Składniki
- 300 g przecieru pomidorowego passata
 - 400 g pomidorów z puszki,krojonych
 - 65 g czerwonego lub białego wina
 - 2 łyżki przecieru pomidorowego
 - 2 papryczki chilii, (ostatecznie 2 łyżeczki suszonej chilli)
 - 5 plastrów szynki parmeńskiej
 - 5 plastrów salami
 - 125 g suszonego boczku, (ewentualnie wędzonego)
 - 1 duża cebula
 - 2 łyżki oliwy
 - 320 g makaronu spaghetti
 - 4 łyżki sera parmezan
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Zagotować ok 450 g osolonej wody, 4 min, 100C, obr.1, dodać makaron, gotować 10 min, 100C, obr.1. Makaron odcedzić zostawiając 4 łyżki wody. Do naczynia włożyć cebulę, rozdrobnić – 6 s, obr.5. Dodać oliwę i dusić 4 min, Varoma, obr.1. Dodać papryczkę oraz pokrojone w kosteczkę: boczek, salami, szynkę i dusić 10 minut, Varoma, obr.2, po 7 minutach dodać przecier pomidorowy.Wlać wino, pomidory z puszki wraz z zalewą oraz passatę, dusić 20 min, Varoma,
"Obroty wsteczne"  obr.3.Na koniec doprawić świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą (może nie być potrzebna). Tak przygotowany sos można od razu podawać z makaronem lub przechowywać w lodówce.Makaron wraz z odlaną wodą włożyć z powrotem do naczynia, wymieszać 30s,
"Obroty wsteczne"  obr.3, nałożyć na talerze i posypać tartym serem.
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 31
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
                    
                    
                                    
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
chyba lepiej smakuje niz wyglada na tym zdjeciu. super, lubie makaron w takiej wersji
Nie za bardzo rozumiem komentarzy tego rodzaju. "Inne wersje nie mają prawa nazywać się jak orginał" - przecież wersja podana przeze mnie nazywa się inaczej, a jest inna ze względu na składniki... (odsyłam do tytułu).
Wolałabym tu przeczytać bardziej merytoryczne uwagi, które np. wpłyną korzystnie na smak potrawy, a nie jej nazwę.
W końcu znam osobę, która robi przepyszną "GARARETE"
Totalna bzdura matriciana to tylko i wylacznie slonina ,cebula ,wino czerwone , sos pomidorowy,pepperoni ,sol i pieprz inne wersje nie maja prwa nazywac sie jak orginal .