 
                                            
                                    - TM 31
Składniki
Składniki
- 1kg ziemniaków surowych, obranych
- 100-150 g boczku dość tłustego
- 100g szynki lub kiełbasy
- 100g cebuli
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 jajka
- przyprawy sól,pieprz majeranek,cząber,czarnuszka wedle upodobań
- 1,5m cienkich jelit
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1.boczek pokroić w kostkę, wytopić na patelni, dodać pokrojoną szynkę i cebulę; przesmażyć ok. 3-5 min. 
 2.do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, rozdrobnić 20-30s./ obr. "Obroty wsteczne"  5-6 "Obroty wsteczne"  5-6
 3.odsączyć z nadmiaru płynu
 4.dodać przestudzony boczek, szynkę i cebulę z tłuszczem,dodać jajka,przyprawy i wymieszać przy pomocy kopystki 10-15s / obr. 3-4
 5.przy pomocy maszynki nabijamy dosyć luźno jelita.2/3 objętości
 6.jelita nakłuć,piec na wysmarowanej tłuszczem blaszce ok 60 min w temp 180 st.W trakcie pieczenia kiszkę należy polewać tłuszczem i po zarumienieniu przewrócić na drugą stronę.
Porady
Jeżeli masa będzie za rzadka można dodać kaszy manny.
Można kiszkę zamiast piec w piekarniku gotować w garnku nie dopuszczając do wrzenia wody i bez pokrywki czas to w granicach 20 minut. Potem taką kiszkę można podsmażyć na patelni z tłuszczem.
Proszę pamiętać o napełnieniu góra do 2/3 objętości jelita i ponakłówaniu igłą ,bo zawartość powiększy się i kiszki popękają.
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
 
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Dlaczego do utarcia ziemniaków włączamy obroty wsteczne?
No pycha!!!!
Dobre!!!!