3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

TARTA Z BROKUŁAMI I MIĘSEM


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

SOS

  • 3 jajka
  • 130 g jogurtu
  • 130 g mleka
  • 200 g żółty ser
  • wegeta wg uznania

CIASTO

  • 20 g oleju
  • 250 g masła lub margaryny
  • 130 g wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 500 g mąki pszennej

FARSZ

  • 250 g brokula
  • lyżeczka wegety
  • 130 g cebuli
  • 500 g mięsa z indyka
5

Przygotowanie

  1. CIASTO /proporcje na 2 spody do tart –ciasto dzielę na 2 części: jedną wykorzystuję na bieżąco, drugą formuję w kulę i zamrażam w foliowym woreczku

    Zimne masło kroję w mniejsze kostki.Do Thermomixa wrzucam mąkę, sól, kostki masła, olej oraz wodę. Nastawiam obroty 4 - kilka sekund.Gotowe ciasto jeszcze chwilę szybko zagniatam na stolnicy, po czym dzielę je na 2 części, jedną zamrażam, drugą schładzam w lodówce przez minimum 30 minut (lub jeśli się spieszę, to krócej w zamrażarce), bo ciasto musi być dobrze schłodzone przed dalszym etapem.Następnie rozwałkowuję je na cienki placek, o średnicy która umożliwi mi wyłożenie nim formy na tartę aż po same brzegi. Ciasto nakłuwam widelcem, przykrywam folią aluminiową, po czym obciążam je monetami, kamyczkami czy innymi drobnymi, cięższymi przedmiotami, które wytrzymają pieczenie w piekarniku.Piekę w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku przez jakieś 15 minut, po tym czasie wyjmuję, zdejmuję przykrycie z obciążeniem, chwilę dopiekam bez przykrycia, po czym dalej już według przepisu np. wykładam dowolny farsz, zalewam masą śmietanowo-jajeczną z przyprawami, zapiekam przez 30 minut.

    FARSZtmrc_emoticons.Do TM wrzucamy cebulę 5s, obr 4-5. dolewamy troszkę wody , wegetę i dusimy. Dodajemy  mięso mielone z indyka, pieprz. Do naczynia miksujacego wkladamy koszyczek. do koszyczka ok 250g różyczek brokuła. Wszystko dusimy na wodzie. 15min/120C/obr1,5

    SOS:

    130g  Mleka130g Śmietany lub jogurtużółty ser – 10s/obr 73 jajkaPrzyprawy – Vegeta, pieprz wg uznaniaWszystko wrzucamy do Thermomixa i mieszamy - Obroty 1, bez szatkowania. Sos polewamy na warzywa i zapiekamy w piekarniku jeszcze 30 min.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

ciasto jest uniwersalne : możemy podawać na słodko z  owocami lub warzywami.

To od Was zależy jakie składniki dodacie do farszutmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • pysznie wygląda..zamiast

    Zgłoszony przez rumina na grudnia 9, 2014 at 14:15.

    pysznie wygląda..zamiast mięsa z indyka zapodam "czerwone-mieszane"... cos mi od pewnego czasu drobina nie wchodzi... extra tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Oj dodaję do wypróbowania bo

    Zgłoszony przez Konstancja0407 na stycznia 16, 2014 at 16:55.

    Oj dodaję do wypróbowania bo brzmi pysznie tmrc_emoticons.)

    Wszystko co lubię,a do tego lekko i smakowicie Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dodaje do wypróbowania

    Zgłoszony przez ilonaw na listopada 21, 2013 at 21:00.

    dodaje do wypróbowania tmrc_emoticons.) brokuły pycha zobaczymy co z tego wyjdzie Big Smile  dzięki za przepis

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam tarta jest pyszna

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na listopada 21, 2013 at 20:29.

    Love Polecam tarta jest pyszna Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • NA PRAWDĘ POLECAM:)

    Zgłoszony przez maaadiii na czerwca 28, 2013 at 11:58.

    NA PRAWDĘ POLECAMtmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Brzmi smacznie i pomysłowo ,

    Zgłoszony przez alicj@ na czerwca 26, 2013 at 14:01.

    Brzmi smacznie i pomysłowo tmrc_emoticons.), dodaję do przepisów do wypróbowania, pozdrawiam

    Alicj@

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze