3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Zapiekanka z kapusty włoskiej


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Zapiekanka z kapusty włoskiej

  • 1000 g wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 150 g ryżu
  • 700 g kapusty włoskiej, pokrojonej na małe kawałki
  • 400 g wolowiny, chudej, w kostkach, zmrożonej (np. mięso gulaszowe)
  • 200 g cebuli, pokrojonej na połówki
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oleju
  • 1 puszka pomidorów (400 g)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 0,25 łyżeczki pieprzu
  • 1 szczypta pieprzu cayenne
  • 250 g śmietany, Cremefine, do gotowania (15%)
  • 6
    40min
    Czas całkowity
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól, ryż umieścić w koszyczku, opłukać, wstawić do naczynia miksującego.
    2. Kapustę włoską włożyć do przystawki Varoma, nałożyć przystawkę, gotować 25 min/Varoma/obr. 1.
    3. Odstawić na bok Varomę i koszyczek i opróżnić naczynie miksujące.
    4. Włożyć wołowinę do naczynia miksującego, rozdrobnić ok. 15-20 s/obr. 7, przełożyć do innego naczynia.
    5. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 5.
    6. Dodać olej i dusić 2 min/Varoma/obr. 1.
    7. Pomidory odcedzić, dodać do naczynia miksującego wołowinę wraz z odcedzonym sokiem z pomidorów, dusić bez miarki MT 6 min/Varoma/ Counter-clockwise operation /obr. 1.
    8. Dodać pomidory, ½ łyżeczki soli, pozostałe przyprawy, śmietanę, wymieszać 10 s/ No counter-clockwise operation /obr. 4.
    9. Kapustę, ryż i zawartość naczynia miksującego przełożyć do dużej natłuszczonej formy, dobrze wymieszać i zapiekać w rozgrzanym piekarniku. Czas zapiekania ok. 25-30 min/temp. 200°C.

10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz