3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pasztet z suszonymi śliwkami


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

Pasztet

  • 500 gramów łopatki wieprzowej
  • 500 gramów łopatki wołowej
  • 300 gramów 1 kg surowego boczku, 6-7 ząbków czosnku, 10 suszonych moreli, sól, pieprz, suszony majeranek.
  • 5 wątróbek drobiowych
  • 2 czerstwe bułeczki
  • 2 jajka

Przyprawy

  • 1/2 selera
  • 1 cebula przekrojona na pół
  • 1 marchewka (50-60g )
  • 1 pietruszka, seler
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • kilka ½ łyżeczki ziaren gorczycy
  • 1 łyżeczka cząber, suszony
  • 1 łyżeczka majeranek
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 6
    2h 0min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Przygotowanie mięsa
  1. Wrzucamy śliwki suszone do naczynia miksującego i siekamy 5s/ obr.4, a następnie przekładamy do innego naczynia.

    Mięso umyć pokroić w równomierne kawałki i włożyć do Varomy, oprócz wątróbki.

    Warzytwa poroićw słupki, razem z ziołami ulożyć na mięso.

    Do naczynia miksującego wlewamy 1 litr ciepłej wody.

    Zamykamy naczynie miksujące, ustawiamy przystawkę Varoma.

    Gotujemy 40 min, obr. 1, temp Varoma.

    15 minut przed końcem gotowania do Varomy dokłądamy wątróbkę.

    Po ugotowaniu zdejmujemy Varomę, a w wywarze który otrzymaliśmy moczymy czerstwą bułeczkę, a resztę wywaru zlewamy (można wykorzystać jako bazę do sosu lub zupy)

    Po przestudzeniu mięso razme z warzywami i ziołąmi wkładamy do naczynia miksującegoz bułką.

    Mięso mielimy 1min/ obr.10 w międzyczasie wbijając 2 jajka oraz doprawiając soląi pieprzem.

    Po zmieleniu formę do pieczenia smarujemy masłem oraz obtaczamy bułką tarą.

    Wykłądamy połowę pasztetu do formy, wyrównujemy oraz kładziemy wcześniej posiekane śłiwki, następnie wykłądamy resztę miesa, wyrównujemy i uklepujemy.

    Pieczemy 190 stopni 50 minut piekarnik góra dół

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Zdjecie zamieszczęjutro lub po świętach, pasztet dobrzez upiec 2 dni wcześniej.

Smacznego


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Witaj! Mam mały kłopot jeżeli

    Zgłoszony przez Limonka na marca 15, 2016 at 10:59.

    Witaj!

    Mam mały kłopot jeżeli chodzi o Twój przepis. W składnikach na pasztet nie ma nic o śliwkach. Wspominasz o 10 suszonych morelach. Druga sprawa to zgubilam się przy boczku, bo nie wiem, czy ma być go 300 gram czy 1 kg? Bardzo proszę o pomoc Uśmiech Święta za pasem UśmiechPozdrawia Limonka Uśmiech

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pasztet zrobiony i wyszedl

    Zgłoszony przez wanadek na kwietnia 4, 2013 at 08:14.

    Pasztet zrobiony i wyszedl pyszny. Polecam  tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witaj Eła, podczas ukladania

    Zgłoszony przez MarcinEŁK na kwietnia 3, 2013 at 08:28.

    Witaj Eła, podczas ukladania pasztetu w blaszce trzeba go uklepać, należy to zrobić z pierwszą warstwą pasztetu , ze śliwkami i na sam koniec na górze też trtezba uklepać, wtedy bedzie się super trzymał.

    Pozdarwiam i zaparszam do zagłosowania na moje przepisy w konkursie tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witaj Marcin, super że

    Zgłoszony przez ElaK na kwietnia 2, 2013 at 22:31.

    Witaj Marcin, super że panowie też od czasu do czasu pojawiają się na Przepisowni i dzielą się z nami swoimi przepisami  tmrc_emoticons.)  Bardzo lubię pasztety, śliwkę suszoną też, więc połączenie powinno być smaczne  tmrc_emoticons.)  Mam pytanie: czy taki plaster utrzymuje się w całości? Chodzi mi o linię śliwek; czy w tym miejscu nie rozpada się na dwie części?  tmrc_emoticons.)  Pozdrawiam 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witaj Marcin pasztet wygląda

    Zgłoszony przez Rude na kwietnia 1, 2013 at 22:09.

    Witaj Marcin tmrc_emoticons.)

    pasztet wygląda urokliwie. Zawsze wiedziałam, że faceci, to super kucharze.... tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze