Składniki
0 porcja/porcje/porcji
Składniki
- 20 gramów oleju
- bułka tarta
- 600 gramów miesa mielonego wieprzowego
- 200 gramów miesa mielonego z piersi kurczaka
- 2 jajka surowe
- 4 jajka na twardo
- łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
- 1/2 papryki, - ja dałam ostrą
- 1 łyżeczka oregano
- 100 gramów cebuli
-
6
2h 55min
Czas całkowity 1h 35minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
1. Do
"Blokada naczynia miksującego" włożyć cebulę (przekrojoną chociaż na pół), rozdrobnić 4s/obr.5. Cebulę zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego.
2. Dodać olej i dusić 3 min/120 st/obr.1
3. Dodać mięso, bułkę tartą, surowe jajka, sól, pieprz, paprykę i oregano, wyrobić przy pomocy kopystki 1min/
"Ciasto"
4. Połowę masy przełożyć do natłuszczonej wcześniej formy. Ugotowane jajka ułożyć wzdłuż na środku formy jedno za drugim. Pozostałą częścią masy mięsnej przykryć dokładnie jajka. Docisnąć i wygładzić powierzchnię.
5. Wstawić do rozgrzanego do temp. 180 st, piekarnika i piec 70-80 minut.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Miałam zamiar dodać jeszcze świeżą paprykę pokrojoną w kostkę, ale najzwyczajniej w świecie zapomniałam
Forma, której użyłam do wypieku to tzw. keksówka o wymiarach ok. 30x12x10 cm.
Pieczeń świetnie nadaje się do kanapek do pracy bądź na ciepło z sosem czosnkowym jako przystawka
SMACZNEGO!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzZrobiłam pieczeń z kilograma mięsa.. i w małej...
Zrobiłam pieczeń z kilograma mięsa.. i w małej formie.. wyszło na styk.. jeśli chodzi o resztę składników zostawiłam bez zmian.. podałam z sosem chrzanowym
Nie wiem jakiej blaszki uzylyscie, ale robiąc...
Nie wiem jakiej blaszki uzylyscie, ale robiąc zgodnie z przepisem u mnie było ok. Może jednostki wagi pomyliły wam się
Potwierdzam, farszu za mało, proponuje wiecej
Potwierdzam, farszu za mało, proponuje wiecej
Polecam robić porcję przynajmniej razy 3,...
Polecam robić porcję przynajmniej razy 3, pojedyńcza źle makuje po upieczeniu z racji duzej ilości brzegów i praktycznie braku środka, mięsa jesta tak mało ze nawet jajko ciezko zakryć.
bułki tartej tak na oko
bułki tartej tak na oko
A ile dodajesz tej bułki
A ile dodajesz tej bułki tartej?
Chyba wypróbuję wygląda
Chyba wypróbuję
wygląda pysznie