wlać wodę,grzyby,kostkę i przyprawy.założyć koszyczek idusić 50 min,temp Varoma,obr 1.

    4.Dodać piwo i dusić jeszcze 10 min,temp Varoma obr 1

    5.Wyjąć mięso z koszyczka do innego naczynia.

    6.Do wywaru dodać cebulę z koszyczka, mąkę i gotować czas 3 min temp100,obr 1.Sosem polać żeberka i  gotowe

    7.Ja na koniec sos miksuję 15 s,obr 7.

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • U mnie był niedawno, dość smaczne danie. ...

    Zgłoszony przez Marysia1993 na maja 28, 2018 at 13:26.

    U mnie był niedawno, dość smaczne danie.
    Ziemniaki pokroiłam w plastry ok. 1 cm i gotowałam w koszyczku podczas gotowania mięsa, natomiast żeberka na przystawce Varoma. Po ugotowaniu wszystko razem włożyłam do naczynia żaroodpornego i piekłam przez 15 minut, zgodnie z Waszymi sugestiami. Mięso było jeszcze lekko twarde, ale odchodziło od kości i było smaczne. Sos jak dla mnie za słony, następnym razem ograniczę sól. Oprócz tego sosu wyszło bardzo dużo i sporo go zostało.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pierwsze podejście wyszło zdecydowanie zbyt...

    Zgłoszony przez Checka707 na kwietnia 28, 2018 at 10:50.

    Pierwsze podejście wyszło zdecydowanie zbyt słone. Ograniczę się tylko do kostki następnym razem. Mięsko bardzo smaczne.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Marzena Kwoka:czy potrajala pani resztę...

    Zgłoszony przez Gosia Lapinska na marca 23, 2018 at 19:44.

    Marzena Kwoka:czy potrajala pani resztę składników??

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • żeberka rewelacja,smakowały całej rodzinie...

    Zgłoszony przez Marzena Kwoka na lutego 21, 2018 at 22:31.

    żeberka rewelacja,smakowały całej rodzinie robiłam z 1,5 kg w koszyczku i na varomie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam prawie dokładnie jak w przepisie....

    Zgłoszony przez anecia3 na lutego 18, 2018 at 19:42.

    Zrobiłam prawie dokładnie jak w przepisie. Jedyną zmianą było 600 a nie 700 ml wody i 200 zamiast 100ml piwa! Dodatkowo na varomie na ostatnie 28 min uparowałam ćwiarteczki ziemniaków w przyprawach!!! Palce lizać! Moja 7 letnia wybredna córka prosiła o więcej sosu...Smile Jak dla nas bardzo udany przepis!!! Pozdrawiam!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne Mąki tak o 10 g mniej i sa ekstra dużo...

    Zgłoszony przez karolach na grudnia 9, 2017 at 12:44.

    Pyszne tmrc_emoticons.) Mąki tak o 10 g mniej i sa ekstra tmrc_emoticons.) dużo cebulki, trochę zostawić plasterków na samych żeberkach, resztę dorzucić do sosu i wszystko jest pyszne tmrc_emoticons.) polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobilismy i......... cebuli w ogole nie czuc a...

    Zgłoszony przez BeataPatulska na marca 18, 2017 at 18:04.

    Zrobilismy i......... cebuli w ogole nie czuc a wydaje mi sie ze ciut powinno, i moim zdaniem ta cebula gdyby zostala przy zeberkach danie byloby smaczniejsze , cebula jak w koszyczku to i na talerzu przelozona zeberkami, ogolnie danie jest ok, maz jeszcze zeberka przed doprawil marynata geslerowej i zostawil na 1/2 dnia w lodowce i dodal podpieczone ziemniaczki

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam dzisiaj wyszły smaczne tylko tego sosu...

    Zgłoszony przez migasia na stycznia 24, 2017 at 18:06.

    Zrobiłam dzisiaj wyszły smaczne tylko tego sosu wyszło niewiele po 50 min gotowania. Chyba że ja cos zle zrobiłam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • smaczne

    Zgłoszony przez ashanti88 na stycznia 4, 2017 at 22:13.

    smaczneWink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja!!!...

    Zgłoszony przez HaniaR na grudnia 30, 2016 at 16:15.

    Rewelacja!!!

    Dodałam więcej piwa - ok 300ml i mąki 50g. A żeberek ponad kg.. część w koszyszku, część na varomie się dusiła. Mięsko super miękkie i sosiku dość sporo.. Będzie super również z makaronem. Przepis nie raz zagości w mojej kuchni tmrc_emoticons.) dziękuję

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczne, świetny

    Zgłoszony przez amoric na października 12, 2016 at 08:00.

    Bardzo smaczne, świetny przepis!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sos wyszedł mi tak gęsty, że

    Zgłoszony przez ewela90210 na września 14, 2016 at 13:51.

    Sos wyszedł mi tak gęsty, że miałam problem z wyciągnieciem go z naczynia tmrc_emoticons.) A żeberka także zapiekałam w piekarniku przed podaniem. Następnym razem na pewno dam więcej piwka i mam nadzieje, że sos wyjdzie lepszy :P

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Smaczne żeberka, zrobiłam ich

    Zgłoszony przez mirka85r na sierpnia 12, 2016 at 08:56.

    Smaczne żeberka, zrobiłam ich cały kilogram (większa część w Varomie niż w koszyczku). Dodatkowo na przystawce Varoma uparowałam małe ziemniaczki (25 minut przed końcem czasu nałożyłam przystawkę Varoma). Dodałam czubatą łyżeczkę miodu i nieco sosu sojowego oraz worcester dla bardziej wyrazistego smaku sosu, po zrobieniu sosu przełożyłam żeberka do naczynia do zapiekania, zalałam sosem i zapiekłam 220 st.15 minut. Wyszło bardzo smacznie, mięciutkie żeberka, sos pyszny, choć jak dla nas było go zdecydowanie za dużo. 

    PS. w przepisie istotne jest też dobre przyprawienie i posolenie żeberek - ja zrobiłam to kilka godzin przed przygotowaniem obiadu, aby mogły się zamarynować obficie w przyprawach i odrobinie oleju. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Żeberka podpiec w piekarniku

    Zgłoszony przez Mruu na lipca 29, 2016 at 11:33.

    Żeberka podpiec w piekarniku już po wszystkim czy przed umieszczeniem ich w koszyczku/varomie? 

    Jak po wszystkim to zalać je sosem? w jakiej temperaturze piec?

    pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczne.  :) 

    Zgłoszony przez annasa77 na lipca 9, 2016 at 20:07.

    Bardzo smaczne.  tmrc_emoticons.) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre

    Zgłoszony przez Magda341 na czerwca 15, 2016 at 12:40.

    Bardzo dobre tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Żeberka doskonałe ! Ja też

    Zgłoszony przez kamilaMarciniak na maja 25, 2016 at 13:41.

    Żeberka doskonałe ! Ja też podpiekłam w piekarniku sugerując się Waszymi opiniami.

    "Mój" zachwycony tmrc_emoticons.;) Jedynie co to sos wyszedł mi za gęsty. Następnym razem dam mniej mąki!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pyszne, a sos obłędny

    Zgłoszony przez aldonia99 na maja 24, 2016 at 12:43.

    pyszne, a sos obłędny tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziś robiłem. Rewelacja.

    Zgłoszony przez 297538 na grudnia 10, 2015 at 18:07.

    Dziś robiłem. Rewelacja. tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziś zrobiłam i wyszły bardzo

    Zgłoszony przez Baś...ka na grudnia 9, 2015 at 18:24.

    Dziś zrobiłam i wyszły bardzo dobre.....(też podpiekłam żeberka w piekarniku na funkcji grill dosłownie 10 min) sos

    wyśmienity !

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Żeberka wyśmienite. Ją podaje

    Zgłoszony przez malenia123 na grudnia 2, 2015 at 17:49.

    Żeberka wyśmienite. Ją podaje z ziemniakami i sałatka brokulowa

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszne žebereczka   

    Zgłoszony przez Serdelek na października 11, 2015 at 20:05.

    Przepyszne žebereczka  tmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis bardzo dobry. 100 g

    Zgłoszony przez chrismon na października 5, 2015 at 11:04.

    Przepis bardzo dobry. 100 g wody zamieniłem na drugą MT piwa. Sam smak! Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis fantastyczny, żeberka

    Zgłoszony przez Mania_to_ja na września 5, 2015 at 15:58.

    Przepis fantastyczny, żeberka wyśmienite!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Genialne ! Daję 5+ !

    Zgłoszony przez lunaris na maja 10, 2015 at 16:42.

    Genialne ! Daję 5+ ! Szybko,bez wysiłku i super. Grzybów nie miałam,ale teżwyszły ekstra

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Żeberka rewelacja. Palce

    Zgłoszony przez Iwka na grudnia 29, 2014 at 20:54.

    Żeberka rewelacja. Palce lizać. Ja dodatkowo podpiekam ok. 20 minut w piekarniku.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam ;)  były pyszne...

    Zgłoszony przez iwo_81 na grudnia 27, 2014 at 15:36.

    Zrobiłam tmrc_emoticons.;)  były pyszne... Na pewno powtrórzę...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo ale to bardzo dobre  

    Zgłoszony przez aa-anecia na października 22, 2014 at 14:57.

    Bardzo ale to bardzo dobre tmrc_emoticons.-)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • przepyszne!

    Zgłoszony przez juli_ta.vip na września 29, 2014 at 19:06.

    przepyszne!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jak ktoś potrzebuje więcej,to

    Zgłoszony przez jaroslaw.sz na maja 26, 2014 at 19:33.

    Jak ktoś potrzebuje więcej,to na varomie też można ułożyć żebereka.Sprawdzone zawsze tak robimy i są dobre.Pozdrawiam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Żeberka super! szkoda tylko,

    Zgłoszony przez synthia na maja 26, 2014 at 10:42.

    Żeberka super! szkoda tylko, że trochę mało  tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszly super! Polecam!

    Zgłoszony przez kielbasa na kwietnia 18, 2014 at 18:49.

    Wyszly super! Polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robilam dzis !!!! ...sa

    Zgłoszony przez Edka na stycznia 25, 2014 at 18:33.

    Robilam dzis !!!! ...sa zajebiste a sosik...palce lizac !!!! zastanawiam sie czy w wiekszej ilosci nie można ich robic na varomie bo faktycznie w koszyczek wchodzi tak na 3 osoby tmrc_emoticons.)

    Edek z krainy kredek tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robilam dzis !!!! ...sa

    Zgłoszony przez Edka na stycznia 25, 2014 at 18:33.

    Robilam dzis !!!! ...sa zajebiste a sosik...palce lizac !!!! zastanawiam sie czy w wiekszej ilosci nie można ich robic na varomie bo faktycznie w koszyczek wchodzi tak na 3 osoby tmrc_emoticons.)

    Edek z krainy kredek tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • PYCHOTA! Bez czosnku i piwa

    Zgłoszony przez megr07 na stycznia 6, 2014 at 15:00.

    PYCHOTA!

    Bez czosnku i piwa ale palce lizać! Jedyny minus to za mały koszyczek bo żeberka za szybko znikają tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuje, już sobie

    Zgłoszony przez monika6500 na września 18, 2013 at 19:59.

    tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" height="19" width="19"> Dziękuje, już sobie poradziłam - tylko musiałam wydłużyć czas duszenia żeberek i oczywiście dolać wody.tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" height="19" width="19">

             tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" height="19" width="19"> Ogólnie jest OK - Dzięki ! tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" height="19" width="19">

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepraszam że nie

    Zgłoszony przez jaroslaw.sz na września 18, 2013 at 19:44.

    Przepraszam że nie odpowiedziałem jakoś nie miałem czasu tu zaglądać.Czosnek dodaję razem z przyprawami w poz.3, i tak na końcu sos jest zmiksowany.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chyba się nie doczekam

    Zgłoszony przez monika6500 na września 6, 2013 at 08:35.

    tmrc_emoticons.( tmrc_emoticons.-( Sad" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/aw.png" alt="tmrc_emoticons.(" height="19" width="19"> Chyba się nie doczekam odpowiedzi tmrc_emoticons.~ tmrc_emoticons.-~ Puzzled" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/puzzled.png" alt="tmrc_emoticons.~" height="19" width="19"> Dziękuje

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witaj ! Przepisik dodany do

    Zgłoszony przez monika6500 na sierpnia 12, 2013 at 17:10.

    tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" height="19" width="19"> Witaj ! Przepisik dodany do kolekcji tylko mam pytanie :

                     Co robimy z czosnkiem ? W jakiej postaci go używamy i kiedy ? tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" height="19" width="19">

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Żeberka wyszły rewelacyjne-

    Zgłoszony przez magolek1 na lutego 28, 2013 at 15:15.

    Żeberka wyszły rewelacyjne- smaczne i aromatyczne. Mąż był zachwycony tmrc_emoticons.) Podałam je z ćwiartkami przyprawionych ziołami ziemniaczków zrobionych na Varomie oraz z kapustą gotowaną (przepis w "Radosci gotowania"). Na pewno niedługo zrobię to danie ponownie i pewnie zaproszę na niego teściów tmrc_emoticons.)

    Polecam przepis!!!!! Wprowadziłam do niego nieznaczna modyfikację: odałam do sosu 2 MT piwa, 1/2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej (zamiast soli) i 1 łyżeczkę koncentratu bulionu drobiowego (zamiast kostki).

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • na pewno smaczne w tygoniu

    Zgłoszony przez Belog na lutego 24, 2013 at 11:53.

    na pewno smaczne tmrc_emoticons.) w tygoniu wypróbuję Cooking 4  pozdrawiam

    Beata

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Miam żebereczka tak

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na lutego 22, 2013 at 06:44.

    Miam żebereczka tmrc_emoticons.D tak powiedział mój mąż gdy mu pokazałam przepis Love dołożyłam do wypróbowania tmrc_emoticons.8)

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mnie ròwniez podoa siè ten

    Zgłoszony przez pancio na lutego 21, 2013 at 23:07.

    Mnie ròwniez podoa siè ten przepis,z pewnoscià dla mojego mèza bardzo posmakuje,dzièkuje za przepis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję za prosty a zarazem

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na lutego 21, 2013 at 21:13.

    Dziękuję za prosty a zarazem smaczny przepis Big Smile dodałam do wykorzystania Cooking 1  Pozdrawiam serdecznie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Muszą  być smaczne,

    Zgłoszony przez gabi49 na lutego 21, 2013 at 20:05.

    Big Smile Cooking 4 Muszą  być smaczne, szczególnie dla panów. Dodaję do kolekcji.

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zdecydowanie mi sie podoba

    Zgłoszony przez veronicab71 na lutego 21, 2013 at 18:51.

    Zdecydowanie mi sie podoba tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)  Wypròbuje Big Smile Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze