Składniki
składniki
- 0,5 kg żeberek wieprzowych
- 150 gram cebuli
- 4 ząbki czosnku
- 1 MT piwa jasnego
- 1 kostka rosołowa,wołowa
- 35 gram mąki
- kilka suszonych grzybów
- przyprawy. sól,pieprz,przyprawa do mięs,kto co lubi
- 700 ml wody
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
1.Żeberka podzielić na dość krótkie paski,dobrze przyprawić,posmarować olejem,najlepiej odstawić żeby przeszły przyprawami.
2.Żeberka umieścić w koszyczku przekładająć pokrojoną cebulą
3.Do naczynia wlać wodę,grzyby,kostkę i przyprawy.założyć koszyczek idusić 50 min,temp Varoma,obr 1.
4.Dodać piwo i dusić jeszcze 10 min,temp Varoma obr 1
5.Wyjąć mięso z koszyczka do innego naczynia.
6.Do wywaru dodać cebulę z koszyczka, mąkę i gotować czas 3 min temp100,obr 1.Sosem polać żeberka i gotowe
7.Ja na koniec sos miksuję 15 s,obr 7.
Sposób przygotowania
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPychotki!! ...
Pychotki!!
Bardzo lubie ten przepis !
Palce lizac, gratuluje stwórcy. Nigdy żeberka mi nie wychodziły a tu proszę, niebo w gębie dla całej rodziny! Up: Dałam więcej piwka i dolałam wody na końcu do sosiku
Nam niestety te żeberka nie posmakowały.. bez...
Nam niestety te żeberka nie posmakowały.. bez pieczenia w piekarniku się nie obeszło. Smak też nie zachwycał. Raczej nie będę wracać do tego przepisu. A szkoda, bo mieliśmy wielkie nadzieje, że wyjdzie coś pysznego
Robiłam je w TM5....
Robiłam je w TM5.
Wyśmienite danie.Wszystkim smakowało.
Żeberka 650 g,woda 700 + 1 miarka TM wody + 1 MT piwa.Czosnek i cebula wg przepisu.
1 kostka bulionowa to za dużo , ale dużo wody wyparowuje i jak dodalam 35 g mąki to wyszła papa.Dolałam wody (tak na oko ) i wyszło super.Nie żałowałam grzybów.
Z ziemniaczkami lub kaszą i ulubioną surówką coś cudownego.
ale ekstra przepis, jedynie dodałem od siebie...
ale ekstra przepis, jedynie dodałem od siebie kilka ząbków czosnku i zamiast piwa dodałem czerwone wino...
Marjano
NIDZIA:to nic innego jak 1 Miarka Termisiowa czyli...
NIDZIA:to nic innego jak 1 Miarka Termisiowa czyli 100 ml
co to znaczy 1MT piwa jasnego? czyli ile?
co to znaczy 1MT piwa jasnego? czyli ile?
U mnie był niedawno, dość smaczne danie. ...
U mnie był niedawno, dość smaczne danie.
Ziemniaki pokroiłam w plastry ok. 1 cm i gotowałam w koszyczku podczas gotowania mięsa, natomiast żeberka na przystawce Varoma. Po ugotowaniu wszystko razem włożyłam do naczynia żaroodpornego i piekłam przez 15 minut, zgodnie z Waszymi sugestiami. Mięso było jeszcze lekko twarde, ale odchodziło od kości i było smaczne. Sos jak dla mnie za słony, następnym razem ograniczę sól. Oprócz tego sosu wyszło bardzo dużo i sporo go zostało.
Pierwsze podejście wyszło zdecydowanie zbyt...
Pierwsze podejście wyszło zdecydowanie zbyt słone. Ograniczę się tylko do kostki następnym razem. Mięsko bardzo smaczne.
Marzena Kwoka:czy potrajala pani resztę...
Marzena Kwoka:czy potrajala pani resztę składników??
żeberka rewelacja,smakowały całej rodzinie...
żeberka rewelacja,smakowały całej rodzinie robiłam z 1,5 kg w koszyczku i na varomie.
Zrobiłam prawie dokładnie jak w przepisie....
Zrobiłam prawie dokładnie jak w przepisie. Jedyną zmianą było 600 a nie 700 ml wody i 200 zamiast 100ml piwa! Dodatkowo na varomie na ostatnie 28 min uparowałam ćwiarteczki ziemniaków w przyprawach!!! Palce lizać! Moja 7 letnia wybredna córka prosiła o więcej sosu... Jak dla nas bardzo udany przepis!!! Pozdrawiam!!!
Pyszne Mąki tak o 10 g mniej i sa ekstra dużo...
Pyszne Mąki tak o 10 g mniej i sa ekstra dużo cebulki, trochę zostawić plasterków na samych żeberkach, resztę dorzucić do sosu i wszystko jest pyszne polecam
Zrobilismy i......... cebuli w ogole nie czuc a...
Zrobilismy i......... cebuli w ogole nie czuc a wydaje mi sie ze ciut powinno, i moim zdaniem ta cebula gdyby zostala przy zeberkach danie byloby smaczniejsze , cebula jak w koszyczku to i na talerzu przelozona zeberkami, ogolnie danie jest ok, maz jeszcze zeberka przed doprawil marynata geslerowej i zostawil na 1/2 dnia w lodowce i dodal podpieczone ziemniaczki
Zrobiłam dzisiaj wyszły smaczne tylko tego sosu...
Zrobiłam dzisiaj wyszły smaczne tylko tego sosu wyszło niewiele po 50 min gotowania. Chyba że ja cos zle zrobiłam
smaczne
smaczne
Rewelacja!!!...
Rewelacja!!!
Dodałam więcej piwa - ok 300ml i mąki 50g. A żeberek ponad kg.. część w koszyszku, część na varomie się dusiła. Mięsko super miękkie i sosiku dość sporo.. Będzie super również z makaronem. Przepis nie raz zagości w mojej kuchni dziękuję
Bardzo smaczne, świetny
Bardzo smaczne, świetny przepis!
Sos wyszedł mi tak gęsty, że
Sos wyszedł mi tak gęsty, że miałam problem z wyciągnieciem go z naczynia A żeberka także zapiekałam w piekarniku przed podaniem. Następnym razem na pewno dam więcej piwka i mam nadzieje, że sos wyjdzie lepszy :P
Smaczne żeberka, zrobiłam ich
Smaczne żeberka, zrobiłam ich cały kilogram (większa część w Varomie niż w koszyczku). Dodatkowo na przystawce Varoma uparowałam małe ziemniaczki (25 minut przed końcem czasu nałożyłam przystawkę Varoma). Dodałam czubatą łyżeczkę miodu i nieco sosu sojowego oraz worcester dla bardziej wyrazistego smaku sosu, po zrobieniu sosu przełożyłam żeberka do naczynia do zapiekania, zalałam sosem i zapiekłam 220 st.15 minut. Wyszło bardzo smacznie, mięciutkie żeberka, sos pyszny, choć jak dla nas było go zdecydowanie za dużo.
PS. w przepisie istotne jest też dobre przyprawienie i posolenie żeberek - ja zrobiłam to kilka godzin przed przygotowaniem obiadu, aby mogły się zamarynować obficie w przyprawach i odrobinie oleju.
Żeberka podpiec w piekarniku
Żeberka podpiec w piekarniku już po wszystkim czy przed umieszczeniem ich w koszyczku/varomie?
Jak po wszystkim to zalać je sosem? w jakiej temperaturze piec?
pozdrawiam
Bardzo smaczne. :)
Bardzo smaczne.
Bardzo dobre
Bardzo dobre
Żeberka doskonałe ! Ja też
Żeberka doskonałe ! Ja też podpiekłam w piekarniku sugerując się Waszymi opiniami.
"Mój" zachwycony Jedynie co to sos wyszedł mi za gęsty. Następnym razem dam mniej mąki!
pyszne, a sos obłędny
pyszne, a sos obłędny
Dziś robiłem. Rewelacja.
Dziś robiłem. Rewelacja.
Dziś zrobiłam i wyszły bardzo
Dziś zrobiłam i wyszły bardzo dobre.....(też podpiekłam żeberka w piekarniku na funkcji grill dosłownie 10 min) sos
wyśmienity !
Żeberka wyśmienite. Ją podaje
Żeberka wyśmienite. Ją podaje z ziemniakami i sałatka brokulowa
Przepyszne žebereczka
Przepyszne žebereczka
Przepis bardzo dobry. 100 g
Przepis bardzo dobry. 100 g wody zamieniłem na drugą MT piwa. Sam smak!
Przepis fantastyczny, żeberka
Przepis fantastyczny, żeberka wyśmienite!!!
Genialne ! Daję 5+ !
Genialne ! Daję 5+ ! Szybko,bez wysiłku i super. Grzybów nie miałam,ale teżwyszły ekstra
Żeberka rewelacja. Palce
Żeberka rewelacja. Palce lizać. Ja dodatkowo podpiekam ok. 20 minut w piekarniku.
Zrobiłam ;) były pyszne...
Zrobiłam były pyszne... Na pewno powtrórzę...
Bardzo ale to bardzo dobre
Bardzo ale to bardzo dobre
przepyszne!
przepyszne!
Jak ktoś potrzebuje więcej,to
Jak ktoś potrzebuje więcej,to na varomie też można ułożyć żebereka.Sprawdzone zawsze tak robimy i są dobre.Pozdrawiam.
Żeberka super! szkoda tylko,
Żeberka super! szkoda tylko, że trochę mało
Wyszly super! Polecam!
Wyszly super! Polecam!
Robilam dzis !!!! ...sa
Robilam dzis !!!! ...sa zajebiste a sosik...palce lizac !!!! zastanawiam sie czy w wiekszej ilosci nie można ich robic na varomie bo faktycznie w koszyczek wchodzi tak na 3 osoby
Edek z krainy kredek
Robilam dzis !!!! ...sa
Robilam dzis !!!! ...sa zajebiste a sosik...palce lizac !!!! zastanawiam sie czy w wiekszej ilosci nie można ich robic na varomie bo faktycznie w koszyczek wchodzi tak na 3 osoby
Edek z krainy kredek
PYCHOTA! Bez czosnku i piwa
PYCHOTA!
Bez czosnku i piwa ale palce lizać! Jedyny minus to za mały koszyczek bo żeberka za szybko znikają
Dziękuje, już sobie
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="" height="19" width="19"> Dziękuje, już sobie poradziłam - tylko musiałam wydłużyć czas duszenia żeberek i oczywiście dolać wody. " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="" height="19" width="19">
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="" height="19" width="19"> Ogólnie jest OK - Dzięki ! " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="" height="19" width="19">
Przepraszam że nie
Przepraszam że nie odpowiedziałem jakoś nie miałem czasu tu zaglądać.Czosnek dodaję razem z przyprawami w poz.3, i tak na końcu sos jest zmiksowany.
Chyba się nie doczekam
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/aw.png" alt="" height="19" width="19"> Chyba się nie doczekam odpowiedzi " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/puzzled.png" alt="" height="19" width="19"> Dziękuje
Witaj ! Przepisik dodany do
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="" height="19" width="19"> Witaj ! Przepisik dodany do kolekcji tylko mam pytanie :
Co robimy z czosnkiem ? W jakiej postaci go używamy i kiedy ? " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="" height="19" width="19">
Żeberka wyszły rewelacyjne-
Żeberka wyszły rewelacyjne- smaczne i aromatyczne. Mąż był zachwycony Podałam je z ćwiartkami przyprawionych ziołami ziemniaczków zrobionych na Varomie oraz z kapustą gotowaną (przepis w "Radosci gotowania"). Na pewno niedługo zrobię to danie ponownie i pewnie zaproszę na niego teściów
Polecam przepis!!!!! Wprowadziłam do niego nieznaczna modyfikację: odałam do sosu 2 MT piwa, 1/2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej (zamiast soli) i 1 łyżeczkę koncentratu bulionu drobiowego (zamiast kostki).
na pewno smaczne w tygoniu
na pewno smaczne w tygoniu wypróbuję pozdrawiam
Beata
Miam żebereczka tak
Miam żebereczka tak powiedział mój mąż gdy mu pokazałam przepis dołożyłam do wypróbowania
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Mnie ròwniez podoa siè ten
Mnie ròwniez podoa siè ten przepis,z pewnoscià dla mojego mèza bardzo posmakuje,dzièkuje za przepis.
Dziękuję za prosty a zarazem
Dziękuję za prosty a zarazem smaczny przepis dodałam do wykorzystania Pozdrawiam serdecznie.