3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

POLĘDWICA W SOSIE MUSZTARDOWYM


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

POLĘDWICA W SOSIE MUSZTARDOWYM:

  • 450 g polędwicy wieprzowej, pokrojonej w 1 cm plastry
  • sól, do przyprawienia mięsa
  • pieprz czarny, mielony, do przyprawienia mięsa
  • 100 g pieczarek, pokrojonych w 0,5-1 cm plastry
  • 75 g białego wermutu lub wina Madera
  • 100 g mleka
  • 60 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 1 ząbki czosnku, opcjonalnie
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej, z całymi ziarnami gorczycy
  • 1-2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 0,5 łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM lub 0,5 kostki bulionu drobiowego
  • 2 łyżki śmietanki UHT, 18%
  • 2-3 łyżeczki mąki pszennej
  • natka pietruszki do przybrania
  • 6
    1h 30min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1.  Plastry polędwicy oprószyć solą i pieprzem, odstawić na min. 1 godz. w chłodne miejsce.

  2.  W koszyczku układać na przemian plastry polędwicy i pieczarek (ważne, aby kawałki mięsa były oddzielone plastrami pieczarek).

  3.  Do naczynia miksującego wlać wermut, mleko, dodać cebulę, czosnek, musztardę francuską, musztardę ostrą i bulion. Włożyć koszyczek, gotować 30min/100'C/obr.3. Koszyczek z mięsem i pieczarkami wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce.

  4.  Do naczynia miksującego wlać śmietankę, dodać mąkę, podgrzać 3min/80'C/obr4.

  5.  Mięso przełożyć na talerz, polać sosem i przybrać natką pietruszki. Podawać na ciepło.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Plastry polędwicy przed gotowaniem można delikatnie rozbić.

W razie potrzeby wydłużyć czas gotowania mięsa.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz