Tu jesteś:
PRZEPIS NA THERMOMIX ®
4
Składniki
4 butelka/butelki/butelek
wolno gotowanie pulpety w sosie pomidorowym (z osłoną noża miksującego)
- 60 gramy sera parmezan
- 300 gramy mięsa wołowego, mielonego
- 1 łyżeczki oregano, suszonego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 3 ząbki czosnek, mielony
- 20 gramy oliwy z oliwek
- 200 gramy cebuli
- 50 gramy czerwonego wina
- 800 gramów krojonych pomidorów, z puszki
- 50 gramów koncentratu pomidorowego
- 5 gramów cukru
-
6
3h 40min
Czas całkowity 3h 40minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- 1.Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić 8 s/obr. 8.
2.Dodać wołowinę, wieprzowinę, oregano, ½ łyżeczki soli i pieprz, rozdrobnić 20 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, z masy uformować 25 pulpetów (Ø 2 cm), odstawić. Umyć naczynie miksujące.
3.Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać oliwę, dusić 3 min/120°C/obr. 1.
4.Dodać cebulę, rumienić Wysokie Temp. . Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
5.Założyć osłonę noża miksującego. Do naczynia miksującego włożyć duszony czosnek z cebulą, dodać wino, krojone pomidory, koncentrat pomidorowy, cukier i pozostałą 1 łyżeczkę soli, gotowanie 10 min/98°C/"Obroty wsteczne" obr 1 .
6.Dodać pulpety, uruchomić Wolne Gotowanie /3 godz/95°C. Zawartość naczynia miksującego przełożyć ostrożnie do miski, przytrzymując kopystką osłonę noża miksującego, odstawić.
7.Wolno gotowane pulpety w sosie pomidorowym podawać jako danie główne.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Przepis "Mielenie mięsa'' znajduję śię na platformie thermomix przepisownia
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz