3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

SERDELKI DROBIOWO-WIEPRZOWE


Wydrukuj:
4

Składniki

3000 g

  • 600 g mleka

  • kostki lodu

  • jelita cienkie wieprzowe, ok 3-4m
  • 1 czubate łyżki sos sojowy lub maggi
  • 1 czubate łyżki czosnek gramulowany
  • 1 czubate łyżki pieprz czarny mielony
  • 1 czubate łyżki papryka słodka w proszku
  • 40 g sól peklowa
  • 500 g mięso wieprzowe, karkówka, boczek surowe
  • 1500 g piersi kurczaka, świeża
  • 6
    6h 0min
    Czas całkowity 6h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Trudny
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Mięso pokroić na kawałki rozłożyć równomiernie na tacce i włozyć do zamrażalnika na kilka godzin. Następnie zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa na zwykłym sitku. Mięso musi być bardzo zimne - temperatura mięsa nie może przkroczyć 10st c. Po zmieleniu dodać wszystkie przyprawy i wymieszać.  do  dowolnego pojemnika wlać 600ml zimnego mleka i wrzucić do niego kilka kostek lodu. Wkładać porcje ok 300 -400g masy mięsnej do TM i kutrować z prędkością 4,5 - 5 około 3 min. W czasie kutrowania dolewać na oko mleko przez otwór w pokrywie. Gdy jakaś kostka lodu nam wpadnie - nie przejmować się potem łatwo się wyjmuje. I tak postępować z każdą porcją mięsa  - wykorzystać całe mleko! Masa ma być kleista i jednolita. Po skutrowaniu całości wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku. Następnie napełniać jelita  - ja użyłam maszynki zelmer w odcinki ok 1m i wiązać serdelki. Do Tm wlać około 2 l wody i podgrzać do temp 70st. Gdy temperatura będzie 70st włożyć porcję serdelek i parzyć 8min Counter-clockwise operationGentle stir setting. Po sparzeniu włożyć sedelki do zimnej wody na 2-3 min.  I tak postępować do końca aż wyczerpiemy wszyskie porcje serdelek.  Nadają się do zamrożenia. Potem postępować jak ze zwykłymi parówkami. Do gara, podgotować na małym ogniu i wcinaćtmrc_emoticons.)

    Mozna dodać zimnego rosołu do kutrowania do mleka - parówki będą luźniejsze. rosół najlepiej z koncentratu mięsnego wykonanego w tmtmrc_emoticons.) Bawcie się przepisemtmrc_emoticons.) wyjdzie każdemutmrc_emoticons.)

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Można parzyć w koszyku, ja jednak parzyłam bez i nic się parówkom nie stałotmrc_emoticons.)

Gdy ktoś nie ma maszynki do mięsa - zmielić mięso w tm. Pozostałe kroki bez zmiantmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Aczy mozna dodac mleko

    Zgłoszony przez dodadf na lipca 17, 2016 at 22:29.

    Aczy mozna dodac mleko roslinne ? Ryzowe ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gdy robię kiełbasę sól

    Zgłoszony przez użytkownik JG na kwietnia 11, 2016 at 22:45.

    Gdy robię kiełbasę sól peklową łączę z mięsem dzień wcześniej, aby się zapeklowało, a kiełbasa była póżniej różowa. Dopiero na drugi dzień wyrabiam z innymi przyprawami i po zrobieniu kiełabsy parzę ją lub wędzę.

    Tego przepisu jeszcze nie próbowałam, ale sprawdzę, czy będzie różnica i czy ma to  jakieś znaczenie, że mięso nie będzie dłużej peklowane ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Oczywiście, że wypróbuję w

    Zgłoszony przez Laurka na lutego 9, 2015 at 17:56.

    Oczywiście, że wypróbuję w niedalekiej przyszłości........wreszcie parówki bez MOMu tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dodałam do wypróbowania

    Zgłoszony przez malgorzata 12 na lutego 7, 2015 at 07:09.

    Dodałam do wypróbowania Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dodam od siebie jescze jedno

    Zgłoszony przez jromanow na lutego 2, 2015 at 12:44.

    dodam od siebie jescze jedno - smaczniejsze są z szynki i karkówkitmrc_emoticons.) Drobiowe to wersja dla tych co na diecietmrc_emoticons.) ps nie żałujcie soli  - masa musi byc słonatmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis ciekawy dodany do

    Zgłoszony przez Asiak1 na lutego 1, 2015 at 20:52.

    Przepis ciekawy tmrc_emoticons.) dodany do spróbowania.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A jednak można zrobić

    Zgłoszony przez Danuta Baska na stycznia 31, 2015 at 22:33.

    A jednak można zrobić wędlinę, bez środków konserwujacych...(...) Super przepis.!!!

    Serdelki wyglądają bardzo apetycznie

    Cooking 2

    Gratuluję pomysłu

    Pozdrawiam 

    Danuta Baska

     

     

    dana08

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze