3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pieczeń rzymska z jajkiem


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

Składniki

  • 20 gramów oleju
  • bułka tarta
  • 600 gramów miesa mielonego wieprzowego
  • 200 gramów miesa mielonego z piersi kurczaka
  • 2 jajka surowe
  • 4 jajka na twardo
  • łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1/2 papryki, - ja dałam ostrą
  • 1 łyżeczka oregano
  • 100 gramów cebuli
  • 6
    2h 55min
    Czas całkowity 1h 35min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. 1. Do Closed lid włożyć cebulę (przekrojoną chociaż na pół), rozdrobnić 4s/obr.5. Cebulę zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego.

    2. Dodać olej i dusić 3 min/120 st/obr.1

    3. Dodać mięso, bułkę tartą, surowe jajka, sól, pieprz, paprykę i oregano, wyrobić przy pomocy kopystki 1min/Dough mode

    4. Połowę masy przełożyć do natłuszczonej wcześniej formy. Ugotowane jajka ułożyć wzdłuż na środku formy jedno za drugim. Pozostałą częścią masy mięsnej przykryć dokładnie jajka. Docisnąć i wygładzić powierzchnię.

    5. Wstawić do rozgrzanego do temp. 180 st, piekarnika i piec 70-80 minut.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Miałam zamiar dodać jeszcze świeżą paprykę pokrojoną w kostkę, ale najzwyczajniej w świecie zapomniałam tmrc_emoticons.)

Forma, której użyłam do wypieku to tzw. keksówka o wymiarach ok. 30x12x10 cm.

Pieczeń świetnie nadaje się do kanapek do pracy bądź na ciepło z sosem czosnkowym jako przystawka tmrc_emoticons.)

SMACZNEGO! tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Zrobiłam pieczeń z kilograma mięsa.. i w małej...

    Zgłoszony przez anneetta17 na sierpnia 14, 2017 at 12:13.

    Zrobiłam pieczeń z kilograma mięsa.. i w małej formie.. wyszło na styk.. jeśli chodzi o resztę składników zostawiłam bez zmian.. podałam z sosem chrzanowym tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie wiem jakiej blaszki uzylyscie, ale robiąc...

    Zgłoszony przez lunaris na kwietnia 15, 2017 at 10:13.

    Nie wiem jakiej blaszki uzylyscie, ale robiąc zgodnie z przepisem u mnie było ok. Może jednostki wagi pomyliły wam się Wink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Potwierdzam, farszu za mało, proponuje wiecej

    Zgłoszony przez iaka na grudnia 23, 2016 at 11:56.

    Potwierdzam, farszu za mało, proponuje wiecej tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam robić porcję przynajmniej razy 3,...

    Zgłoszony przez adamo3a na listopada 15, 2016 at 15:41.

    Polecam robić porcję przynajmniej razy 3, pojedyńcza źle makuje po upieczeniu z racji duzej ilości brzegów i praktycznie braku środka, mięsa jesta tak mało ze nawet jajko ciezko zakryć.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bułki tartej tak na oko

    Zgłoszony przez anetawilczewska na października 27, 2016 at 11:41.

    bułki tartej tak na oko tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A ile dodajesz tej bułki

    Zgłoszony przez BieneAlina na czerwca 13, 2016 at 12:11.

    A ile dodajesz tej bułki tartej?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chyba wypróbuję wygląda

    Zgłoszony przez Edycia84 na grudnia 9, 2015 at 12:55.

    Chyba wypróbuję tmrc_emoticons.) wygląda pysznie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze