3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Roladki wołowe z ogórkami kiszonymi


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Sos

  • 20 g przecieru pomidorowego
  • 20 g musztardy
  • 120 g warzyw, pokrojonych na kawałki np. marchewka, seler, por
  • 10 g masła
  • 50 g pieczarek
  • 40 g cebuli
  • 250 g czerwonego wina
  • 1 łodyżki koncentratu bulionu wołowego
  • 20 g mąki pszennej
  • 70 g śmietany 18%

Farsz

  • 2 szczypty pieprzu
  • 20 g musztardy
  • 50 g boczku, pokrojonego na kawałki
  • 150 g wędzonej szynki
  • 80 g ogórków kiszonych
  • 120 g cebuli, przekrojonej na połówki

Rolady

  • 350 g wody
  • 2 łyżki oleju, do smażenia
  • 2 szczypty pieprzu
  • 1 łyżeczki soli
  • 600 g wołowiny, pokrojonej w 4 cienkie plastry
  • 6
    1h 15min
    Czas całkowity 1h 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Trudny
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
5

Przygotowanie

    Farsz
  1. 1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na farsz, rozdrobnić 8-10s/obr.5.

     

  2. Sos
  3. 4. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i pieczarki, rozdrobnić 3s/obr. 5, kopystką zgarnąć składniki ze ścianek na dno naczynia.

    5. Dodać masło, poddusić 3 min/Varoma/ obr. 1.

    6. Dodać warzywa, musztardę, przecier pomidorowy, sos zebrany z patelni, czerwone wino oraz kostkę bulionową, włożyć koszyczek z roladami, gotować 40 min/100°C/ obr.1.

    7. W osobnym naczyniu, wymieszać mąkę ze śmietaną aż masa będzie gładka.

    8. Z naczynia miksującego wyjąć koszyczek, z rolad usunąć wykałaczki, odstawić tak aby nie ostygły. Zamknąć nacyznie miksujące, zmiksować 40s/obr. 7.

    9. Dodać mąkę ze śmietaną, gotować 3 min/100°C/ obr. 4. Sos doprawić do smaku pieprzem i solą. Otrzymany sos podawać w sosjerce, jako dodatek do rolad.

  4. Rolady
  5. 2. Rozbić wołowinę tłuczkiem lub wałkiem tak, by powstały prostokąty (ok. 20x12 cm), przyprawić solą i pieprzem. Każdy kawałek mięsa posmarować farszem. Zwinąć zrazy, rozpoczynając od krótszego boku. Spiąć wykałaczkami lub związać nicią wędliniarską.

    3. Rolady przyprawić solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię do średniej temperatury, wlać olej, ułożyć rolady i obsmażyć chwilę z każdej strony. Przełożyć rolady do koszyczka, na patelnię wlać ostrożnie odrobinę wody, by zebrać sos. Zagotować, przelać do salaterki i odstawić.

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Rolady wołowe nadziewa się szynką, boczkiem, kiszonymi ogórkami oraz musztardą i podaje się z sosem z pieczarek, wina i warzyw.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Danie ogólnie smaczne, aczkolwiek wg mnie...

    Zgłoszony przez JaPatusia na listopada 25, 2016 at 08:02.

    Danie ogólnie smaczne, aczkolwiek wg mnie na tą ilość mięsa jest za dużo farszu. Dodatkowo strasznie ciężko zmieścić roladki w koszyczku. Sos wychodzi wyśmienity tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze